Un soldat rus care ar fi dezertat dintr-o unitate militară din Ucraina a fost împușcat în timp ce s-ar fi… – Digi24

”A fost găsit şi eliminat” au anunțat reprezentanții guvernului regiunii Lipeţk, din vestul Rusiei referindu-se la un soldat rus despre care spun că a dezertat de la o bază militară. Presa locală susține însă că tânărul soldat ar fi fugit de pe front, din Ucraina și în momentul în care a fost împușcat se îndrepta spre casa sa din Lipeţk, relatează France Presse. În ultima vreme dezertările în rândul soldaților ruși s-au înmulțit, notează AFP.

„Dmitri Perov, dat în urmărire pentru că părăsise voluntar unitatea sa militară fără permisiune, a fost găsit şi eliminat”, a indicat guvernul regiunii Lipeţk, din vestul Rusiei, într-un comunicat pe Telegram, în care nu a precizat unde a fost ucis acesta şi nici în ce circumstanţe.

Antena locală a companiei ruse de televiziune şi radio de stat VGTRK a relatat că acest soldat, în vârstă de 31 de ani, a dezertat din „zona operaţiunii militare speciale în Ucraina” şi că era dat în urmărire atât în regiunea Voronej, cât şi în Lipeţk.

El ar fi fost înarmat cu un pistol mitralieră şi grenade şi ar fi încercat să ajungă în localitatea sa natală din regiunea Lipeţk, a mai comunicat postul televiziunii de stat, citând surse anonime.

În ultimele luni au fost semnalate mai multe cazuri de dezertare a soldaţilor ruşi trimişi să lupte în Ucraina, notează AFP.

Cotidianul rus Kommersant a relatat miercuri despre deschiderea unui dosar penal în cazul a opt soldaţi acuzaţi că au părăsit în luna decembrie, tot cu armele aflate în dotare, o bază din regiunea ucraineană Lugansk (est) şi au ajuns la bordul a două taxiuri până în Rusia.

Când au ajuns în regiunea Moscovei (Podmoskovie), ei s-au dus la poliţie şi au predat armele: patru puşti de asalt şi patru pistoale mitralieră Kalaşnikov, potrivit Kommersant. Avocatul lor a declarat publicaţiei citate că ei nu ar fi dezertat dacă înainte de a fi trimişi să lupte ar fi primit o instrucţie corespunzătoare.

La începutul lunii decembrie, forţele de ordine ruse au arestat un fugar acuzat că ar fi împuşcat şi rănit un poliţist, în timp ce presa a scris că acesta ar fi fost un dezertor din grupul paramilitar Wagner.

După lansarea ofensivei în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o serie de amendamente care prevăd până la zece ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte.

Confruntat cu eşecuri majore pe frontul ucrainean, preşedintele Vladimir Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina, ceea ce a determinat zeci de mii de ruşi să părăsească ţara pentru a nu fi recrutaţi, adaugă AFP.

Editor : D.D.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Rusia denunţă „războiul hibrid” al Occidentului şi cere înlăturarea capabilităţilor din statele vecine – Mediafax
Next post A durat 30 de zile! S-au aflat cele 4 cuvinte rostite de Leo Messi, înainte de execuția care l-a făcut campion mondial – DigiSport