Crăciunul americanilor, ameninţat de un fenomen meteo extrem / Ce este „bomba ciclonică” ce vine dinspre Arctica – HotNews.ro

D. Popa • HotNews.ro

Aproape 177 de milioane de americani – adică mai mult de jumătate din populaţia SUA – vor petrece weekendul de Crăciun sub incidenţa unor alerte de vreme extremă, cu temperaturi nemaiîntâlnite de zeci de ani, şi ninsori abundente, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS).

Presedintele Biden avertizand despre pericolul ciclonuluiFoto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ciclonul-bombă”, cum a fost denumit în presă, va veni, de asemenea, cu viscole foarte puternice, mai ales în statele din Midwest, relatează CNN.

Primele efecte ale acestei furtuni care nu se întâlneşte decât o dată într-o generaţie s-au resimţit deja încă de joi

Valul de frig ar putea aduce cel mai geros Crăciun din ultimele decenii, spun meteorologii. NWS a avertizat că peste 100 de recorduri de temperaturi scăzute ar putea fi egalate sau depăşite în următoarele zile.

Primele efecte ale acestei furtuni care nu se întâlneşte decât o dată într-o generaţie s-au resimţit deja încă de joi, când mii de zboruri au avut întârzieri sau au fost anulate, dând peste cap, chiar în apropierea Crăciunului, planurile de călătorie ale americanilor.

Călătoriile sunt periculoase, au avertizat autorităţile, în timp ce milioane de americani sunt aşteptaţi să ia cu asalt drumurile şi aeroporturile înainte de Crăciun. „Vă rugăm să luaţi această furtună extrem de în serios”, a îndemnat preşedintele Joe Biden. „Îi încurajez pe toţi (…) să asculte avertismentele emise la nivel local”, a adăugat el. „Nu e o simplă zăpadă ca în copilăria noastră, este ceva serios”, a insistat el.

„Bomba ciclonică” se formează atunci când aerul polar întâlneşte o masă de aer mai cald, provocând o scădere foarte rapidă a presiunii

„Bomba ciclonică” se formează atunci când aerul polar întâlneşte o masă de aer mai cald, provocând o scădere foarte rapidă a presiunii. Este un termen dat unei furtuni extreme, care se intensifică rapid, presiunea atmosferică centrală scăzând cu cel puţin 24 de milibari în 24 de ore.

Serviciul Naţional de Meteorologie a avertizat că se înregistrează scăderi dramatice de temperatură, cu variaţii extreme ce pot interveni în decurs de mai puţin de o oră. Experţii au avertizat că numai 5-10 minute de expunere a pielii la astfel de temperaturi extrem de scăzute – în unele părţi sunt prognozate minus 55 de grade – poate duce la degerături. „Un frig de această magnitudine ar putea provoca degerături pe pielea expusă în câteva minute, precum şi hipotermie şi moarte dacă expunerea este prelungită”, a avertizat serviciul naţional de meteorologie.

Aeroportul Internaţional Denver a înregistrat miercuri o scădere de 37 de grade în decurs de numai o oră, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie

De asemenea, rafalele de vânt ar putea atinge până la 80 km/h, provocând posibile căderi de copaci şi întreruperi de energie electrică.

Mai multe state au declarat deja stare de urgenţă, printre care New York, Oklahoma, Kentucky, Georgia şi Carolina de Nord. Drumurile erau deja acoperite de zăpadă şi s-au înregistrat deja numeroase accidente. Unele autostrăzi au fost închise şi numeroase drumuri secundare erau impracticabile.

Există, în plus, şi o ameninţare de inundaţii, pentru că bucăţile mari de gheaţă pot bloca debitul fluviilor şi râurilor şi sunt de aşteptat, de asemenea, pene de curent.

Alertele meteo se întind de la o coastă la alta şi ajung până în sud, la graniţa dintre SUA şi Mexic şi în Florida, statul soarelui prin excelenţă. Americanii vor tremura de frig până în sudul Texasului. Se estimează că masa de aer arctic va aduce rafale puternice de vânt şi o temperatură de -9,4C în El Paso, Texas, unde migranţii fără documente nou sosiţi dorm pe străzile oraşului.

Şi Canada se pregăteşte pentru „temperaturi neobişnuit de scăzute pentru această perioadă”, cu ninsori abundente şi posibile ploi îngheţate în unele zone. Autorităţile au încurajat populaţia din Quebec, de exemplu, să „pregătească planuri de urgenţă şi să aibă asupra lor truse de urgenţă care să conţină apă potabilă, alimente, medicamente, o trusă de prim-ajutor şi o lanternă”. Principalul aeroport al ţării, cel din Toronto, s-a confruntat cu întârzieri şi anulări.

Frigul i-a determinat pe unii oameni să accepte „provocarea apei fierbinţi”, postând videoclipuri în care aruncă apă fierbinte în aer şi o văd cum se cristalizează imediat.

(sursa: news.ro)

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Războiul din Ucraina, ziua 303. Putin nu se simte vinovat pentru declanşarea războiului. Zelenski pune con – Mediafax
Next post Răspunsul Rusiei la plafonarea preţului la petrol. Ce va conține decretul pe care îl va da Putin – HotNews.ro