Top 10 telefoane high-end pe anul 2022 în viziunea lui Alex Stănescu: telefoane de călătorie, gaming, festival muzical – Mobilissimo.ro

2022 a fost anul revenirii, anul post-pandemic, anul în care am reintrat în normal. Ca atare producătorii de telefoane au încercat să recupereze ce au pierdut, uneori cu riscul de a părea lacomi sau disperaţi, alteori împingând prea multe telefoane în faţă într-un timp prea scurt. Dacă ne uităm numai la faptul că ni s-au propus 3 procesoare Snapdragon în doar 12 luni şi e clar ce se întâmplă. Problema e că oferta pare a depăşi cererea… lumea se teme de inflaţie şi îşi păstrează banii. În fine, anul ăsta nu s-au făcut progrese uriaşe la zoom, la capacitate a bateriei, la tehnologii ale ecranelor şi am stagnat şi la telefoane rulabile. 

Pot zice că a crescut luminozitatea ecranelor, au evoluat pliabilele şi stabilizarea excelentă a filmării a devenit noul normal la flagship-uri. Cumva parcă telefoanele high midrange au fost cele cu ceva de dovedit în acest an, flagship-urile fiind mai cuminţi per total. Pliabilele au devenit mai populare, Apple a scăpat de breton şi a venit cu Dynamic Island, vivo a pariat pe gimbal şi selfie phone, OPPO şi OnePlus au continuat dansul de contopire. Honor şi realme au început să fie tot mai relevante, iar Xiaomi a lansat mai multe flagship-uri decât putem număra. 

10. Google Pixel 7 Pro

Chiar recent am terminat de scris şi filmat recenzia lui Pixel 7 Pro. De la OnePlus 9 Pro nu am mai văzut un telefon pe care să îl numesc „video phone„. Mă refer la un telefon handycam, la un telefon pe care îl pot folosi să pot filma în orice situaţie. Ştiu că filmează bestial Sony-urile, iPhone-urile, Samsung-urile, mai nou şi vivo X80 Pro şi X90 Pro. Totuşi, le Pixel 7 Pro are acel „CEVA” care face filmările foarte plăcute de vizionat pe ecranele mari, pe TV-uri.

Am avut şi instante când panoramam rapid cu zoom şi imaginea tot arăta bine. Păstrează detaliile intacte şi la zoom avansat. Culorile îmi plac mai mult aici decât mi-au plăcut la iPhone 14 Pro, dacă e să fiu sincer. Selfie-urile sunt la egalitate cu S22 Ultra. Suferă totuşi din cauza lui Tensor G2 şi lipsa de 5G… Iar designul? Poate cel mai bun din 2022. 

9. Xiaomi 12T Pro

Xiaomi 12T Pro

Încă un companion de nădejde pentru concerte în 2022 a fost Xiaomi 12T Pro. Am fost la concert cu el joi şi apoi duminică, în aceeaşi săptămână. Întâi la formaţia Draconian la interiorul unui club, Quantic, apoi la Arenele Romane, în aer liber la 3 Days Grace. În 2022 am început să postez tot mai mult vertical, pe Stories, TikTok, Reels, YouTube Shorts. Xiaomi e primul telefonul care mi-a uşurat treaba, cu funcţia Pro Cut. Ea ia o poză de 200 MP şi o sparge în 5 cadre, inclusiv unul vertical, bun de Story. Nu mai pierd eu timp să decupez!

Este excelent la gaming, foarte confortabil de ţinut în mâna ore bune, speakere foarte bune la gaming şi are un Night Mode de calitate. Se încarcă foarte rapid, la 120W şi are ecran luminos. Revin la concerte, pentru faptul că are microfoane excelente, care nu se împiedică de bas prea puternic sau solo-uri de chitară şi voci stridente. Şi Night Mode-ul „baked in” e binevenit şi a făcut o treabă bună. 

8. Honor Magic 4 Pro

Honor Magic 4 Pro

Posibil ca Honor Magic 4 Pro să aibă cea mai mare notă la camera din toate recenziile noastre din 2022. Mă refer la 9.2 din 10 (de fapt vivo X80 Pro are 9.5 din 10). În fine, eu am fost cucerit de colorizarea sa, atât cea aplicată „din fabrică„, cât şi posibilitatea de personalizare a sa cu opţiunile pentru videografi. Are şi încărcare wireless şocant de rapidă, la 100W, procesor foarte puternic, unul dintre Bokeh-urile de calitate de pe piaţă. Ecranul e foarte luminos, deblocarea facială e ultra securizată, prin senzorul secundar. E practic tot ce au aşteptat fanii Huawei în ultimii 2 ani, doar că acum cu servicii Google, Play Store, 5G. Şi difuzoarele au făcut o treabă excelentă. Păcat că nu am avut pe mână şi versiunea Ultimate. 

