Români morţi în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa dintre Canada şi SUA / Poliţia l-a găsit mort şi pe cel de-al doilea copil al familiei – HotNews.ro
Opt persoane, între care o familie de români cu doi copii, au murit după ce au încercat joi să traverseze fluviul Saint-Laurent din Canada în Statele Unite în apropiere de Akwesasne – o comunitate ce se află la graniţa dintre Quebec, Ontario şi statul New York, au anunţat autorităţile, citate de presa locală.
Cautarile trupurilor au continuat ieri Foto: Ryan Remiorz / PA Images / Profimedia
O altă persoană – proprietarul bărcii care se presupune că i-ar fi transportat pe cei opt – este încă dată dispărută.
Poliţia a recuperat vineri încă două cadavre din fluviu, după ce joi descoperise şase cadavre şi barca răsturnată în timp ce plecase în căutarea proprietarului ambarcaţiunii, care fusese dat dispărut.
„Două cadavre suplimentare au fost recuperate: un copil, un cetăţean canadian de origine română, şi o femeie adultă despre care se crede că este cetăţean indian”, a declarat Shawn Dulude, şeful serviciului de poliţie din Akwesasne Mohawk.
Astfel, până acum, cadavrele găsite sunt cele a şase adulţi şi a doi copii: unul cu vârsta sub 3 ani, care avea paşaport canadian, iar celălalt, un bebeluş, era, de asemenea, cetăţean canadian, potrivit lui Shawn Dulude.
Cei doi copii care aparţineau familiei de români probabil s-au născut în Canada din moment ce aveau paşapoarte canadiene.
Victimele au fost găsite într-o mlaştină de pe malul fluviului. Este vorba despre o familie de indieni şi o familie de români care încercau să ajungă în Statele Unite, potrivit poliţiei.
Identităţile victimelor nu au fost încă făcute publice, în aşteptarea notificării rudelor lor apropiate.
De asemenea, poliţia aşteaptă rezultatele autopsiei şi ale testelor toxicologice de la Montreal pentru a determina cauza exactă a morţii.
Casey Oakes, în vârstă de 30 de ani, un rezident din Akwesasne, este în continuare dat dispărut, a declarat poliţia. Oakes a fost văzut ultima dată miercuri, în jurul orei locale 21:30, urcând la bordul unei mici ambarcaţiuni de culoare albastru deschis şi părăsind Cornwall Island. El era îmbrăcat în negru, purtând o mască neagră pe faţă şi un fes neagru.
Poliţia a localizat ambarcaţiunea lui Oakes în apropierea cadavrelor, a declarat vineri dimineaţă Lee-Ann O’Brien, adjuncta şefului poliţiei din cadrul serviciului de poliţie Akwesasne Mohawk. Akwesasne se află la aproximativ 120 de kilometri vest de Montreal.
Asupra regiunii s-a abătut în noaptea de miercuri spre joi o furtună care a adus vânt puternic şi polei. „Nu era un moment bun pentru a fi pe apă”, a spus O’Brien.
„Orice ar fi putut cauza această tragedie. Ar fi putut fi o barcă defectă, ar fi putut fi o eroare umană şi asta o va stabili ancheta”, a adăugat poliţista.
Pompierii au recuperat ambarcaţiunea, iar aceasta este lovită pe fund ca şi cum ar fi intrat în gheaţă sau într-o stâncă. În plus, barca era mică şi nu ar fi putut transporta în siguranţă şapte sau opt persoane.
Premierul canadian Justin Trudeau a spus că această tragedie este „sfâşietoare”.
„Trebuie să înţelegem corect ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să facem tot ce putem pentru a ne asigura că reducem la minimum şansele ca acest lucru să se mai întâmple”, a declarat el la Moncton, New Brunswick.
Potrivit publicaţiei suedeze de ştiri Goterborgs-Posten, concursul există sub formă de propunere înaintată de federaţia amintită către Confederaţia Naţională a Sportului din Suedia, însă nu a trecut de faza de candidatură, fiind respinsă deoarece dosarul de candidatură era incomplet.
Suedia a devenit astfel centrul unei controversate ştiri, ajunsă virală, care susţine că ţara este pregătită să introducă relaţiile sexuale ca sport înregistrat. Informaţiile referitoare la un campionat european de sex programat pentru data de 8 iunie la Göteborg a surprins milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, portalurile de ştirile suedeze au confirmat că aceste afirmaţii sunt complet false.
