Scandal de corupție la Kiev. Acuzații grave aduse ministrului Apărarii – STIRILEPROTV.RO

Ministerul ucrainean al Apărării este acuzat de corupţie de presa locală, care susține că ar fi semnat contracte la preţuri mult mai mari decât în magazine pentru alimentele destinate soldaţilor săi,. El neagă acuzațiile.

Într-o ţară în care actele de corupţie rămân frecvente, presa locală acuzase sâmbătă ministerul ucrainean că ar fi încheiat un contract pentru achiziţionarea alimentelor de bază la preţuri „de două-trei ori mai mari” decât cele actuale, conform News.ro.

Contractul în cauză, semnat pentru anul 2023, ar fi în valoare de 13 miliarde de hrivne, adică 350 de milioane de dolari la cursul actual, potrivit site-ului de ştiri ZN.UA.

„Ministerul achiziţionează produsele relevante în conformitate cu procedura stabilită prin lege”, a răspuns Ministerul ucrainean al Apărării, care spune că informaţiile din presă sunt „false”.

Ministerul a precizat că „pregăteşte documente” în vederea deschiderii unei anchete privind „difuzarea” acestor informaţii „înşelătoare”, care „prejudiciază interesele apărării într-o perioadă specială”.

Citește și

Cu toate acestea, ministerul anunţă că „se fac controale” asupra contractelor semnate şi subliniază „principiul toleranţei zero faţă de corupţie”.

În plus, ministerul anunţă „un audit intern” şi o „reuniune de urgenţă” convocată pentru luni de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pentru a face lumină „asupra procedurii (şi) circumstanţelor achiziţionării de alimente pentru personalul militar pentru 2023”.

„În cazul depistării unor nereguli în activităţile funcţionarilor Ministerului Apărării, aceştia vor fi traşi la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a precizat ministerul ucrainean în comunicatul său.

Într-un alt scandal, izbucnit la sfârşitul săptămânii, Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina (NABU) l-a interogat sâmbătă pe prim-adjunctul ministrului pentru dezvoltare comunitară şi teritorială, fiind suspectat de deturnare de fonduri, potrivit Ministerului Infrastructurii. Vasil Lozinki, în funcţie din mai 2020, ar fi primit 400.000 de dolari pentru a facilita încheierea unor contracte pentru achiziţionarea de echipamente şi generatoare la preţuri umflate, a precizat NABU într-un comunicat, în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu frecvente pene de curent în urma loviturilor ruseşti asupra instalaţiilor sale energetice.

Kievul, care a obţinut anul trecut statutul de ţară candidată la aderarea la UE, vrea să convingă Bruxelles-ul că poate face reforme într-un ritm alert, în ciuda războiului. Corupţia rămâne una dintre marile sale probleme. Un summit UE-Ucraina este prevăzut la începutul lunii februarie, în timp ce Kievul aşteaptă să primească o primă tranşă dintr-un ajutor macrofinanciar european în valoare de 18 miliarde de euro pentru întreg anul 2023.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Suma primită de Larisa Iordache în fiecare lună de la statul român – DigiSport
Next post Războiul din Ucraina, ziua 333. Rusia are probleme cu extinderea planificată a armatei / Scholz: Imperialis – Mediafax