
Source: digi24.ro
Source: digi24.ro
Rusia continuă să bombardeze zonele inundate din Herson, inclusiv punctele de evacuare, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit CNN. De asemenea, AIEA susține că centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei continuă să pompeze apă din barajul Kahovka pentru a răci combustibilul.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
ACTUALIZARE 15:30 Șeful diplomației europene, Josep Borrell, spune că barajul de la Nova Kahovka nu a fost distrus de bombardamente, ci de explozibili montați la turbine, adăugând că toate dovezile indică faptul că rușii sunt de vină.
„Barajul nu a fost bombardat. A fost distrus de explozibili montați în zona în care se află turbinele. Această zonă se află sub controlul Rusiei. N-am fost acolo să văd cine a făcut-o. Dar totul pare să indice că s-a întâmplat în zona controlată de ruși, deci este greu de crezut că a fost vorba de altcineva. În orice caz, consecințele pentru Ucraina sunt teribile, din punct de vedere umanitar, din punct de vedere al numărului de oameni care trebuie relocați, din punct de vedere al mediului. Distrugerea (barajului n.r.) va provoca un dezastru ecologic”, a spus Josep Borrell la televiziunea publică spaniolă, potrivit The Guardian.
Opt oameni au murit din cauza inundațiilor provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, în partea controlată de ruși a provinciei Herson, a declarat vineri Vladimir Saldo, guvernatorul numit de Kremlin al provinciei.
5.800 de persoane au fost evacuate din zonă, a adăugat acesta într-o informare pe Telegram. Saldo a mai spus că în orașul Nova Kahovka, cel mai apropiat de baraj, nivelul apei a scăzut cu 2,5 metri față de nivelul maxim atins marți.
Acesta a adăugat că va dura aproximativ 10 zile până când apa se va retrage. Potrivit acestuia, 22.273 de case au fost inundate în 17 orașe și sate din partea controlată de ruși a provinciei.
Separat, autoritățile din zona controlată de ucraineni a Hersonului au anunțat că cinci oameni au murit în inundații, ceea ce face ca bilanțul încă provizoriu să fie de 13 morți, în urma distrugerii barajului.
Sute de sinistrați din zonele inundate din Herson transmis mesaje de ajutor pe aplicația Telegram, scrie BBC.
„Ajutați-mă, vă rog”, scrie o utilizatoare a aplicației pe nume Svitlana, care spune că 35 de oameni sunt blocați într-un imobil de lângă râul Nipru.
„Sunt toți pe un acoperiș din apropiere. Copiii țipă și plâng. Trei zile fără mâncare și apă. Murim încet. Vă rugăm, vă rugăm”, scrie aceasta.
Majoritatea solicitărilor de ajutor vin din zona ocupată de Rusia a provinciei Herson.
O utilizatoare pe nume Aliona scrie: „Mesaj urgent! Este vorba de o bunică născută în 1939 și o femeie cu dizabilități născută în 1958. Au nevoie de evacuare. Ajutor!”.
ACTUALIZARE 14:05 O nouă dovadă că rușii au aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka a fost furnizată de Norsar, serviciul norvegian de seismologie, scrie BBC.
Potrivit Norsar, o undă seismică care indică o explozie a fost detectată pe 6 iunie de sistemul de senzori BURAR, care este amplasat în Bucovina, România, și se află la 620 de kilometri de barajul de la Nova Kahovka.
Magnitudinea a fost între 1 și 2, iar unda seismică a fost detectată la ora 2:54, care corespunde cu primele știri despre prăbușirea barajului.
ACTUALIZARE 12:51 Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU) a anunțat, vineri, că a interceptat o convorbire telefonică între doi „invadatori” care dovedește că barajul Kahovka a fost distrus de un grup de sabotori ruși, într-o operațiune care nu mers conform planului, scrie The Guardian.
În înregistrarea audio de un minut și jumătate, postată de SBU canalul de Telegram poate fi auzită discuția telefonică dintre doi bărbați neidentificați care discută despre urmările dezastrului provocat de distrugerea barajului.