Originile informaţiei pot fi urmărite până la o ştire neatribuită, publicată de latestly.com, dar şi până la tweet-uri care s-au răspândit rapid pe platformele de socializare.
Agenţii de ştiri din întreaga lume au vehiculat detaliile, conform cărora evenimentul se va întinde pe parcursul mai multor săptămâni, iar participanţii vor concura în fiecare zi.
Potrivit informaţiilor neconfirmate, competiţia ar consta în diverse discipline, participanţii fiind judecaţi în funcţie de performanţele lor.
Conform publicaţiei suedeze de ştiri Goterborgs – Posten, propunerea pentru un campionat de sex a fost într-adevăr prezentată de preşedintele Federaţiei Suedeze de Sex, Dragan Bratych. Această organizaţie şi-a propus să înregistreze sexul ca o sport şi să lanseze o competiţie sportivă.
Cu toate acestea, Confederaţia Naţională a Sporturilor din Suedia a respins propunerea în luna aprilie, ceea ce face ca informaţiile ce susţin organizarea unei viitoare competiţii de sex în Suedia să fie complet false.
Respingerea cererii de către Confederaţia Naţională a Sportului a fost confirmată de Bjorn Eriksson, şeful confederaţiei, care a declarat că propunerea nu îndeplinea cerinţele acestora.
O investigaţie mai amănunţită a dezvăluit că Dragan Bratych, preşedintele Federaţiei Suedeze de Sex operează mai multe cluburi de striptease în Suedia. Bratych a depus cererea în luna ianuarie, declarând că sexul ar trebui să fie clasificat ca sport datorită beneficiilor sale pentru sănătatea fizică şi mentală.
Cu toate acestea, cererea a fost considerată în cele din urmă incompletă de către Confederaţia Naţională a Sportului.
Rapoartele virale originale au detaliat diverse aspecte ale presupusul Campionat european de sex, inclusiv numărul de participanţi, durata meciurilor şi punctajul.
Rapoartele susţineau că 20 de persoane s-au înscris la campionat, angajându-se în activităţi sexuale în diferite discipline.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
Panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
Experții spun că miliarde de panouri vor trebui în cele din urmă să fie eliminate și înlocuite.
„Lumea a instalat mai mult de un terawatt de capacitate solară. Panourile solare obișnuite au o capacitate de aproximativ 400 W, așa că dacă numărați atât acoperișurile, cât și fermele solare, ar putea exista până la 2,5 miliarde de panouri solare.”, spune Dr Rong Deng, un expert în reciclarea panourilor solare la Universitatea din New South Wales din Australia, scrie BBC.
Potrivit guvernului britanic, în Marea Britanie există zeci de milioane de panouri solare. Dar lipsește infrastructura specializată pentru a le casa și recicla.
Va fi un munte de deșeuri până în 2050
Experții în energie fac apel la acțiuni guvernamentale urgente pentru a preveni un dezastru de mediu global care se profilează.
„Va fi un munte de deșeuri până în 2050, cu excepția cazului în care lanțurile de reciclare pornesc acum”, spune Ute Collier, director adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă.
„Producem din ce în ce mai multe panouri solare – ceea ce este grozav – dar cum vom face față deșeurilor?” a adăugat expertul.
Franța va inaugura prima fabrică din lume de reciclare a panourilor solare
Se speră că un pas major va fi făcut la sfârșitul lunii iunie, când se deschide oficial în Franța prima fabrică din lume dedicată reciclării integrale a panourilor solare.
ROSI, compania specializată în reciclare solară care deține instalația, în orașul alpin Grenoble, speră să poată extrage și reutiliza 99% din componentele unei unități.
Pe lângă reciclarea fronturilor de sticlă și a ramelor din aluminiu, noua fabrică poate recupera aproape toate materialele prețioase conținute în panouri, cum ar fi argintul și cuprul, care sunt de obicei unele dintre cele mai greu de extras.
Aceste materiale rare pot fi ulterior reciclate și reutilizate pentru a face noi unități solare mai puternice.
Fragmente de argint recuperate din panouri solare, la uzina ROSI din Grenoble
Metodele convenționale de reciclare a panourilor solare recuperează cea mai mare parte a aluminiului și a sticlei – dar ROSI spune că sticla, în special, este de o calitate relativ scăzută.
