Serviciile secrete ruse şi-au făcut treaba doar pe jumătate. Au pregătit operaţiunea specială cu mult timp înainte, s-au infiltrat în Ucraina şi în Europa, fiind convinse de o primire favorabilă în ţara invadată. Când a venit ora X, i-au cerut lui Putin să amâne atacul, deoarece era nevoie de ceva mai mult timp. Sugestie respinsă de Vladimir Putin.
Acestea sunt principalele concluzii ale unui raport al institutului britanic Rusi. Având la dispoziţie un buget semnificativ, serviciile au acţionat pe mai multe niveluri, încercând să exploateze multe laturi, noi şi vechi. În unele cazuri, şi-au cumpărat complicii, în altele i-au obligat să colaboreze.
Potrivit anchetei britanice, ruşii au contat pe aproximativ 800 de oficiali. O acţiune care a început în iunie 2021 şi a continuat apoi pe scară largă în lunile următoare.
Spionajul a obţinut aşadar rezultate concrete, ştia că misiunea ar fi fost dificilă în orice caz şi pentru a fi sigur de succes ar fi preferat să aştepte.
Totuşi, această atitudine prudentă nu i-a convins pe liderii politici hotărâţi să trimită batalioanele peste graniţă, siguri că vor putea scăpa de Ucraina cu un cost minim.
Aici, serviciile au comis – conform Rusi – eroarea de evaluare. O interpretare exprimată şi de „colegii” americani care au prevăzut toate mişcările Rusiei, a avertizat comunitatea internaţională asupra pericolului iminent, dar a declarat Congresului că ruşii ar putea prelua Ucraina în câteva săptămâni.
Pentru analiştii britanici, agenţilor le-a lipsit onestitatea şi transparenţa. A fost şi un moment, care s-a petrecut sub privirile camerelor, care a evidenţiat momentul. În ajunul invaziei, Vladimir Putin l-a umilit la TV pe un bâlbâit Serghei Narîşkin, şeful serviciului extern, pentru că a îndrăznit să sugereze un pas diplomatic.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].
UPDATE 16:00 – Ministrul Apărării din Rusia confirmă declanşarea contraofensivei ucraiene
Serghei Şoigu: „Astăzi la ora 1.30 în direcţia Zaporojie, inamicul a încercat să ne străpungă apărarea cu 1.500 de oameni şi 150 de vehicule blindate din brigăzile mecanizate. Inamicul a fost depistat în timp util, iar o lovitură preventivă a fost lansată de artilerie, aviaţie şi arme antitanc Pierderile ucrainene în urma unei bătălii de două ore s-au ridicat la 30 de tancuri , 11 vehicule de luptă de infanterie, până la 350 de persoane. În ultima zi, pierderile ucrainene s-au ridicat la 945 de persoane, 33 de tancuri, 28 de vehicule de luptă de infanterie, 38 de vehicule de luptă blindate, 3 tunuri autopropulsate Krab”.
UPDATE 15:40 – Forţele ruseşti bombardează în prezent locurile şi rutele de evacuare din oraşul Herson, care a fost inundat
Zelensky a fost văzut la un punct de evacuare din oraş în cursul zilei de astăzi, vorbind cu persoanele evacuate şi salvatorii; au fost raportate mai multe cazuri de victime civile ca urmare a bombardamentelor, deoarece locuitorii nu au unde să se ducă; pentru a preveni acest lucru, evacuările au fost oprite până la noi ordine.
UPDATE 15:30 – Un cutremur cu magnitudinea 3,7 s-a produs în Ucraina, cu epicentrul la 26 km sud-est de oraşul Poltava
UPDATE 15:00 – Rusia bombardează Herson ca reacţie la contraofensiva ucraineană. Un mort şi doi răniţi în Herson în urma bombardamentelor
Ruşii bombardează Herson în timpul evacuării: sunt victime!
Între timp, Zelenski coordonează evacuarea oamenilor din zonele inundate ale oraşului.
Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare regionale Herson, a raportat pe Telegram „Ruşii bombardează Herson”.
Şeful OVA a menţionat că invadatorii ruşi atacă zonele de coastă şi zona centrală a oraşului.