Primul vorbitor începe conversația realatându-i celuilalt ce a văzut pe un canal de telegram.
Citește continuarea AICI.
ACTUALIZARE 12:15 Guvernatorul regional din Voronej, aflat în Rusia, Alexander Gusev, susține că numărul de persoane rănite într-un atac cu dronă asupra orașului a crescut la trei, potrivit The Guardian.
Într-un mesaj pe Telegram, Gusev a scris: „Camera din locuința de pe Strada Belinski din Voronej, care a fost lovită de o dronă astăzi, era goală. Nimeni nu era înăuntru la momentul incidentului. Așa cum am mai spus, asistența medicală a fost furnizată pentru trei răniți ușor, spitalizarea nu era necesară. Nu există morți”.
Gusev a mai spus că urmează să fie luată o decizie dacă să mute oamenii din clădirea lovită, din cauza pagubelor.
Agenția de presă rusă Tass relatează că, potrivit autorităților, drona era țintită spre o fabrică de aeronave din regiune, însă a fost doborâtă de tehnică de război electronică.
Armata rusă a vorbit vineri despre luptele grele din regiunile Donețk și Zaporojie, spunând că 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în conflictele din secțiuni cheie ale liniei frontului.
Reuters relatează că un purtător de cuvânt al grupului armat Vostok din Rusia a spus că 13 tancuri ucrainene au fost distruse în lupte din regiunea Zaporojie iar 8 în regiunea Donețk. Acesta spune că au avut loc lupte cu artilerie, drone și infanterie.
Afirmațiile nu au fost independent verificate.
Bloggerii militari ruși spun că peste noapte ucrainenii încercau din nou să spargă liniile forțelor ruse în zona ocupată Orihiv din Zaporojie. Afirmațiile nu au fost independent verificate.
ACTUALIZARE 11:15 Nivelul apei în zona inundată din regiunea Herson, în urma distrugerii barajalui Kahovka, a scăzut peste noapte, potrivit unui comandant ucrainean.
„În medie, nivelul apei pe malul vestic al râului Dnipro este de 5,38 metri, iar în orașul Herson este de 5,35 metri. Vedem deja că apa a scăzut cu 20 de centimetri peste noapte”, a declarat vineri pe Telegram Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson.
Prokudin a reiterat apelurile pentru ca locuitorii afectați să părăsească zona.
„Dacă vă aflați în zona afectată, plecați imediat. Să așteptați acolo nu este o opțiune, nu vă puneți în pericol. După evacuare, vi se va asigura tot ce aveți nevoie. Singurul lucru care ne lipsește este timpul. 24 de ore pe zi nu sunt suficiente pentru a rezolva toate problemele”, a spus el.
„Nu avem nicio îndoială că regiunea Herson va supraviețui. Aici trăiesc oameni care nu pot fi dărâmați”, a spus el.
ACTUALIZARE 09:50 Potrivit unor observatori ai tehnicii de război, pentru prima dată a fost înregistrat un tanc Leopard 2A4 al Ucrainei care a fost distrus de armata rusă în timpul recentului atac al forțelor Kievului aproape de Novopokrovka, în regiunea Zaporojie.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ACTUALIZARE 9:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi ceea ce a descris ca fiind „rezultate” în luptele grele purtate în regiunea Donețk din estul Ucrainei, potrivit The Guardian.
„Se duc lupte grele în regiunea Donețk”, a spus Zelenski în mesajul său video publicat zilnic, aflat într-un tren după ce a vizitat zonele afectate de breșa din barajul hidrocentralei Kahovka.
„Însă există rezultate și sunt recunoscător celor care le-au reușit. Bună treabă în Bahmut. Pas cu pas”, a spus acesta.
Zelenski s-a referit la alte zone unde sunt în desfășurare lupte, însă a spus că nu va oferi detalii. Imaginile publicate pe contul său de Telegram îl arată la o întâlnire pe teren cu o parte dintre generalii de la vârful statului.
ACTUALIZARE 9:20 Ministerul ucrainean de Interne a declarat că o persoană a fost ucisă, trei au fost rănite, iar patru clădiri au fost distruse după ultimul atac al Rusiei, potrivit The Guardian.
