Rusia a respins planul de pace în zece puncte al lui Zelenski. Ce spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului – STIRILEPROTV.RO

Kremlinul a respins miercuri planul de pace în zece puncte al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Kremlinul afirmă că propunerile de încheiere a conflictului din Ucraina trebuie să ţină cont de „realităţile de astăzi”, când patru regiuni ucrainene s-au alăturat Rusiei, scrie Reuters, citată de News.ro.

Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care să nu ia în considerare realităţile de astăzi în ceea ce priveşte teritoriul rusesc, cu intrarea celor patru regiuni în Rusia. Planurile care nu iau în considerare aceste realităţi nu pot fi paşnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a declarat în septembrie că regiunile ucrainene Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie fac parte acum din teritoriului său, după ce a organizat pretinse referendumuri, a căror validitate nu este recunoscută însă de Ucraina şi de ţările occidentale. De altfel, Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.

Preşedintele Zelenski îşi promovează un plan de pace în 10 puncte, pe care l-a anunţat prima dată în noiembrie, discutându-l, printre alţii, cu preşedintele american Joe Biden şi îndemnând liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace care să ia în discuţie acest plan.

Citește și

Planul prevede retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei, ceea ce ar însemna ca Rusia să renunţe atât la cele patru regiuni pe care pretinde că le-a anexat, cât şi la Crimeea, pe care a alipit-o ilegal în 2014.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este deschis la discuţii de pace cu Ucraina, dar susţine că nu vede nicio dorinţă de negociere din partea Kievului.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Gabi Tamaș, în negocieri cu o echipă din Liga 1! “Stăm de vorbă” – DigiSport
Next post Avertismentul OMS: O nouă „bombă cu ceas” sanitară amenință Europa – Digi24