La rândul său, şeful Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andrii Yermak, a menţionat că ruşii bombardează Hersonul în momentul în care evacuarea oamenilor din zona inundată a oraşului continuă după ce invadatorii au aruncat în aer CHE Kakhovskaya.
Zeci de aşezări, inclusiv Herson, au fost avariate ca urmare a aruncării în aer de către ocupanţii ruşi a CHE Kakhovskaya. Oamenii şi animalele sunt evacuate din aceste aşezări.
Gorlovka a luat. Trei civili au fost răniţi în centrul oraşului.
„Rusii au tras în clădirea şcolii, unde se adunau oameni din casele inundate”, spune primarul din Oleshok, Yevhen Ryschuk
„Acum ştim despre cel puţin trei victime în regiunea Herson: o femeie civilă, un ofiţer de poliţie şi un salvator. Toate li se oferă asistenţa necesară”, a informat Ministerul Afacerilor Interne.
Se observă că bombardamentele au început tocmai în timpul evacuării cetăţenilor ale căror locuinţe au fost inundate.
Ucraina şi ONU au convenit asupra evacuării din malul stâng ocupat. Rusia trebuie să ofere garanţii de acces şi securitate – Ministerul Afacerilor Externe .
Armata ucraineană a lansat un contraatac mult aşteptat împotriva forţelor ruse de ocupare, deschizând o fază crucială în război, menită să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei şi să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei. Trupele ucrainene şi-au intensificat miercuri noaptea atacurile asupra frontului din sud-estul ţării, potrivit mai multor indivizi din forţele armate ale ţării, într-un impuls semnificativ către teritoriul ocupat de ruşi. Patru membri ai armatei, inclusiv ofiţeri, au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizaţi să discute public despre evoluţia câmpului de luptă.
UPDATE 14:00 Rusia acuză Kievul că a bombardat echipele de salvare
Kremlinul acuză Ucraina că a bombardat salvatorii ruşi de la barajul fisurat de la Kahovka, în regiunea ucraineană Herson.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că salvatorii muncesc din greu, dar că armata ucraineană le-a făcut munca mai periculoasă.
„Dificultatea este că, în multe locuri, salvatorii sunt forţaţi să lucreze în condiţii de bombardament continuu din partea Ucrainei, iar acest lucru le complică munca”, a declarat Peskov reporterilor.
Comentariile lui Peskov vin la o zi după ce oficialii ucraineni au acuzat forţele ruse că au bombardat salvatorii de pe malul vestic al râului Nipru, aflat sub controlul Kievului.
UPDATE 13:00 Kremlinul dă vina pe „anglo-saxoni” pentru exploziile de la Nord Stream
Kremlinul spune că a vorbit deja despre posibila implicare a „anglo-saxonilor” în exploziile de la gazoductul Nord Stream.
Marţi, The Washington Post a relatat că CIA a aflat în iunie anul trecut, prin intermediul unei agenţii de spionaj europene, că o echipă de şase persoane din cadrul forţelor ucrainene de operaţiuni speciale intenţiona să arunce în aer gazoductele.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia a vorbit deja despre posibila implicare a „anglo-saxonilor”, aşa cum se referă Kremlinul la Statele Unite şi Marea Britanie, în ceea ce el a descris ca fiind un „atac terorist”.
Peskov a reiterat că Rusia doreşte să vadă o anchetă adecvată asupra exploziilor.
UPDATE 12:00 Zelenski, în vizită în regiunea inundată din Herson
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi regiunea Herson, puternic afectată de inundaţii, în timp ce evacuările continuă. Aproximativ 600 de kilometri pătraţi din regiune sunt sub ape după ce barajul a fost distrus.
Conform AP, Zelenski a mers în zonă pentru a evalua răspunsul la pagubele provocate de distrugerea barajului. Liderul ucrainean a scris pe contul său Telegram că a ajutat la evaluarea eforturilor de evacuare a civililor, de furnizare a apei potabile şi a altor tipuri de sprijin, precum şi la încercarea de a opri daunele uriaşe provocate mediului.