Sticla recuperată prin aceste metode poate fi folosită pentru a crea plăci, sau în sablare – poate fi amestecată și cu alte materiale pentru a face asfalt – dar nu poate fi folosită în aplicații în care este necesară sticlă de calitate superioară, cum ar fi producția de noi panouri solare.
Perioada de boom
Noua uzină ROSI se va deschide într-o perioadă de boom pentru instalațiile de panouri solare.
Capacitatea mondială de generare a energiei solare a crescut cu 22% în 2021. Aproximativ 13.000 de panouri solare fotovoltaice (PV) sunt montate în Regatul Unit în fiecare lună – majoritatea pe acoperișurile caselor private.
În multe cazuri, unitățile solare devin relativ neeconomice înainte de a ajunge la sfârșitul duratei de viață estimate. Modelele noi, mai eficiente, evoluează la intervale regulate, ceea ce înseamnă că se poate dovedi mai ieftin să înlocuiești panourile solare care au doar 10 sau 15 ani cu versiuni actualizate.
Dacă tendințele actuale de creștere sunt susținute, spune doamna Collier, volumul de deșeuri de panouri solare ar putea fi uriaș.
„Până în 2030, credem că vom avea patru milioane de tone [de fier vechi] – ceea ce este încă gestionabil – dar până în 2050, am putea ajunge la peste 200 de milioane de tone la nivel global„.
Pentru a pune acest lucru în perspectivă, lumea produce în prezent un total de 400 de milioane de tone de plastic în fiecare an.
Provocări de reciclare
Motivul pentru care există atât de puține facilități pentru reciclarea panourilor solare este că nu au existat multe deșeuri de procesat și reutilizat până de curând.
Prima generație de panouri solare casnice se apropie abia acum de sfârșitul duratei de viață. Având în vedere că acele unități se apropie acum de pensionare, experții spun că sunt necesare măsuri urgente.
„Acum este momentul să ne gândim la asta”, spune doamna Collier.
Franța este deja lider în rândul națiunilor europene când vine vorba de procesarea deșeurilor fotovoltaice, spune Nicolas Defrenne. Organizația sa, Soren, colaborează cu ROSI și cu alte firme, coordonând dezafectarea panourilor solare în toată Franța.
„Cea mai mare [pe care l-am dezafectat] a durat trei luni”, își amintește domnul Defrenne.
Echipa lui de la Soren a experimentat diferite moduri de a recicla ceea ce colectează: „Aruncăm totul în perete și vedem ce se lipește”.
Panourile solare sunt delaminate pentru a recupera materiale prețioase
La uzina de înaltă tehnologie a ROSI din Grenoble, panourile solare sunt demontate cu grijă pentru a recupera materialele prețioase din interior – cum ar fi cuprul, siliciul și argintul.
Fiecare panou solar conține doar fragmente minuscule din aceste materiale prețioase și acele fragmente sunt atât de împletite cu alte componente încât, până acum, nu a fost viabilă din punct de vedere economic separarea lor.
Dar pentru că sunt atât de valoroase, extragerea eficientă a acestor materiale prețioase ar putea schimba jocul, spune domnul Defrenne.
„Peste 60% din valoare este conținută în 3% din greutatea panourilor solare”, spune el.
Echipa de la Soren speră că, în viitor, aproape trei sferturi din materialele necesare pentru fabricarea de noi panouri solare – inclusiv argint – pot fi recuperate din unitățile fotovoltaice retrase și reciclate – pentru a ajuta la accelerarea producției de panouri noi.
În prezent, nu există suficient argint disponibil pentru a construi milioanele de panouri solare care vor fi necesare în tranziția de la combustibilii fosili, spune domnul Defrenne: „Puteți vedea unde aveți un blocaj de producție, este argint”.
Între timp, oamenii de știință britanici au încercat să dezvolte o tehnologie similară cu ROSI.
Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Leicester au anunțat că au descoperit cum să extragă argint din unitățile fotovoltaice folosind o formă de soluție salină.
Dar până acum, ROSI este singura companie din domeniul său care și-a extins operațiunile la niveluri industriale.
În plus, tehnologia este scumpă. În Europa, importatorii sau producătorii de panouri solare sunt responsabili pentru eliminarea acestora atunci când devin consumabile. Și mulți preferă zdrobirea sau mărunțirea deșeurilor – ceea ce este mult mai ieftin.