7. Samsung Galaxy Z Flip 4

 Samsung Galaxy Z Flip 4

Dacă de la Z Flip 2 nu am simţit un salt din cale afară de mare spre Z Flip 3, la Z Flip 4 e palpabil. Până una-alta, s-au dublat funcţiile ecranului extern, de la 5 la 10, ecranul e uriaş de luminos, pe la 800 de LUX şi muchiile plate reprezintă o idee bună. Filmează mai bine parcă, are culori mai plăcute şi Flex Mode util. S-a ieftinit în acelaşi ritm rapid ca şi predecesorul, deşi a făcut asta într-un an cu inflaţie galopantă. Designul exteriorului său este acum mai unitar, mai coerent, mai elegant, camera e mai bine ascunsă alături de ecranul extern. E cadoul ideal pentru orice femeie şi nu numai. 

6. Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4

Închipuindu-mă un soi de antreprenor, m-am nimerit prin Herăstrău la o „terasă de bogaţi„, noul Modelier, la o petrecere de stand up comedieni. Era o petrecere tematică centrată în jurul vinului Lejereanu şi erau acolo alde Delia şi soţul său, omul cu sfaturi despre crypto. Chiar că oamenii ăia la văzuseră pe toate, au fost intrigaţi să vadă în august 2022 un Galaxy Z Fold 4 şi versatilitatea sa. Am împărţit ecranul în 3, am scris un mail, văzut un clip pe YouTube şi căutat o poză în galerie, în acelaşi timp.

Este pliabilul la nu mai ai cum să zici „aş fi vrut să aibă funcţia asta, dar nu o are„. A generat până şi o poză nocturnă memorabilă cu o floarea soarelui, bună de wallpaper. Performanţa e incontestabilă, e mai bine răcit decât un Huawei Mate Xs 2, foarte luminos şi are o cameră sub ecran uşor evoluată de la Z Fold 3. 90% din pozele făcute cu el sunt demne de S22 şi S22+. Ştiu 3 oameni din televiziune care îl au, îl tăvălesc şi abuzează, scriu de zor pe el şi a rezistat cu brio. E doar cu 20 de grame mai greu decât un iPhone Pro Max.

5. POCO F4 GT

POCO F4 GT

Am şi eu câteva regrete în meseria mea. Unul dintre ele e faptul că nu am testat niciodată un telefon Black Shark. Poate aşa vedeam şi eu cum e să ai butoane trăgaci fizice/pop up/mecanice pe un telefon mobil. A fost nevoie să vină POCO F4 GT să mă înveţe aşa ceva şi de atunci nu mai am dezvăţ. Nu mai apreciez aşa mult butoanele tactile de pe Nubia-uri şi ROG Phone-uri de atunci. Cumva mă duce cu gândul la PSP-ul meu sau la PS Vita, nostalgie cât cuprinde. A fost şi primul telefon cu procesor Snapdragon 8 Gen 1 care a dus preţul la o cotă mai mult decât rezonabilă. Am fost şi foarte încântat de acustica sa. 

4. Huawei Mate 50 Pro

 Huawei Mate 50 Pro

Huawei Mate 50 Pro s-a lăsat aşteptat, sosind la 2 ani după Mate 40 Pro. A continuat pe aceeaşi filieră şi anume de a deveni imediat regele capturii nocturne, dar şi unul dintre telefoanele cu cea mai largă paletă de culori de pe piaţă. Are şi Bokeh-ul cel mai apropiat de DSLR, mulţumită diafragmei cu deschidere variabilă în 10 trepte. Pielea vegană de pe spate, în varianta portocalie e foarte arătoasă şi nu am văzut semne de uzură nici după o lună de utilizare.

E mult mai comod decât Huawei Mate 40 Pro şi sticla sa Kunlun, dacă mă iau după teste şi experimente e aproape imposibil de spart şi zgâriat. Faptul că a ajuns aşa popular şi că încă e apreciat, deşi nu are servicii şi aplicaţii Google sau 5G arată cât de bună e de fapt camera sa. Grosso modo: e o cameră cu funcții de telefon. Noroc că şi AppGallery s-a mai populat cu aplicaţii necesare. 