Efectele distrugerii barajului Kakhovka sunt încă imposibil de evaluat. Rezervaţiile naturale întinse şi parcurile naţionale au fost „complet distruse”, a declarat Julia Markhel, şefa organizaţiei neguvernamentale de mediu Let’s Do It Ukraine.
„Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl”, a spus, citat de FT, Maksym Soroka, expert în siguranţa mediului la ONG-ul Dovkola Network
UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 212.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat, joi, că Rusia a pierdut 212.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie anul trecut.
Acest număr include 730 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultimele 24 de ore.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.891 de tancuri, 7.576 de vehicule blindate de luptă, 6.384 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.668 de sisteme de artilerie, 595 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 355 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 299 de elicoptere, 3.234 de drone şi 18 ambarcaţiuni.
UPDATE 07:00 Oficial: Va dura cel puţin 5 ani şi va costa un miliard de dolari pentru a construi o nouă centrală electrică după distrugerea barajului Kakhovka
Construirea unui nou baraj şi a unei staţii hidroelectrice pe locul actualei hidrocentrale distruse din Kakhovka va dura cel puţin cinci ani şi va necesita cel puţin 1 miliard de dolari, a declarat şeful companiei energetice de stat din Ucraina, Ukrhydroenergo, Ihor Syrota.
UPDATE 06:00 Unii membri NATO ar putea lua în considerare trimiterea de trupe în Ucraina, avertizează fostul lider al alianţei
Unele ţări NATO ar putea decide să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele sale membre nu reuşesc să ofere Kievului garanţii de securitate semnificative la summitul alianţei de la Vilnius, a declarat fostul general de securitate NATO, Anders Rasmussen.
UPDATE 05:00 Muzeul şi casa faimosului pictor ucrainean Raiko au fost inundate
Casa celebrei pictoriţe ucrainene Polina Raiko este sub apă ca urmare a distrugerii barajului Kakhovka, a raportat pe Facebook managerul de proiect al Fundaţiei caritabile Polina Raiko Kherson Oblast, Semen Khramtsov.
UPDATE 04:00 Zelenski: Organizaţiile internaţionale trebuie să se alăture eforturilor de salvare în părţile ocupate ale regiunii Herson
Organizaţiile internaţionale, cum ar fi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, trebuie să înceapă eforturile de salvare în părţile ocupate din regiunea Herson, susţine preşedintele ucrainean.
UPDATE 03:00 Departamentul de Stat al SUA: 20.000 de persoane trebuie relocate din cauza distrugerii barajului Kakhovka
Aproximativ 20.000 de persoane vor fi relocate din cauza inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului Kakhovka, a declarat oficialul Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.
UPDATE 02:20 Ucraina vrea să producă obuze de 155 mm standard NATO
Întreprinderea militară de stat a Ucrainei Ukroboronprom încearcă să înceapă producţia de obuze de artilerie de 155 mm, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Natalia Sad.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].
Imagini video apărute pe internet arată ceea ce pare a fi un atac cu o dronă kamikaze asupra unuia dintre cele mai moderne sisteme antiaeriene primite de Ucraina. Mai exact, atacul a vizat un radar TRML-4D de pe sistemul antiaerian pe rază scurtă IRIS-T, printre puținele sau chiar singurul radar de acest fel din Ucraina în momentul actual.
Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-TFoto: Schoening / imageBROKER / Profimedia
Folosind o dronă kamikaze Zala Lancet, rușii ar fi lovit radarul TRML-4D multifuncțional mobil, parte din sistemul antiaerian IRIS-T.
Imaginile publicate de ruși arată că radarul este reperat și filmat de la altitudine dintr-o dronă, în timp ce o dronă kamikaze îl ia la țintă și se îndreaptă direct spre el.
Pe filmarea din drona normală, cât și din cea kamikaze nu se vede exact momentul impactului sau unde exact are loc explozia, cadrele sunt lipite în secvențe diferite, dar imagini de după presupusa explozie arată că vehiculul cu radarul respectiv pare să fi fost avariat.
