UE blochează fondurile de coeziune pentru Ungaria în valoare de 22 de miliarde de euro – Digi24

Comisia Europeană nu va acorda Ungariei cele 22 miliarde de euro sub formă de fonduri de coeziune care îi revin până când Budapesta nu va garanta că programele de utilizare a acestora respectă Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale în materie de independenţă judiciară, legi ale educaţiei, libertate academică şi dreptul la azil, informează Agerpres.

Cele 22 de miliarde fac parte din fondurile pe care Ungaria ar trebui să le primească în perioada 2021 – 2027 şi au rolul de a reduce diferenţa dintre standardele de trai dintre ţările UE. Aceşti bani sunt acordaţi, de regulă, sub formă de rambursări pentru proiectele agreate între state şi Uniunea Europeană.

„Comisia Europeană consideră că nu au fost îndeplinite în totalitate condiţiile stipulate în Carta Europeană a Drepturilor. Asta înseamnă că Comisia nu poate rambursa cheltiuelile. Vom continua să lucrăm alături de autoritățile ungare pentru a depăși această situație”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul UE pentru Coeziune şi Reforme.

Comisia subliniază că legea pentru protecţia minorilor – care, printre altele, interzice difuzarea de conţinut privind homosexualitatea în şcoli -, „riscurile grave pentru libertatea academică şi dreptul la azil au un impact concret şi direct asupra respectării Cartei” în implementarea unor programe de coeziune şi a Fondului pentru azil şi migraţie.

În ceea ce priveşte independenţa judiciară, Bruxellesul consideră că această condiţie este îndeplinită întrucât Ungaria s-a angajat în cadrul planului său de redresare să adopte reforme pentru rezolvarea deficienţelor în primul trimestru al anului 2023, care va permite şi respectarea Cartei Drepturilor.

Totuşi, Budapesta va trebui să explice cum intenţionează să îndeplinească această condiţie în domeniile educaţiei şi azilului.

În ciuda reţinerii fondurilor până la respectarea Cartei, Budapesta poate cere echivalentul a aproximativ 1,5% din fonduri sub formă de cofinanţare pentru implementarea proiectelor în derulare.

Editor : D.R.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Eugen Neagoe este noul antrenor de la Universitatea Craiova! A bătut palma cu Mihai Rotaru – Gazeta Sporturilor
Next post În doar 10 etape, FCSB a ajuns de la baraj pe podium în Superliga: „Obiectiv îndeplinit” – Gazeta Sporturilor