Domnul Defrenne recunoaște că reciclarea intensivă a panourilor solare este încă la început. Soren și partenerii săi au reciclat puțin sub 4.000 de tone de panouri solare franceze anul trecut.
Dar există potențialul de a face mult mai mult. Și își face din asta misiunea lui.
„Greutatea tuturor noilor panouri solare vândute anul trecut în Franța a fost de 232.000 de tone – așa că, până se vor uza în 20 de ani, atât va trebui să colectez în fiecare an.
„Când se întâmplă asta, scopul meu personal este să mă asigur că Franța va fi liderul tehnologic al lumii”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot fi înarmate cu bombe nucleare şi a avertizat că furnizarea lor Kievului va determina o escaladare a conflictului, informează Reuters.
„Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite ‘găzduirea’ de arme nucleare”, a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe.
„Dacă nu înţeleg asta, atunci sunt nuli ca strategi şi planificatori militari”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat marţi să discute despre capacităţile nucleare ale avioanelor de luptă F-16, dar a remarcat că preşedintele american Joe Biden a fost consecvent în declaraţiile sale în care a susţinut că nu doreşte o escaladare a războiului, cu siguranţă nu în domeniul nuclear.
„Scopul furnizării de avioane de luptă avansate este de a ajuta Ucraina să se apere, să îşi apere spaţiul aerian şi integritatea teritorială, punct”, a spus Kirby.
Kirby a avut, de asemenea, un mesaj pentru Lavrov: „Dacă eşti îngrijorat de capacităţile militare ucrainene, atunci ar trebui să vă luaţi trupele şi să părăsiţi Ucraina”.
Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka de către forțele militare ale Moscovei reprezintă o încălcare directă a Convenției de la Geneva, care interzice în mod expres, în cadrul unui Protocol adițional din 1977, distrugerea unor astfel de elemente cruciale de infrastructură care conțin „forțe periculoase” care pot cauza pierderi importante populației civile. Amploarea dezastrului umanitar și ecologic – provocat de distrugerea acestui baraj – e similară, conform surselor media ucrainene, cu efectele produse de o veritabilă armă de distrugere în masă, fără ca Federația Rusă să fi folosit, efectiv, în acest caz, o bombă nucleară.
Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer în noaptea de luni spre marți. Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că a început evacuarea locuitorilor din zonele „periculoase” și a cerut populației să-și ia doar „documentele esențiale și animale, să-și oprească electrocasnicele și utilitățile și să plece”.
Autoritățile de la Kiev vorbesc despre un „ecocid” și estimează că 16.000 de persoane ar putea fi afectate de inundațiile provocate de ruperea barajului.
Conform Convenției de la Geneva, lucrările și instalațiile de tipul acestui baraj, care conțin „forțe periculoase” sunt protejate. Este interzisă atacarea ori distrugerea unor astfel de elemente de infrastructură „chiar dacă ele constituie obiective militare”, dacă o astfel de acțiune pune în pericol populația civilă.
Articolul 56
Protectia lucrărilor şi a instalaţiilor continind forte periculoase
1. Lucrările de artă sau instaluclațiile conținând forțe periculoase, și anume barajele, digurile şi centralele nucleare de producere a energiei âelectrice, nu vor face obiectul atacurilor, chiar dacă ele constituie obiective militare, atunci când astfel de atacuri pot provoca eliberarea acestor forțe și, în consecință, pot cauza pierderi importante populației civile. Celelalte obiective militare situate pe aceste lucrări sau instalații sau în apropierea lor nu trebuie să facă obiectul atacurilor, atunci când astfel de atacuri pot provoca eliberarea de forțe periculoase și, în consecință, pot cauza pierderi considerabile populației civile.