#Ukraine: A Ukrainian TRML-4D multi-functional radar from the IRIS-T SLM air defense system was taken out of action by a Russian Lancet loitering munition. pic.twitter.com/OX7RocZXbM
— uD83CuDDFAuD83CuDDE6 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) June 7, 2023
Un radar avariat ar putea limita foarte mult eficiența sistemelor IRIS-T în Ucraina
Cum astfel de radare sunt echipamente sofisticate și foarte sensibile, ele pot fi avariate destul de ușor, chiar și fără să fie lovite direct de o încărcătură explozivă. Din imaginile de după atac poate fi presupus că sistemul radar ar fi putut fi avariat. Cât de mult, însă, e neclar – dacă e ceva serios, ce nu poate fi reparat sau dacă e o avarie ce poate fi remediată în timp util de către ucraineni.
În orice caz, fără acest radar un sistem precum IRIS-T rămâne nefuncțional. Mai mult, e posibil ca acest radar TRML-4D să fie singurul pe care Ucraina să-l fi primit până acum, scrie The Drive.
La momentul redactării acestui articol, site-ul oficial al guvernului german care se referă la ajutorul militar al țării pentru Ucraina indică faptul că a fost livrat un singur radar TRML-4D. Germania, însă, a promis încă șapte, despre care spune oficial deocamdată că nu au fost încă transferate.
Totuși, trebuie remarcat faptul că Germania a trimis două sisteme IRIS-T complete, ceea ce ar trebui să presupunem că include și radarele.
În orice caz, numărul total de radare TRML-4D din Ucraina este unul suficient de mic încât avarierea unui astfel de sistem să cântărească mult în eficiența cu care Ucraina poate folosi sistemele antiaeriene IRIS-T.
Sistemul antiaerian de rachete IRIS-T
Ucraina a primit primul sistem IRIS-T în octombrie anul trecut.
Potrivit guvernului federal din Germania, sistemul IRIS-T este cel mai modern sistem de apărare antiaeriană din Germania, fiind dezvoltată de compania germană Diehl Defence.
Rachetele antiaeriene pot lovi ținte la o înălțime de până la 20 de kilometri și la 40 de kilometri distanță. Raza lor de acțiune este astfel semnificativ mai mare decât, de exemplu, a rachetelor antiaeriene lansate de umăr, cum ar fi rachetele antiaeriene Stinger, furnizate de asemenea de Germania Ucrainei.
Fiecare sistem costă 140 de milioane de euro, spunea diplomatul Andriy Melnyk, în luna iunie potrivit Bloomberg.
Sistemul IRIS-T este compus din vehicule cu lansatoare verticale de rachete, un post de comandă și un radar mobil multifuncțional TRML-4D, care funcționează și pentru descoperirea țintei și pentru conducerea rachetelor interceptoare către ținte.
Dronele kamikaze ZALA KYB și Lancet folosite de Rusia
Cele mai folosite drone kamikaze ale Rusiei se numesc ZALA KYB sau Lancet, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” – aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.
Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.
Zala Aero mai produce și drone Zala Lancet, un model mai nou, cu o rază tot de circa 40 de km, dar cu mai multe configurații disponibile și care poate căra de la 1 kg până la 3 kg de explozibil. Despre modelul Lancet se spune că are o viteză în picaj de peste 300km/h, mult mai mare decât celelalte modele kamikaze.
Ucraina a început contraofensiva, scrie The Washington Post care citează surse din armata ucraineană. Luptele s-ar da în regiunea Zaporojie, unde armata ucraineană ar încerca să taie legătura dintre forțele rusești și Crimeea. Conform surselor media rusești, trupele ucrainene au început să bombardeze masiv pozițiile rusești cu rachete HIMARS. În acest timp, președintele Volodimir Zelenski a vizitat, joi, regiunea inundată din Herson, în urma distrugerii barajului Nova Kahovka și le-a mulțumit salvatorilor și voluntarilor. În jur de 20.000 de oameni vor avea nevoie de evacuare, estimează autoritățile.
