Turcia amenință din nou Grecia: Dacă Atena nu vrea pace, Ankara va face „tot ce este necesar” – STIRILEPROTV.RO

Ministrul de Externe al Turciei a declarat că Ankara „va face tot ce este necesar” pentru a împiedica Grecia să militarizeze insulele din Marea Egee.

Turcia a avertizat din nou Grecia să se retragă și să nu mai militarizeze insulele din Marea Egee, în caz contrar Ankara „va lua măsurile necesare pe teren”.

Fie Grecia face un pas înapoi și respectă acordurile, fie facem ceea ce este necesar„, a declarat, marți, ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavușoğlu, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său român Bogdan Aurescu, la Ankara, potrivit POLITICO.

„Grecia nu dorește pacea”

Dacă Atena nu vrea pace, Ankara va face tot ce este necesar. Nu putem rămâne muți cu privire la dezarmarea insulelor, vom lua măsurile necesare atât din punct de vedere juridic, cât și pe teren„, a declarat Çavușoğlu.

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele grecești din Marea Egee, aflate în apropierea coastei Turciei. Într-o amenințare repetată, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a spus: „Putem invada brusc într-o noapte, când va veni momentul„.

Citește și

În iulie 2021, Ankara a trimis o scrisoare către Națiunile Unite în care își expunea argumentele împotriva Atenei – care, a spus Çavușoğlu, a deranjat Grecia.

Aceste insule (Limnos, Samothraki, Lesbos, Samos, Chios și Ikaria – n.r.) au fost date Greciei în temeiul tratatelor de la Lausanne și Paris cu condiția dezarmării, a spus el, adăugând că Grecia „încalcă în mod direct aceste două acorduri„. Grecia a desfășurat echipamente militare pe aceste insule, în ciuda statutului lor demilitarizat. „Așadar, Grecia nu dorește pacea„, a adăugat Çavușoğlu.

Insulele menționate și unele dintre insulele care au fost date Greciei prin tratatele de pace de la Lausanne din 1923 și Paris din 1947 au avut o condiție. Grecia nu poate înarma aceste zone, deoarece acest acord se numește ‘tratat de pace’ și, prin urmare, Grecia nu poate aduce arme în aceste locuri„, a declarat Cavusoglu.

Grecia a declarat că își respectă pe deplin obligațiile care decurg din Tratatul de la Lausanne, adăugând că Atena nu își provoacă vecinul și nici nu a adunat o flotă mare de debarcare pe coastele sale.

Grecia respinge pretențiile Turciei privind demilitarizarea insulelor din Marea Egee

Grecia a respins întotdeauna pretențiile Turciei, răspunzând că, atâta timp cât există o amenințare militară turcă asupra acestor insule, ele nu vor fi demilitarizate.

Pentru Grecia, amintirile invaziei turcești din Cipru rămân proaspete, chiar și după patruzeci și opt de ani. Îndepărtarea diviziei grecești din Cipru la sfârșitul anului 1967 și începutul anului 1968 de către junte a lăsat insula neprotejată.

Acest lucru a facilitat foarte mult invadarea țării de către Turcia în 1974 sub pretextul protejării ciprioților turci.

Grecia dorește să evite o posibilă repetare a unei invazii turcești a uneia dintre insulele sale din estul Mării Egee.

Este de neconceput ca Grecia să fie acuzată de creșterea tensiunii în Marea Egee, când Turcia este cea care ridică direct probleme care privesc chiar suveranitatea insulelor grecești„, a declarat recent premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

În ciuda faptului că sunt aliați în cadrul NATO, țările vecine sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a granițelor maritime, a revendicărilor suprapuse asupra platformelor lor continentale și a disputei de lungă durată din Cipru.

La începutul acestui an, Grecia a făcut apel la aliații săi occidentali să pună capăt retoricii incendiare a Turciei sau riscă o altă situație în Ucraina.

Ministerul grec de Externe a trimis scrisori către NATO, ONU și UE, contestând comentariile lui Erdoğan, despre care a spus că sunt „neprovocate, inacceptabile și o insultă la adresa Greciei și a poporului grec”, cerând organizațiilor să condamne comportamentul Ankarei, notează Greek Reporter.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post „Puteam să-i fiu mamă!” Cum a răspuns Mihaela Evi când a fost întrebată dacă trimite poze nud contra cost – DigiSport
Next post Românii ar putea avea încă două zile libere de la stat în 2023 – Antena 3 CNN