Turcia vrea „armistiții localizate” în Ucraina: „Niciuna dintre părți nu e în situația de a câștiga… – Digi24

Turcia vrea să promoveze „acorduri de încetare a focului localizate” în Ucraina în lipsa unui acord de pace general, a declarat, sâmbătă, Ibrahim Kalin, consilier apropiat al lui Erdogan.

„Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt în situaţia de a câştiga militar”, a spus Kalin, declarându-se convins că „în cele din urmă, ele vor trebui să negocieze pentru a ajunge la o soluţie acceptabilă” pentru ambele părţi. „Pentru moment, niciuna dintre ele nu vrea să înceteze lupta, însă noi trebuie să continuăm să le îndemnăm să facă acest lucru”, a spus el, conform AFP, citat de Agerpres.

„Dacă nu putem ajunge la un acord de pace global, vom căuta să obţinem acorduri de încetare a focului localizate, limitate, dezescaladări locale”, a precizat consilierul lui Erdogan.

De la declanşarea conflictului din Ucraina, pe 24 februarie, Turcia, care menţine bune relaţii cu ambele ţări, şi-a oferit medierea pentru a se pune capăt războiului, „cea mai grea provocare internaţională după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a mai spus Kalin.

„Noi am înregistrat deja câteva succese”, a amintit el, invocând, în acest sens, acordul semnat vara trecută asupra exporturilor de cereale ucrainene via Marea Neagră şi Bosfor (aproape 18 milioane de tone exportate până în prezent) şi facilitarea de schimburi de prizonieri de război. „Însă aceasta nu este destul (…), doar o mică parte dintr-un puzzle mult mai mare”, a declarat consilierul politic al lui Erdogan.

Potrivit lui Kalin, orice acord de pace ar trebui să fie „mai larg” decât doar duo-ul Rusia-Ucraina şi să ofere „garanţii de securitate pentru cele două părţi”.

„Rusia vrea să fie respectată ca actor major şi să obţină garanţii de securitate, în special că NATO nu va intra în zona sa de interes”, iar „Ucraina nu va adera la NATO, ci va primi de asemenea garanţii de securitate privind frontierele sale”, a spus Kalin.

De la începutul invaziei militare rusești în Ucraina, Erdogan a menţinut relaţiile cu dictatorul rus, Vladimir Putin. Turcia, care furnizează arme Ucrainei, propune constant să joace rolul de mediator între cele două părţi beligerante. Membră a NATO, Turcia nu s-a asociat sancţiunilor occidentale contra Rusiei.

Editor : Adrian Dumitru

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Man. United – Man. City 2-1, ACUM, la Digi Sport 1. „Diavolii” întorc scorul în interval de 4 minute – DigiSport
Next post FOTO Resturile unei rachete rusești lansate asupra Ucrainei au căzut în Republica Moldova / Reacția președintei Maia Sandu – HotNews.ro