Experții suedezi au făcut încă de anul trecut o simulare cu efectele produse de distrugerea acestui baraj, care prezintă inclusiv zonele afectate de un astfel de dezastru ecologic.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Sursele media ucrainene susțin că distrugerea acestui baraj e echivalentă cu folosirea unei „arme de distrugere în masă” și trebuie tratată ca o „crimă de război”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Dezastrul umanitar a fost declanșat. Încă o crimă de război comisă de Rusia”, este comentariul făcut pe Twitter de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Potrivit șefului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, militarii ruși din Brigada 205 motorizată sunt cei responsabili de distrugerea barajului, aflat într-o zonă din sudul Ucrainei controlată de trupele Moscovei.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Agenția de presă rusă Tass a relatat, citând serviciile de urgență, că 80 de așezări ar putea fi afectate de inundații, Deteriorarea barajului va duce, de asemenea, la probleme cu alimentarea cu apă a Crimeei, a mai precizat Tass, care l-a citat pe primarul din Nova Kahovka, instalat la Moscova. Agenția oficială de presă a Moscovei susține că barajul a fost aruncat în aer de forțele ucrainene, „cu scopul de a împiedica operațiunile ofensive ale armatei ruse”.
Barajul a fost construit în perioada sovietică, are o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 kilometri. Construcția a fost realizată în 1956 pe râul Nipru, fiind parte a centralei hidroelectrice Kahovka. Barajul reține 18 milioane de metri cubi de apă care este furnizată și peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și totodată centralei nucleare Zaporojie, aflată ș ea sub control rusesc.
Papa Francisc a fost internat marţi la spitalul Gemelli din Roma pentru un control medical, au anunțat agenţiile de presă din Italia.
ACTUALIZARE Papa Francisc a petrecut circa 40 de minute la spitalul Gemelli din Roma, unde a fost supus marţi unui control medical, după care a revenit la Vatican, a relatat presa italiană.
Suveranul pontif a mers la o secţie din spital specializată în tratarea pacienţilor vârstnici, unde a sosit la ora locală 10:40 şi a părăsit spitalul aproximativ la ora 11:20, potrivit relatărilor de presă.
Știrea inițială
Suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a sosit la ora 10.40 (11.40 ora României) la spitalul Gemelli, unde mai fusese internat la sfârşitul lunii martie pentru o infecţie respiratorie şi, ulterior, pe 26 mai din cauza unei stări febrile, au indicat Ansa şi AGI, preluate de AFP, potrivit Agerpres.
La solicitarea AFP, nici Vaticanul şi nici spitalul nu au confirmat imediat informaţiile apărute pe agenţii.
În martie, Vaticanul anunţase că papa va merge la spital pentru controale programate, înainte de a recunoaşte că acesta a avut dificultăţi de respiraţie şi că suferea de o infecţie care necesita tratament cu antibiotice.
Într-un interviu acordat în urmă cu două săptămâni televiziunii hispanofone Telemundo, papa Francisc a declarat că această „pneumonie” a fost tratată „la timp”.
„Dacă am fi aşteptat câteva ore în plus, ar fi fost mult mai grav”, a precizat acesta.
În ceea ce priveşte durerile la genunchi, care îl obligau să folosească un scaun cu rotile sau un baston, papa a declarat că se simte „mult mai bine”.
„Unele zile sunt mai dureroase decât altele, ca astăzi, dar asta face parte din recuperare”, a adăugat pontiful.
Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer noaptea trecută. Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că a început evacuarea locuitorilor din zonele „periculoase” și a cerut populației să-și ia doar „documentele esențiale și animale, să-și oprească electrocasnicele și utilitățile și să plece”. Ucrainenii și rușii se acuză reciproc pentru distrugerea barajului. Între timp, Kievul a confirmat că are arme suficiente pentru contraofensivă și că soldații săi avansează încet, dar sigur în zona Bahmut. Președintele Volodimir Zelenski a salutat „câștigurile teritoriale” din regiune în mesajul său de luni seară. „Vedem cât de isteric reacţionează Rusia la toate progresele pe care le facem în acest sector, la toate poziţiile pe care le cucerim”, a spus acesta.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer noaptea trecută. Foto: Profimedia Images
Rușii au dinamitat barajul Kahovka din interior, spune Zelenski
ACTUALIZARE 13:15 Forțele ruse au dinamitat barajul Kahovka din interiorul structurii, a spus președintele Volodomir Zelenski, potrivit Sky News.
Președintele ucrainean a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate Națională în urma distrugerii barajului Kahovka. Într-o postare Telegram, el a spus că atacul a fost lansat la ora 2:50. „Teroriștii ruși au detonat din interior barajul Kahovka”, spune el.
„S-a ordonat evacuarea din zonele de risc și furnizarea apei potabile în toate orașele și satele care erau alimentate cu apă din barajul Kahovka. Facem totul pentru a salva oamenii. Toate serviciile, militare, guvern, birou sunt implicate”, a scris Zelenski.
