Șeful serviciului secret de la Chișinău susține că Rusia vrea să invadeze Republica Moldova în ianuarie… – Digi24

Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze și Republica Moldova a spus directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Musteață, într-un interviu la TVR Moldova, iar acest lucru ar putea să aibă loc chiar la începutul anului 2023, a completat directorul SIS Moldova. ” Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova”, a avertizat șeful Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova. 

Musteață a mai spus că punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina.

Potrivit oficialului, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat șeful SIS pentru TVR Moldova.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.

La finalul lunii noimebrie o declarație similară a venit și din partea ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Marco Şevcenko. „Războiul din Ucraina este în continuare o amenințare pentru Republica Moldova. Riscul unei invazii este scăzut acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina”, a spus el.

 

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Eurostat: România, Bulgaria și Ungaria, țările din UE cu cel mai mic salariu mediu în 2021 – Digi24
Next post Apariția neașteptată de la petrecerea Argentinei a stârnit controverse: ”Mi-ar plăcea să aud explicația FIF… – SPORT.RO