UE adoptă impozitul minim de 15% pentru companiile multinaţionale. Când va intra în vigoare măsura – DCNews

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Șefii celor 27 de ţări membre ale UE au aprobat transpunerea în dreptul european a impozitului minim de 15% pe profiturile multinaţionalelor, după ce blocajele maghiare și poloneze au fost ridicate scrie AFP. 

Intrarea în vigoare a măsurii în Europa este prevăzută pentru data de 31 decembrie 2023. Unanimitatea celor 27 a fost necesară pentru a valida proiectul de directivă întocmit de CE. Astfel, se pune în aplicare un acord istoric pentru mai multă justiţie fiscală, aprobat în 2021 de circa 140 de ţări sub egida OCDE.

Polonia și Ungaria au blocat acest dosar rând pe rând încă de la începutul anului 2022 pentru a obţine validarea de către UE a planurilor lor de redresare dotate cu miliarde de euro subvenţii.

După ce şi-au asigurat undă verde la planurile de redresare, Varșovia și Budapesta şi-au ridicat în final rezervele în cadrul unui compromis cu privire la mai multe dosare care includ şi deblocarea unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în anul 2023.

‘A fost un drum lung, cu obstacole la fiecare pas. Astăzi, unitatea a prevalat şi toate statele membre şi toţi cetăţenii UE vor beneficia de asta’, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, într-un comunicat.

Impozitul minim global este doar o parte (cunoscută ca pilonul 2) a acordului OCDE. Primul pilon, care prevede impozitarea companiilor acolo unde obţin profituri pentru a pune capăt anumitor practici de evaziune fiscală, vizează în special giganţii din domeniul digital. Acesta necesită un acord internaţional care necesita să fie finalizat.

Preşedintele Franței Emmanuel Macron aflat în prim-planul acestui dosar de mai mulţi ani, a spus că este ‘un progres major pentru toţi cei care susţin dreptatea fiscală la fel ca noi’.

‘Punem în aplicare unul dintre cele mai dragi proiecte ale mele în Europa: impozitarea minimală a companiilor la nivel global’, a reacționat şi cancelarul german Olaf Scholz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post OPPO Find N2 Flip este răspunsul OPPO la Samsung Galaxy Z Flip – connect
Next post Peste 13.000 de documente secrete despre asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, făcute publice – Digi24