Armata ucraineană bombardează pozițiile rusești cu HIMARS
ACTUALIZARE 15:30 Sursele media ruse și bloggerii militari ruși anunță că trupele ucrainene au atacat tranșeele rusești din regiunea Zaporojie cu rachete HIMARS. Dacă această informație se confirmă, ar fi pentru prima oară când armata ucraineană folosește HIMARS pentru lovirea directă a liniilor de apărare ale Moscovei.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Joi, 8 iunie, la ora 5 dimineața, ucrainenii ar fi reușit să ocupe o „înălțime” la sud de orașul Orihiv, din regiunea Zaporojie.
Până acum, ucrainenii foloseau HIMARS-urile pentru a lovi în adâncime obiective militare importante (centre de comandă, depozite de muniții etc.)
Washington Post: Ucraina a început contraofesniva
ACTUALIZARE 15:00 Ucraina a început contraofesniva, scrie The Washington Post care citeză surse din armata ucraineană. Luptele s-ar da în regiunea Zaporojie, unde armata ucraineană ar încerca să taie legătura dintre forțele rusești și Crimeea și să întrerupă liniile de aprovizionare.
Mișcările de trupe sunt confirmate și de bloggerii militari ruși, dar și de foști comandanți din armata rusă, care spun că s-au făcut până acum mici incursiuni și nu breșe majore.
Atacurile ucrainenilor au început de miercuri noaptea și erau intenese joi dimineață, spun patru oficiali din armata ucraineană sub condiția anonimatului.
Trupele implicate în contraofensivă dispun de armament NATO și instruire specifică unei armate NATO, spun aceste surse.
Valeri Șerșen, un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene din sud-estul Ucrainei, a confirmat că în regiunea Zaporojie este „mai multă activitate” decât în mod normal, însă nu poate spune că este vorba despre „ceva major”.
Forțele armate ucrainene „sunt încă în defensivă” a spus acesta, pentru Washington Post.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că „activități mici de contraofensivă” există, într-adevăr, dar la scală mică, în special în Velyka Novosilka, din regiunea Donețk, la est de Zaporojie.
Potrivit acestuia, rușii și-au sporit bombardamentele în regiune pentru că anticipează un posibil atac ucrainean.
Oficialii ucraineni au anunțat că nu vor face publică o decizie de începere a contraofensivei și nici nu vor da detalii despre aceasta.
Luptele se dau într-o regiune puternic fortificată de Rusia
The Washington Post a stat de vorbă și cu un membru al unei brigăzi care ia parte la contraofensiva din regiunea Zaporojie. Acesta a spus că se dau „lupte grele și neîncetate”, în condițiile în care această regiune a fost puternic fortificată de ruși.
„Este foarte dificil pe teren”, a spus acesta. „Artileria și aviația noastră funcționează, dar și ale rușilor funționează, de asemenea. Este dificil și pentru noi și pentru ei. Forțele armate avansează, dar nu atât de rapid pe cât ne doream”.
Contraofensiva a fost confirmată și de Igor Strelkov, un fost ofițer al serviciilor de securitate ale armatei ruse. Strelkov a jucat un rol cheie în anexarea Crimeii, în 2014 și apoi în conflictele din Donbas.
„Acum putem spune cu încredere că ofensiva Forțelor Armate Ucrainene a început în urmă cu 5 – 6 zile”, a scris acesta pe Telegram, unde a făcut o analiză a mișcărilor de trupe de pe front.
„După mai multe zile de luptă, se știe în mod indirect că au fost niște penetrări minore, dar nicio breșă majoră”, a declarat acesta.
Strelkov a adăugat că Rusia ar avea nevoie de cel puțin încă 300.000 de militari pentru a putea lansa cu succes propria contraofensivă.
Apa a depășit 5,5 metri în unele zone inundate din Herson
ACTUALIZARE 14:30 Distrugerea barajului Kahovka a dus, potrivit Kievului, la inundarea a peste 600 de kilometri pătraţi în regiunea Herson, în sudul Ucrainei.
Potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin, „600 de kilometri pătraţi sunt inundaţi în regiunea Herson”, iar „32% se află pe malul drept” al fluviului Nipru controlat de ucraineni, în timp ce „68% sunt pe malul stâng”, ocupat de ruşi.