3. ASUS ROG Phone 6D Ultimate

ASUS ROG Phone 6D Ultimate

Nu ştiu dacă ştiţi, dar una dintre obsesiile mele nu e neapărat gaming-ul cât… a juca jocuri înaintea altora, uneori înainte de lansare. Îmi vâr nasul în cele mai dubioase site-uri de APK-uri, uneori cu riscul de a lua malware, doar pentru a fi primul care joacă un PUBG nelansat, un Call of Duty Warzone pentru mobil sau chiar şi penibilitatea aia de Battlefield Mobile. Recent am jucat şi o clonă de Escape From Tarkov pe mobil. ASUS ROG Phone 6D Ultimate e cred eu cel mai puternic telefon pe care am pus mâna în 2022. E vorba despre putere brută, căi de strunit sub capotă. E unul dintre ROG Phone-urile care turează maxim şi fără ventilator ataşat. 

E drept să îl ajută şi acea fantă care se deschide în spate. E telefon de carieră, dacă prin cariera înţelegi „eSport„. E cazul să nu mai râdem de acest lucru: avem cursuri de gaming în şcoli şi facultăţi, concursuri de gaming pe mobil pe bani mulţi şi în curând omologarea sa ca sport oficial. Acest ROG Phone e echivalentul cu a cumpăra o minge de fotbal pentru viitorul Hagi din eSports, păstrând proporţiile. 

2. Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra

Singurul telefon cu stylus şi zoom optic 10X din acest top merită cu siguranţă reţinut. Nu s-a aruncat la upgrade-uri prea mari faţă de S21 Ultra, perfecţionând mai degrabă captura nocturnă, captura closeup şi nuanţele camerelor secundare parcă. Rămâne în continuare preferatul meu când merg la o cârciumă sau restaurant şi vreau poze culinare excelent colorizate. Stylus-ul mă ajută să iau notiţe şi să controlez camera de la distanţă pentru un selfie cu un peisaj frumos în spate. Se descurcă şi la gaming şi are un ecran foarte, foarte luminos. Personal zoom-ul său fantastic mă ajută la concerte şi evenimente, iar filmarea şi pozele selfie sunt de nota 10 din 10. Se împacă şi foarte bine cu PC-ul cu Windows, are şi DeX mode pentru productivitate. 

1. vivo X80 Pro

vivo X80 Pro

Poate că pe unii îi va surprinde acest loc întâi, poate unii vor cârcoti. Obişnuiam să acord locuri întâi pentru design, uneori pentru gaming, uneori pentru originalitate şi curaj. Aici sunt pur şi simplu… surprins. Nu o să mă ascund: merg la foarte multe concerte şi festivaluri şi m-a durut maxim pandemia. 2 ani am stat şi am suferit fără Summer Well, UNTOLD, Electric Castle, concert Slipknot amânat. În 2022 pot spune că m-am dezlănţuit şi am mers la zeci de concerte, poate chiar prea multe. În prima parte a anului am avut cu mine fie un Huawei P40 Pro fie un Galaxy S22 Ultra. Totuşi de când s-a lansat vivo X80 Pro nu mi-a mai trebuit altceva. Ce face el cu zoom-ul şi filmarea mi se pare cu adevărat special. Sunt publicaţii de specialitate din industria muzicală care mi-au preluat pozele, formaţii şi artişti care le-au dat tag şi cu asta am zis tot. Se descurcă excelent şi la gaming, deci încă o bilă albă. 

A fost cred primul telefon cu Snapdragon 8+ Gen 1 testat de mine, care să nu fie gaming phone. Are şi o filmare Cinematică mai bună decât alte companii care se laudă cu aşa o funcţie, de la OPPO la Apple. Dacă eşti travel vlogger, persoană care merge la concerte, jurnalist, zic că trebuie să ai aşa ceva în raniţă. Fiţi atenți la nota camerei din recenzie 9.5 din 10!

Concluzie: 

Mă aştept la roşiile de rigoare pe adresa redacţiei pentru lipsa lui iPhone 14 Pro din top. Uitându-mă la cum face poze noaptea mă felicit că nu l-am inclus. Topul e unul personal, e axat pe filmare, poze la concerte, gaming, poze culinare, domeniile şi preferinţele mele. Faptul că avem două telefoane fără 5G în acest top arată limitările pe care le suferă unele companii din cauze politice sau restricţii necunoscute (Huawei şi Google).

Pe de altă parte două pliabile Samsung au prins topul, semn că segmentul a intrat serios în mainstream. Nu prea am avut pe cine să premiez la design în afară de Google Pixel 7 Pro… Presimt că la anul voi avea un iPhone 15 Ultra în top dacă se concretizează zvonurile. Încă se joacă la siguranţă, nu la exuberanţă în 2022. 

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Nicolae Stanciu duce Wuhan Three Towns la un pas de titlu în China! Imperial într-o zi de maximă importanță – Gazeta Sporturilor
Next post Ce se va alege de camera în care a locuit Messi la Mondialul din Qatar – DigiSport