„Vor urma zile și mai sângeroase”. Kievul spune că Rusia se pregătește pentru o „escaladare maximă” a… – Digi24

Ucraina se pregătește pentru o escaladare majoră din partea Rusiei, posibil chiar în următoarele două-trei săptămâni, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională de la Kiev într-un interviu pentru Sky News.

„Rusia se pregătește pentru o escaladare maximă. Adună tot ce este posibil, face exerciții și antrenamente. În ceea ce privește o ofensivă din diferite direcții, pot spune că, deocamdată, nu excludem niciun scenariu în următoarele două-trei săptămâni”, a mai spus oficialul ucrainean.

Conform lui Oleksii Danilov, cele mai grele lupte urmează să vină și a spus că următoarele câteva luni vor fi cruciale pentru a decide cursul războiului.

El i-a îndemnat pe aliații occidentali să trimită mai multe arme, inclusiv avioanele Typhoon ale Royal Air Force din Marea Britanie și avioane de luptă de la alți parteneri.

Oleksii Danilov nu a exclus nici posibilitatea ca Vladimir Putin să încerce un alt atac dinspre nord, sud și est, așa cum s-a întâmplat la 24 februarie 2022, poate chiar să coincidă cu momentul în care invazia rusă împlinește un an.

Danilov a menționat că armata ucraineană se pregătește pentru toate posibilitățile și că de data aceasta are un sprijin semnificativ mai mare din partea partenerilor occidentali, precum Marea Britanie, decât în urmă cu 12 luni.

„Acele țări care ne ajută în lupta noastră au început să ne ofere un ajutor maxim”, a mai precizat secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională al Ucrainei. 

Cu toate acestea, un oficial occidental a declarat că nu au văzut încă niciun semn că Rusia ar fi planificat ceva anume pentru 24 februarie. „Vom continua să monitorizăm acest lucru”, a declarat oficialul occidental în cadrul unui briefing pentru jurnaliști.

„În mod tradițional, ei [Rusia] au încercat să facă lucruri la anumite date. Ucrainenii provin și ei dintr-o cultură similară în această privință, dar nu am văzut nimic din partea niciuneia dintre părți care să sugereze că au planuri în desfășurare”, a mai spus același oficial.

Danilov a declarat că se așteaptă ca aproximativ jumătate din cei peste 320.000 de soldați mobilizați de Rusia în septembrie anul trecut să fie implicați în cel de-al doilea val, oricând va avea loc.

Totodată, acesta a spus și că „vor urma zile și mai sângeroase”.

Afirmațiile oficialului ucrainean au fost întărite de un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Natalia Humeniuk, șefa Centrului de presă din cadrul Comandamentului forțelor ucrainene care activează în sudul țării, a spus, la rândul ei, că Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă.

„Ofensiva va fi nu doar pe uscat, ci și pe mare și în aer”, a declarat Humeniuk la televiziunea națională ucraineană. Serviciile de informații ucrainene au detectat schimbări în activitatea forțelor navale rusești din Marea Neagră, inclusiv în ceea ce privește vasele echipate cu lansatoare de rachete, a mai adăugat Humeniuk.

Citește și: Rușii susțin că au înconjurat orașul Bahmut. SUA se pregătesc să trimită în Ucraina rachete cu rază lungă de acțiune

Editor : M.D.B.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Erdogan, după ce Coranul a fost ars în Suedia: „Să nu se deranjeze să încerce în acest moment” să adere la… – Digi24
Next post Suspendare minimă pentru Dawa, eliminat în FCSB – Farul 2-3 – DigiSport