Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia – Digi24

Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, după numărarea a 75% din buletinele de vot, care îl creditează cu 56% din voturi, informează agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.

Rivalul său Andrej Babis a obţinut 44% din voturi, potrivit rezultatelor publicate în direct pe site-ul Oficiului ceh de statistică.

Petr Pavel, general în rezervă în vârstă de 61 de ani, care a ocupat o funcţie înaltă în cadrul NATO, s-a prezentat în alegeri drept candidat independent şi beneficiază de sprijinul guvernului de centru-dreapta.

Andrej Babis, un miliardar de 68 de ani, care a ocupat postul de premier între anii 2017 şi 2021, s-a angajat în timpul campaniei să oblige guvernul să susţină populaţia în faţa creşterii preţurilor.

În primul tur, în care au concurat opt candidaţi, Pavel îl devansase pe Babis, obţinând 35,4% din sufragii faţă de 35% ale acestuia. El a beneficiat între timp de voturile unora dintre concurenţii eliminaţi în primul tur.

Campania între cele două tururi ale scrutinului a fost aspră, cu un val de dezinformări care l-au avut drept ţintă pe Pavel şi ameninţări cu moartea la adresa lui Babis şi a familiei sale.

Petr Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, politician controversat, care întreţinuse legături strânse cu Moscova înainte de a face o cotitură în momentul invaziei ruse în Ucraina.

Editor : A.P.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Cum se prezintă gazonul de pe ”Ilie Oană”, înainte de startul meciului Petrolul – Chindia – DigiSport
Next post Răzvan Marin, evoluție magistrală pentru Empoli, contra lui Torino: gol superb și assist – DigiSport