El spune că apele au crescut la un nivel mediu de 5,61 de metri. Potrivit serviciilor de urgenţă ale statului ucrainean, 1.995 de persoane au fost evacuate, printre care 103 copii. Numeroase alte persoane s-au refugiat din zonă cu mijloace proprii.
Serviciile de urgenţă au precizat că, de partea ucraineană a fluviului, „20 de localităţi şi 2.629 de case” au fost inundate. Inundaţiile au acoperit o parte din capitala regională Herson.
Puteți citi știrea completă AICI:
Echipe de voluntari ucraineni salvează câinii și pisicile din ape
Pe rețelele sociale au început să apară imagini și clipuri video cu echipe de voluntari ucraineni care salvează din ape animale (câini, pisici, animale domestice etc.), în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka.
„Sunt sute de clipuri video de acest fel din regiunea Herson”, a declarat, într-o postare publicată pe Twitter, Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne. „Situația în satele aflate pe malul vestic al râului Nipru, aflat sub control rusesc, este și mai dramatică, nivelul apelor e în creștere, iar oamenii și animalele nu primesc aproape niciun ajutor din partea autoritățile ruse”.
„Mii și mii de animale sunt rămase blocate în urma inundațiilor provocate de distrugerea de către ruși a barajului de la hidrocentrala de la Kahovka”, a spus și președintele Volodimir Zelenski.
Puteți citi știrea completă AICI:
Zelenski a vizitat zonele inundate din Herson
ACTUALIZARE 12: 35 Președintele Volodimir Zelenski a vizitat, joi, zonele inundate din Herson ca urmare a distrugerii barajului de la Nova Kahovka.
„Misiunea noastră este să protejăm vieți și să ajutăm oamenii cât de mult putem. Le mulțumesc salvatorilor și voluntarilor. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest efort”, a transmis președintele ucrainean într-un mesaj pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Zelenski a adăugat că ia în calcul acordarea de sprijin financiar pentru persoanele și afacerile afectate de inundații.
Între timp, Vladimir Leontiev, primarul numit de Moscova în orașul Nova Kahovka, a anunțat că cinci persoane au murit în urma inundațiilor. Trei decese fuseseră deja anunțate, însă au mai fost găsite încă două cadavre, a spus acesta.
Primele morți confirmate după inundațiile din Herson
Cel puțin trei oameni au murit în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, a transmis primarul aflat în exil al localității Oleșkî, din regiunea Herson, potrivit Kiev Independent. Sunt primele decese raportate de la distrugerea parțială a barajului care a dus la inundarea a 30 de localități și a peste 10.000 de hectare de terenuri agricole, însă există temeri că bilanțul este mult mai mare, în special în regiunea controlată de ruși a provinciei Herson.
„Când podul Antonovski a fost aruncat în aer, ocupanții au luat toate bărcile. Există informații că rușii nu îi lasă pe oameni să iasă din zonele inundate”, a spus oficialul ucrainean.
Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, forțele ruse trag în salvatorii ucraineni care încearcă să ajungă la sinistrați.
„Când forțele noastre încearcă să ajungă la ei, sunt supuși tirurilor de armă de la distanță”, a spus Zelenski într-un interviu pentru publicația germană Bild, potrivit CNN.
„În momentul în care echipele noastre încearcă să-i salveze, se trage asupra lor. Vom putea evalua consecințele abia peste câteva zile, când apa se va mai retrage”, a adăugat președintele ucrainean.
„Oameni și animale au murit. De pe acoperișurile caselor indundate oamenii văd trupurile celor înecați cum plutesc. Se poate vedea asta pe partea cealaltă. Este foarte dificil să ajungi la oamenii din partea ocupată a regiuni Herson”, a mai spus Zelenski.
Mii de animale ar fi murit în inundațiile din Herson. Foto: Twitter/Ministerul Apărării din Ucraina
Ministerul Apărării din Ucraina a transmis că mii de animale s-au înecat în urma inundațiilor.
De asemenea, foarte mulți oameni au rămas blocați în case.