ACTUALIZARE 9:15 Armata ucraineană a doborât patru rachete de croazieră și 10 drone de atac în timpul unui atac aerian rusesc desfășurat în cursul nopții, au anunțat forțele aeriene într-un comunicat la începutul zilei de vineri, potrivit The Guardian.
Potrivit comunicatului, forțele ruse au lansat 16 drone și șase rachete de croazieră în timpul atacului și alte două rachete de croazieră au lovit un obiect civil în centrul Ucrainei în timpul unui atac anterior, joi seara.
ACTUALIZARE 9:10 Sistemele de apărare rusești au doborât ținte deasupra regiunii Belgorod, la granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul acestei regiuni, potrivit CNN.
„Sistemul nostru de apărare aeriană a fost activ deasupra Belgorodului, interceptând două ținte aeriene în timp ce se apropiau de oraș. În prezent, nu avem informații despre victime. Au fost avariate acoperișul unei case particulare și mașini. Echipele de intervenție se află la fața locului și patrulează, a declarat joi guvernatorul Viaceslav Gladkov într-o postare pe Telegram.
Belgorod a fost martor la o serie de atacuri cu drone. Săptămâna trecută, un bombardament „masiv” a rănit patru persoane din regiune. Opt clădiri de apartamente, patru case, o școală și două clădiri administrative au fost avariate în timpul bombardamentelor din Shebekino, un sat din Belgorod.
ACTUALIZARE 9:00 Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a declarat că toate autorităție s-au mobilizat și au lucrat fără încetare pentru a salva cât mai multe persoane din zonele inundate în urma prăbușirii barajului, potrivit CNN.
„Evacuarea este în curs de desfășurare. Ori de câte ori putem scoate oamenii din zonă, o facem. Serviciul de stat pentru situații de urgență, poliția și armata fac o treabă excelentă. Vreau să le mulțumesc fiecăruia dintre cei care sunt implicați”, a declarat Zelenski în timpul discursului său în noaptea de joi spre vineri.
El a mulțumit, de asemenea, organizațiilor internaționale „care sunt prezente pe teritoriul nostru liber și oferă asistență specifică”, deși și-a exprimat îngrijorarea că niciunul dintre aceste grupuri nu a accesat zonele ocupate de Rusia din zona dezastrului.
ACTUALIZARE 08:55 SUA vor anunța un nou pachet de armament pentru Ucraina, în valoare de peste două miliarde de dolari, relatează Bloomberg, alocată prin intermediul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, potrivit kyivindependent.com.
Fondurile din cadrul vor fi concentrate în mare măsură pe munițiile de apărare aeriană și vor ajuta Ucraina să achiziționeze lansatoare de rachete Hawk și două tipuri de rachete avansate de apărare aeriană Patriot.
ACTUALIZARE 8:20 Ucraina şi aliaţii săi, printre care Statele Unite, Franţa şi Japonia, au condamnat „atacurile” împotriva operaţiunilor de salvare la Herson, cerând Rusiei să permită accesul „nestingherit” pentru ajutoare după distrugerea barajului Kahovka, notează AFP, citată de Agerpres.
„Condamnăm cu fermitate bombardarea zonelor de evacuare şi lansăm un apel autorităţilor ruse să înceteze astfel de atacuri şi să permită echipelor de evacuare să ajute nestingherite populaţiile afectate. De asemenea, solicităm Federaţiei Ruse să permită accesul deplin, sigur şi nestingherit la zonele afectate de pe malul stâng al fluviului Nipru care se află sub controlul armatei sale, astfel încât actorii umanitari, în special Naţiunile Unite şi CICR (Comitetul Internaţional al Crucii Roşii) să îi poată ajuta pe locuitori”, a declarat presei ambasadorul ucrainean la ONU, Sergii Kisliţia, înconjurat de omologii săi din mai mulţi state membre ale Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Franţa, Regatul Unit, Japonia, Malta, Albania) şi din state membre ale Uniunii Europene.