Distrugerea barajului Nova Kahovka nu va opri contraofensiva ucraineană
ACTUALIZARE 12:10 Kievul spune că distrugerea barajului Nova Kahovka nu va opri contraofensiva ucraineană. Declarația a fost făcută de conducerea militară a Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
De asemenea, potrivit ministerului de Interne ucrainean, forțele ruse atacă Herson în timp ce salvatorii evacuează civili. Doi ofițeri de poliție din Herson au fost răniți de focul de artilerie rusă în timp ce încercau să evacueze civili din inundațiile cauzate de distrugerea de către Rusia a hidrocentralei Kahovka, a informat Ministerul de Interne.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Faceți ce puteți să vă salvați viața”
ACTUALIZARE 11:10 Începând cu ora locală 10:00, 742 de persoane au fost evacuate din regiunea Herson, a spus ministerul Afacerilor Interne din Ucraina, potrivit CNN.
„Ajutăm cetățenii din zona eliberată de pe malul de vest din regiunea Herson. Suntem îngrijorați de oamenii noștri care au rămas în partea de est a regiunii, ocupată temporar”, a declarat ministrul Afacerilor Interne
Evacuările au fost întrerupte deoarece apa a început să inunde unele așezări, a spus ministerul.
„Vine apa. Situația este complicată de faptul că unele drumuri au fost luate de ape. Acest lucru face imposibilă evacuarea”, a precizat ministrul.
El le-a cerut cetățenilor „să-și adune documentele și să aștepte autobuzele de evacuare”.
„Faceți ce puteți pentru a vă salva viața. Părăsiți imediat zonele periculoase”, a mai spus Ihor Klymenko.
16.000 de oameni ar putea fi afectați de inundații după distrugerea barajului Kahovka. Administrația prezidențială: Este și un ecocid
ACTUALIZARE 09:51 Distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei reprezintă un „ecocid”, însă oficialii naționali și regionali lucrează la a se asigura că localnicii sunt în siguranță, a spus marți șeful administrației prezidențiale ucrainene, citat de The Guardian.
Andrei Iermak a scris pe Telegram că acțiunile Rusiei reprezintă și o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie aflată în apropiere, însă fără a elabora.
Anton Gherașenko, fost ministru și consilier al ministrului de interne, a sugerat pe rețelele sociale că aproape 16.000 de oameni ar putea fi afectați de o posibilă inundație de la apa care iese din barajul Nova Kahovka, mai notează The Guardian.
Gherașenko a publicat imagini neverificate pe Twitter care arată apa ce ar fi pătruns în zonele locuite din Herson. El afirmă în mesaj că oamenii vor fi evacuați cu trenuri.
Iermak a mai afirmat că „doar forța” poate rezolva „amenințarea globală” reprezentată de Rusia, într-un mesaj pe Telegram. El a scris: „Distrugerea Hidrocentralei Kahovka este cel mai mare dezastru provocat de om în ultimele decenii, care ucide mediul și va afecta negativ viețile a sute de mii de oameni în anii ce vor veni.
Obiectivul nebunesc de a stopa avansul forțelor de apărare și evitarea eșecului și rușinii împinge mai departe criminalii din Kremlin. Ei sunt dispuși să facă orice pentru a ridica mizele în acest război.
Astăzi Rusia este o amenințare globală. Doar forța poate rezolva problema”.
Ministerul de externe al Kievului afirmă că distrugerea barajului este „probabil cel mai mare dezastru tehnologic din Europa în ultimele decenii” și „o crimă de război atroce”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Nivelul apei provenite de la barajul distrus va fi „critic de mare” în câteva ore, avertizează un oficial ucrainean
ACTUALIZARE 09:50 Nivelurile apei din barajul Kahovka vor fi „critic de ridicate” în jurul orei 11:00, ora locală (4:00 a.m. ET), a declarat șeful consiliului regional din Herson, Aleksandr Samoilenko, la televiziunea națională, potrivit CNN.
„Apa crește. Vedem inundații parțiale ale așezărilor. Într-adevăr, debitul râului a crescut”, a spus Samoilenko. Orașul Herson va fi afectat în mod deosebit, adaugă acesta, precizând că unele părți din zonele joase ale râurilor Nipru și Inguleț vor fi, de asemenea, afectate.