Un bărbat rămas blocat în cază din cauza inundațiilor din Herson prinde o sticlă cu apă aruncată din elicopter. Foto: captură video
În imaginile furnizate de minister se poate vedea cum oamenilor blocați în case li se aruncă sticle cu apă din elicopter.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Potrivit ultimelor informații, în jur de 1.900 de oameni au fost evacuați din zonele inundate, până acum. O evaluare a Departamentului de Stat din SUA arată că aproximativ 20.000 de oameni vor trebui să fie evacuați.
„16.000 de locuitori sunt supuși unui risc imediat. Estimăm că 20.000 vor trebui să fie relocați”, a transmis un oficial.
Zelenski spune că e șocat de lipsa de reacție a Crucii Roșii
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că este „șocat” de lipsa de reacție a organizațiilor internaționale precum Crucea Roșie sau ONU în cazul inundațiilor din Herson.
„Fiecare persoană care moare acolo reprezintă un verdict împotriva organizațiilor internaționale care au uitat să salveze vieți. Dacă nu există nicio organizație internațională în zona dezastrului acum, înseamnă că ele nu există, că sunt incapabile să funcționeze. Ucraina și guvernul nostru au făcut toate apelurile necesare”, a spus Zelenski, informează BBC.
Pericolul minelor care au fost luate de inundație
Crucea Roșie a avertizat că inundațiile provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka au dislocat minele amplasate în regiune, iar acum acestea vor fi mult mai greu de localizat.
„Știam unde erau zonele periculoase”, a declarat Erik Tollefsen, șeful diviziei de deminare al Crucii Roșii, scrie BBC.
„Acum nu mai știm. Tot ce știm e că sunt undeva în aval”, a adăugat el.
Despre acest pericol a vorbit și Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene.
„Multe dintre minele anti-infanterie (în zonele controlate de ruși n.r.) au fost dislocate și au devenit mine plutitoare. Reprezintă acum un mare pericol”, a spus ea.
AIEA trimite echipaje suplimentare la centrala nucleară din Zaporojie
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că va trimite personal suplimentar la centrala nucleară din Zaporojie pentru a se asigura că există suficientă apă pentru răcirea celor 6 reactoare, după ce barajul de la Nova Kahovka, care asigura această apă, a fost distrus.
„Vom întări prezența AIEA în acest loc, vom înlocui echipa prezentă și vom aduce un grup mult mai numeros”, a anunțat agenția într-un comunicat.
„Posibilitatea ca principala sursă de alimentare cu apă să fie pierdută complică o situație care era oricum extrem de dificilă pentru securitatea nucleară”, a declarat directorul agenției Rafael Grossi.
AIEA a transmis că lucrează pentru a menține pline rezervoarele de apă pentru răcirea reactoarelor, în eventualitatea în care accesul la rezervorul Kahovka va fi pierdut.
Agenția a arătat că nivelul apelor a scăzut cu 2,8 metri de marți, dar rata de scădere a încetinit, în prezent, la nivelul a 5-7 centimetri pe oră, față de 11 centimetri pe oră, marți.
„Dacă nivelul scade sub 12,7 metri, atunci centrala nu va mai putea pompa apă în rezervoare”, a transmis agenția.
Ca soluții de rezervă, centrala dispune de un lac de răcire situat în apropiere.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că, începând cu ora 5, a detectat 37 de avioane ale forţelor aeriene chineze, inclusiv avioane de vânătoare J-11 şi J-16, precum şi bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, zburând la limita de sud-vest a spaţiului său aerian, denumit ADIZ.
ADIZ este o zonă mai largă pe care Taiwanul o monitorizează şi patrulează pentru a oferi trupelor sale mai mult timp pentru a răspunde ameninţărilor.
Unele dintre aeronavele chineze au zburat în sud-estul Taiwanului şi au traversat în Pacificul de Vest pentru a efectua un „antrenament de supraveghere aeriană şi navigaţie pe distanţe lungi”, a adăugat ministerul în scurta sa declaraţie.
Taiwan şi-a trimis propriile aeronave şi nave pentru a veghea şi a activat sisteme de rachete terestre, fiind pregătit să răspundă în caz de necesitate la provocările chineze. Guvernul Taiwanului respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei şi susţine că numai oamenii insulei pot decide viitorul lor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].