Ucrainenii au acuzat în ultimele zile armata rusă că a lovit Hersonul, în momentul în care mii de civili sunt evacuaţi din zonele inundate în urma distrugerii barajului Kahovka situat în amonte pe fluviul Nipru.
Potrivit Kievului, o persoană a fost ucisă şi 18 rănite, printre care membri ai serviciilor de urgenţă, în loviturile ruseşti asupra centrului oraşului Herson şi zonei înconjurătoare.
Cel puţin opt persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete în oraşul Uman din regiunea Cherkasy, din centrul Ucrainei, a declarat un oficial militar, potrivit CNN.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Oraşul Uman a fost lovit de un atac cu rachete joi, potrivit lui Igor Taburets, şeful administraţiei militare a regiunii Cherkasy.
”Avem două lovituri: la un centru industrial şi la o spălătorie de maşini. În al doilea caz, a izbucnit un incendiu în urma loviturii”, a spus el.
Opt oameni au fost răniţi, dintre care doi grav, a afirmat Taburets, citând informaţiile preliminare.
Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei continuă să pompeze apă din barajul Kahovka pentru a răci combustibilul şi a evita un accident, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), notează AFP, potrivit Agerpres.
Distrugerea barajului de pe fluviul Nipru a determinat evacuarea a mii de civili din zonele inundate şi a stârnit îngrijorare pentru situl centralei atomoelectrice, ocupat de ruşi, care se află la 150 de kilometri în amonte.
În urma examinării, s-a dovedit că operaţiunile de pompare ar trebui „să poată continua chiar dacă nivelul scade sub pragul actual de 12,7 metri”, considerat anterior critic, a explicat organismul ONU într-un comunicat, care stabileşte în prezent limita la „11 metri sau chiar mai jos”.
„În aceste circumstanţe dificile, acest lucru ne oferă puţin mai mult timp înainte de a putea trece eventual la alte surse de aprovizionare”, a subliniat şeful AIEA, Rafael Grossi, aşteptat săptămâna viitoare la faţa locului.
Când barajul nu va mai putea fi utilizat, centrala electrică va recurge la „un bazin mare de retenţie situat în apropiere, precum şi la rezervoare mai mici şi puţuri la faţa locului care pot furniza apă de răcire timp de câteva luni”.
„Este vital ca acest rezervor să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic care să-i submineze integritatea”, a avertizat Grossi la începutul acestei săptămâni, în cursul unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor agenţiei la Viena.
Situaţia rămâne „foarte precară şi potenţial periculoasă”, a insistat el joi.
Este necesar să se răcească constant combustibilul din miezurile reactorului, precum şi cel amplasat în bazinele de stocare, pentru a evita un accident nuclear.
Personalul a introdus deja măsuri de restricţionare a consumului de apă, folosindu-l doar pentru „activităţi esenţiale legate de securitatea nucleară”.
AIEA, care are o echipă de experţi la faţa locului, a cerut acces la locul unde se măsoară nivelul apei din rezervor, „pentru a putea efectua verificări independente”.
Kievul şi Moscova se acuză reciproc de distrugerea barajului, survenită marţi.
Centrala atomoelectrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află în centrul conflictului: a fost vizată de mai multe ori de focuri de armă şi a fost tăiată de la reţeaua electrică de şapte ori de când a fost ocupată de armata rusă la 4 martie 2022, la zece zile de la începutul invaziei ruse a Ucrainei.
Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că este sigur că în curând armata rusă va suferi pierderi masive pe câmpul de luptă și că rușii vor pierde nu doar teritoriile pe care le-au ocupat în Ucraina, ci și părți din Rusia, relatează CNN.
Pierderile vor fi atât de mari încât vor fi organizate plutoane de execuție care îi vor împușca pe generalii ce se fac vinovați de eșecurile armatei ruse. Revoluția va cuprinde Rusia, care va fi nevoită să trimită armata pe străzile orașelor rusești pentru a înăbuși răscoala poporului, potrivit lui Prigojin.
„Acum, vom suferi pierderi mari, sunt absolut sigur de asta. Acum, vom pierde cu siguranță teritorii rusești, acestea fiind în Federația Rusă”, a spus Prigojin, care a adăugat că „ori va avea loc o revoltă populară, ori Duma de Stat va lua decizia să aplice pedeapsa capitală și să îi ciuruiască naibii pe toți [generalii]”.
Citește continuarea AICI.
Editor : B.C.
Source: digi24.ro
Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU) a anunțat, vineri, că a interceptat o convorbire telefonică între doi „invadatori” care dovedește că barajul Kahovka a fost distrus de un grup de sabotori ruși, într-o operațiune care nu mers conform planului, scrie The Guardian.
În înregistrarea audio de un minut și jumătate, postată de SBU canalul de Telegram poate fi auzită discuția telefonică dintre doi bărbați neidentificați care discută despre urmările dezastrului provocat de distrugerea barajului.
Primul vorbitor începe conversația realatându-i celuilalt ce a văzut pe un canal de telegram.
Vorbitor 1: „Știre. Ieri a apărut un clip video pe un canal de Telegram – un soldat stătea acolo, cu fața acoperită, în uniformă. Și zicea că nu e nicio inundație, că oamenii trăiesc normal. Iar în spatele lui este o fereastră și se vede că apa ajunge până la genunchi”.
Vorbitor 2: „Ce amunzant! Este vorba de stația hidroelectrică care a fost distrusă”?
Vorbitor 1: „Da. Problema principală este că stația hidroelectrică răcește reactorul nuclear”.
Vorbitor 2: „Foarte bine. Și-au făcut-o cu mâna lor. O să sară în aer și asta e…”
Vorbitor 1: „Păi ai noștri au făcut-o. Nu ai lor, ai noștri”.
Vorbitor 2: „Serios, au fost ai noștri? Spuneau că haholii (termen jignitor folosit de ruși pentru ucraineni n.r.) au aruncat-o în aer”.
Vorbitor 1: „Nu ei au aruncat-o în aer. Grupul nostru de sabotori este acolo. Au vrut să stârnească panică cu acest baraj. Dar nu a mers conform planului. Au făcut mai mult decât au plănuit”.
Vorbitor 2: „Da, păi normal. Va fi ca la Cernobîl, nu-i așa?”
Vorbitor 1: „A fost construit în anii 1950. A picat repede, a picat”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
SBU nu a furnizat informații suplimentare despre această conversație sau identitatea vorbitorilor, însă a anunțat că va deschide un dosar penal pentru ecocid și încălcarea legilor războiului, în acest caz.
„Aruncând în aer barajul Kahovka, Federația Rusă a dovedit că reprezintă o amenințare pentru întreaga lume civilizată. Numai un stat terorist poate provoca o catastrofă ecologică de asemenea proporții. Va răspunde cu siguranță pentru asta, atât pe front, cât și în curțile internaționale. Sarcina noastră este să aducem în fața justiției nu doar liderii regimului Putin, dar și autorii de rând ai acestor crime”, a declarat directorul SBU,
Vasil Maliuk.
Oficialii Ruși au acuzat Ucraina pentru distrugerea barajului, fără să ofere însă nicio dovadă în acest sens.
Editor : D.R.
Source: digi24.ro
Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că este sigur că în curând armata rusă va suferi pierderi masive pe câmpul de luptă și că rușii vor pierde nu doar teritoriile pe care le-au ocupat în Ucraina, ci și părți din Rusia, relatează CNN.
Pierderile vor fi atât de mari încât vor fi organizate plutoane de execuție care îi vor împușca pe generalii ce se fac vinovați de eșecurile armatei ruse. Revoluția va cuprinde Rusia, care va fi nevoită să trimită armata pe străzile orașelor rusești pentru a înăbuși răscoala poporului, potrivit lui Prigojin.
„Acum, vom suferi pierderi mari, sunt absolut sigur de asta. Acum, vom pierde cu siguranță teritorii rusești, acestea fiind în Federația Rusă”, a spus Prigojin, care a adăugat că „ori va avea loc o revoltă populară, ori Duma de Stat va lua decizia să aplice pedeapsa capitală și să îi ciuruiască naibii pe toți [generalii]”.