GALERIE FOTO. Imagini cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California în SUA
PROSPORT.RO
‘Se urcă scroafa-n copaci!’ Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se comportă în calitate de Primă-Doamnă a României
CANCAN.RO
Șocant de ce suferea, de fapt, Stephan Pelger! Lua câte 40 de pastile pe zi!
Papa Francisc a ieșit cu bine din operația abdominală la care a fost supus miercuri, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Intervenția chirurgicală a durat trei ore și s-a desfășurat fără complicații.
„Operaţia s-a încheiat: s-a desfăşurat fără complicaţii şi a durat trei ore”, a transmis Vaticanul, potrivit Reuters.
Suveranul pontif a fost internat miercuri în spitalul Gemelli din Roma, unde a suferit o intervenţie chirurgicală din cauza unei hernii abdominale.
După terminarea operaţiei, care a necesitat anestezie generală, Papa Francisc a fost adus în apartamentul papal de la etajul al zecea al spitalului Gemelli din Roma, potrivit agenţiei de ştiri ANSA, citată de Agerpres.
Papa va rămâne internat în spital câteva zile pentru a se recupera.
Noua intervenție chirurgicală are loc la doi ani după ce i s-au îndepărtat 33 de centimetri din colon din cauza unei inflamații și a îngustarii intestinului gros.
Potrivit publicaţiei suedeze de ştiri Goterborgs-Posten, concursul există sub formă de propunere înaintată de federaţia amintită către Confederaţia Naţională a Sportului din Suedia, însă nu a trecut de faza de candidatură, fiind respinsă deoarece dosarul de candidatură era incomplet.
Suedia a devenit astfel centrul unei controversate ştiri, ajunsă virală, care susţine că ţara este pregătită să introducă relaţiile sexuale ca sport înregistrat. Informaţiile referitoare la un campionat european de sex programat pentru data de 8 iunie la Göteborg a surprins milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, portalurile de ştirile suedeze au confirmat că aceste afirmaţii sunt complet false.
Originile informaţiei pot fi urmărite până la o ştire neatribuită, publicată de latestly.com, dar şi până la tweet-uri care s-au răspândit rapid pe platformele de socializare.
Agenţii de ştiri din întreaga lume au vehiculat detaliile, conform cărora evenimentul se va întinde pe parcursul mai multor săptămâni, iar participanţii vor concura în fiecare zi.
Potrivit informaţiilor neconfirmate, competiţia ar consta în diverse discipline, participanţii fiind judecaţi în funcţie de performanţele lor.
Conform publicaţiei suedeze de ştiri Goterborgs – Posten, propunerea pentru un campionat de sex a fost într-adevăr prezentată de preşedintele Federaţiei Suedeze de Sex, Dragan Bratych. Această organizaţie şi-a propus să înregistreze sexul ca o sport şi să lanseze o competiţie sportivă.
Cu toate acestea, Confederaţia Naţională a Sporturilor din Suedia a respins propunerea în luna aprilie, ceea ce face ca informaţiile ce susţin organizarea unei viitoare competiţii de sex în Suedia să fie complet false.
Respingerea cererii de către Confederaţia Naţională a Sportului a fost confirmată de Bjorn Eriksson, şeful confederaţiei, care a declarat că propunerea nu îndeplinea cerinţele acestora.
O investigaţie mai amănunţită a dezvăluit că Dragan Bratych, preşedintele Federaţiei Suedeze de Sex operează mai multe cluburi de striptease în Suedia. Bratych a depus cererea în luna ianuarie, declarând că sexul ar trebui să fie clasificat ca sport datorită beneficiilor sale pentru sănătatea fizică şi mentală.
Cu toate acestea, cererea a fost considerată în cele din urmă incompletă de către Confederaţia Naţională a Sportului.
Rapoartele virale originale au detaliat diverse aspecte ale presupusul Campionat european de sex, inclusiv numărul de participanţi, durata meciurilor şi punctajul.
Rapoartele susţineau că 20 de persoane s-au înscris la campionat, angajându-se în activităţi sexuale în diferite discipline.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].