„Și, apropo, vă spun sincer, cred că suntem la 2-3 luni de plutoanele de execuție”, a prezis Prigojin.
Într-un videoclip postat pe Twitter, Prigojin spune că Bahmut va fi cucerit de ucraineni în maxim o lună jumate, acum că mercenarii lui s-au retras din oraș.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Trupele ucrainene au ocupat deja poziții din jurul orașului pe care rușii l-au asediat timp de peste 7 luni de zile și le va fi mult mai ușor să îi alunge pe soldații ruși din oraș decât le-a fost rușilor să îl cucerească, potrivit lui Prigojin.
„Dacă Ministerul Apărării păstrează aceeași atitudine pe care o are acum, mi-e teamă că totul se va desfășura în direcția inversă în o lună – o lună jumate, maxim”, a spus Prigojin.
Într-o altă filmare postată online de ziua sa, de 1 iunie, Prigojin spunea că războiul din Ucraina nu se va termina prea curând și că nu vor exista negocieri de pace.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Nici Occidentul, nici Ucraina nu are nevoie de discuții întrucât ambele își cunosc deja forța și se simt pregătite să continue luptele, potrivit lui Prigojin.
De cealaltă parte, nici Rusia nu este pregătită de pace în acest moment pentru că dacă va accepta condițiile impuse de Kiev, asta va duce la prăbușirea Rusiei. Așadar, războiul va continua mai mult de un an, a prezis Prigojin.
Editor : Raul Nețoiu
Source: digi24.ro
Armata rusă a anunțat vineri că au loc lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei frontului, informează Reuters.
Militar rus în DonețkFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia
Un purtător de cuvânt al grupului de forțe Vostok al Rusiei a declarat că 13 tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din regiunea Zaporojie și opt în regiunea Donețk. Acesta a raportat lupte cu artilerie, drone și infanterie.
Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile de pe câmpul de luptă.
În mesajul de joi seară, președintele ucrainean Zelenski a declarat că se dau „lupte grele” în regiunea Donețk din estul țării, trupele sale având „rezultate”.
Bloggerii militari ruși au declarat că au avut loc lupte intense pe frontul din Zaporojie, în apropiere de orașul Orikhiv, în timp ce Ucraina a încercat să străpungă apărarea rusă și să creeze o breșă.
Rusia a declarat că Ucraina a început o ofensivă majoră duminică dimineața, mai întâi în sudul Donețkului, dar Moscova a declarat că forțele sale au respins atacurile. Ucraina a acuzat Moscova că răspândește minciuni.
Armata ucraineană a lansat mult așteptata contraofensivă în războiul cu Rusia, deschizând o fază crucială în confruntarea cu trupele Moscovei, scria joi Washington Post.
Forțele ucrainene au obținut unele succese în apropiere de Bahmut, dar au suferit pierderi „semnificative” de personal și echipamente grele, potrivit unor oficiali americani citați de CNN.
Joi, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei.
Urmărește ultimele evoluții din a 371-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.
Source: hotnews.ro
Un rus a fost ucis joi de un rechin în largul oraşului egiptean Hurghada, la Marea Roşie, au raportat autorităţile, notează AFP.
Hurghada, o destinație turistică popularăFoto: DreamsTime
„Atacul unui rechin împotriva unui bărbat (…) a dus la decesul acestuia”, a declarat pe Facebook Ministerul egiptean al Mediului, fără a oferi alte detalii.
Presa rusă a indicat că victima era un rus în vârstă de aproximativ douăzeci de ani.
Consulul general rus Viktor Voropaiev a declarat agenţiei oficiale de presă ruse TASS că autorităţile egiptene au confirmat decesul unui cetăţean rus născut în 1999.
„Victima nu era un turist, ci un rezident permanent al Egiptului”, a spus el agenţiei.
Într-o înregistrare difuzată pe reţelele de socializare şi prezentată ca arătând incidentul, o persoană pare să se chinuie să scape de un rechin.
Ministerul egiptean al Mediului a informat că rechinul a fost capturat, iar examinarea acestuia a scos la iveală „un comportament anormal (…) care a provocat incidentul”.
Acesta a adăugat că înotul şi jocurile nautice vor fi suspendate timp de două zile cu începere de vineri.
Marea Roşie este o destinaţie turistică importantă în Egipt. Rechinii nu sunt neobişnuiţi acolo, dar foarte rar atacă înotătorii dacă nu depăşesc limitele autorizate.
În iulie 2022, două turiste, o austriacă şi o româncă, au fost ucise de un rechin în apropiere de Hurghada.
În 2018, un turist ceh a fost ucis de un rechin în largul unei plaje egiptene în Marea Roşie, precum şi un german în 2015 şi o germancă în 2010. (Agerpres)(sursă foto: DreamsTime)
Source: hotnews.ro
Serghei Şoigu: „Astăzi la ora 1.30 în direcţia Zaporojie, inamicul a încercat să ne străpungă apărarea cu 1.500 de oameni şi 150 de vehicule blindate din brigăzile mecanizate. Inamicul a fost depistat în timp util, iar o lovitură preventivă a fost lansată de artilerie, aviaţie şi arme antitanc Pierderile ucrainene în urma unei bătălii de două ore s-au ridicat la 30 de tancuri , 11 vehicule de luptă de infanterie, până la 350 de persoane. În ultima zi, pierderile ucrainene s-au ridicat la 945 de persoane, 33 de tancuri, 28 de vehicule de luptă de infanterie, 38 de vehicule de luptă blindate, 3 tunuri autopropulsate Krab”.
Zelensky a fost văzut la un punct de evacuare din oraş în cursul zilei de astăzi, vorbind cu persoanele evacuate şi salvatorii; au fost raportate mai multe cazuri de victime civile ca urmare a bombardamentelor, deoarece locuitorii nu au unde să se ducă; pentru a preveni acest lucru, evacuările au fost oprite până la noi ordine.
Ruşii bombardează Herson în timpul evacuării: sunt victime!
Între timp, Zelenski coordonează evacuarea oamenilor din zonele inundate ale oraşului.
Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare regionale Herson, a raportat pe Telegram „Ruşii bombardează Herson”.
Şeful OVA a menţionat că invadatorii ruşi atacă zonele de coastă şi zona centrală a oraşului.
La rândul său, şeful Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andrii Yermak, a menţionat că ruşii bombardează Hersonul în momentul în care evacuarea oamenilor din zona inundată a oraşului continuă după ce invadatorii au aruncat în aer CHE Kakhovskaya.
Zeci de aşezări, inclusiv Herson, au fost avariate ca urmare a aruncării în aer de către ocupanţii ruşi a CHE Kakhovskaya. Oamenii şi animalele sunt evacuate din aceste aşezări.
Gorlovka a luat. Trei civili au fost răniţi în centrul oraşului.
„Rusii au tras în clădirea şcolii, unde se adunau oameni din casele inundate”, spune primarul din Oleshok, Yevhen Ryschuk
„Acum ştim despre cel puţin trei victime în regiunea Herson: o femeie civilă, un ofiţer de poliţie şi un salvator. Toate li se oferă asistenţa necesară”, a informat Ministerul Afacerilor Interne.
Se observă că bombardamentele au început tocmai în timpul evacuării cetăţenilor ale căror locuinţe au fost inundate.
Ucraina şi ONU au convenit asupra evacuării din malul stâng ocupat. Rusia trebuie să ofere garanţii de acces şi securitate – Ministerul Afacerilor Externe .
Armata ucraineană a lansat un contraatac mult aşteptat împotriva forţelor ruse de ocupare, deschizând o fază crucială în război, menită să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei şi să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei. Trupele ucrainene şi-au intensificat miercuri noaptea atacurile asupra frontului din sud-estul ţării, potrivit mai multor indivizi din forţele armate ale ţării, într-un impuls semnificativ către teritoriul ocupat de ruşi. Patru membri ai armatei, inclusiv ofiţeri, au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizaţi să discute public despre evoluţia câmpului de luptă.
Kremlinul acuză Ucraina că a bombardat salvatorii ruşi de la barajul fisurat de la Kahovka, în regiunea ucraineană Herson.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că salvatorii muncesc din greu, dar că armata ucraineană le-a făcut munca mai periculoasă.
„Dificultatea este că, în multe locuri, salvatorii sunt forţaţi să lucreze în condiţii de bombardament continuu din partea Ucrainei, iar acest lucru le complică munca”, a declarat Peskov reporterilor.
Comentariile lui Peskov vin la o zi după ce oficialii ucraineni au acuzat forţele ruse că au bombardat salvatorii de pe malul vestic al râului Nipru, aflat sub controlul Kievului.
Kremlinul spune că a vorbit deja despre posibila implicare a „anglo-saxonilor” în exploziile de la gazoductul Nord Stream.
Marţi, The Washington Post a relatat că CIA a aflat în iunie anul trecut, prin intermediul unei agenţii de spionaj europene, că o echipă de şase persoane din cadrul forţelor ucrainene de operaţiuni speciale intenţiona să arunce în aer gazoductele.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia a vorbit deja despre posibila implicare a „anglo-saxonilor”, aşa cum se referă Kremlinul la Statele Unite şi Marea Britanie, în ceea ce el a descris ca fiind un „atac terorist”.
Peskov a reiterat că Rusia doreşte să vadă o anchetă adecvată asupra exploziilor.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi regiunea Herson, puternic afectată de inundaţii, în timp ce evacuările continuă. Aproximativ 600 de kilometri pătraţi din regiune sunt sub ape după ce barajul a fost distrus.
Conform AP, Zelenski a mers în zonă pentru a evalua răspunsul la pagubele provocate de distrugerea barajului. Liderul ucrainean a scris pe contul său Telegram că a ajutat la evaluarea eforturilor de evacuare a civililor, de furnizare a apei potabile şi a altor tipuri de sprijin, precum şi la încercarea de a opri daunele uriaşe provocate mediului.
Efectele distrugerii barajului Kakhovka sunt încă imposibil de evaluat. Rezervaţiile naturale întinse şi parcurile naţionale au fost „complet distruse”, a declarat Julia Markhel, şefa organizaţiei neguvernamentale de mediu Let’s Do It Ukraine.
„Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl”, a spus, citat de FT, Maksym Soroka, expert în siguranţa mediului la ONG-ul Dovkola Network
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat, joi, că Rusia a pierdut 212.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie anul trecut.
Acest număr include 730 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultimele 24 de ore.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.891 de tancuri, 7.576 de vehicule blindate de luptă, 6.384 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.668 de sisteme de artilerie, 595 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 355 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 299 de elicoptere, 3.234 de drone şi 18 ambarcaţiuni.
Construirea unui nou baraj şi a unei staţii hidroelectrice pe locul actualei hidrocentrale distruse din Kakhovka va dura cel puţin cinci ani şi va necesita cel puţin 1 miliard de dolari, a declarat şeful companiei energetice de stat din Ucraina, Ukrhydroenergo, Ihor Syrota.
Unele ţări NATO ar putea decide să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele sale membre nu reuşesc să ofere Kievului garanţii de securitate semnificative la summitul alianţei de la Vilnius, a declarat fostul general de securitate NATO, Anders Rasmussen.
Casa celebrei pictoriţe ucrainene Polina Raiko este sub apă ca urmare a distrugerii barajului Kakhovka, a raportat pe Facebook managerul de proiect al Fundaţiei caritabile Polina Raiko Kherson Oblast, Semen Khramtsov.
Organizaţiile internaţionale, cum ar fi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, trebuie să înceapă eforturile de salvare în părţile ocupate din regiunea Herson, susţine preşedintele ucrainean.
Aproximativ 20.000 de persoane vor fi relocate din cauza inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului Kakhovka, a declarat oficialul Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.
Întreprinderea militară de stat a Ucrainei Ukroboronprom încearcă să înceapă producţia de obuze de artilerie de 155 mm, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Natalia Sad.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].
Source: mediafax.ro