Zelenski dă vina pe „teroriştii ruşi” pentru „distrugerea” barajului
ACTUALIZARE 09:15 Președintele Volodimir Zelenski dă vina pe ruși pentru distrugerea barajului din Herson. „Distrugerea barajului Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că rușii trebuie alungaţi din fiecare colţ al pământului ucrainean. Nu ar trebui să le fie lăsat niciun metru, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare”, a scris Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter.
El a adăugat că „Toate serviciile funcționează. Am convocat Consiliul Național de Securitate și Apărare.”
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Partizanii ruși anti-Putin ar fi folosit arme belgiene în atacurile de la Belgorod. Precizările serviciilor secrete ucrainene
ACTUALIZARE 09:06 Partizanii ruși anti-Putin care formează Legiunea Libertate pentru Rusia sunt o grupare independentă de Kiev, iar orice întrebare legată de armamentul pe care îl folosesc ar trebui adresată lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, după ce o investigație a jurnaliștilor de la The Washington Post a arătat că partizanii ar fi folosit arme de fabricație belgiană în atacurile de la Belgorod.
Potrivit publicației americane, partizanii ruși au folosit vehicule tactice livrate iniţial Ucrainei de Statele Unite şi Polonia în atacurile transfrontaliere, precum și puști fabricate în Belgia și Cehia.
Premierul Belgiei Alexander De Croo a cerut lămuriri Ucrainei în urma acestor informații.
Citește continuarea AICI.
Distrugerea barajului „ar putea avea consecințe negative” pentru Zaporojie, dar situația este „sub control”
ACTUALIZARE 09:05 Energoatom, compania de energie nucleară de stat ucraineană, transmite că distrugere barajului din Herson „ar putea avea consecințe negative pentru centrala nucleară Zaporojie, dar pentru moment situația este „sub control”.
În același timp, reprezentanții companiei au dat vina pe ruși pentru inundarea barajului: „În noaptea de 6 iunie 2023, invadatorii ruși au aruncat în aer barajul Kahovka”.
Ei au explicat că „scăderea rapidă” a nivelului apei din rezervor reprezintă o „amenințare suplimentară pentru centrala nucleară Zaporojie ocupată temporar”. Deocamdată, însă, iazul de răcire al centralei nucleare este plin.
Energoatom monitorizează situația și urmărește acțiunile lucrătorilor de la Zaporojie împreună cu alte organizații internaționale prezente la fabrică, în special, AIEA.Orice modificare va fi notificată prompt.
Prigojin ia peste picior bilanțurile prezentate de oficialii ruși: „Cred că am distrus deja întreaga planetă de cinci ori la rând”
ACTUALIZARE 09:04 Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marți că bilanţurile privind pierderile ucrainene pe care le prezintă Moscova sunt „niște elucubraţii”. Oficialii ministerului rus al apărării au anunțat că au respins două ofensive majore în două zile, omorând 1.500 de soldați ucraineni.
„Nu sunt decât nişte elucubraţii”, a calificat Prigojin, într-un mesaj pe Telegram, bilanțurile prezentate de armata rusă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Ministerul apărării de la Moscova a afirmat că a respins două ofensive ucrainene de mare anvergură, duminică şi luni, în sudul Donbasului, şi că a ucis „peste 1.500 de militari ucraineni” şi a distrus „28 de tancuri”.
Citește continuarea AICI.
Zelenski convoacă o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate
ACTUALIZARE 08:20 Președintele Volodimir Zelenski a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate Națională și Apărare în urma distrugerii barajului Kahovka, a declarat marți secretarul consiliului, Oleksii Danilov, potrivit CNN.
Evacuările din zonele potențiale inundabile au început deja, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, numit de Ucraina. Odată cu creșterea nivelului apei, Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei i-a îndemnat pe toți cei aflați în „zona periculoasă” să închidă toate aparatele electrice, să ia documente și lucruri de bază și să aibă grijă de „cei dragi și animalele de companie”.
Armata ucraineană a acuzat Rusia pentru distrugerea barajului, în timp ce un înalt oficial instalat în Rusia a declarat că distrugerea acestuia a fost „un atac terorist grav”.
TASS: 80 de așezări pot fi afectate de inundații
ACTUALIZARE 08:10 Agenția de presă rusă Tass relatează, citând serviciile de urgență, că 80 de așezări ar putea fi afectate de inundații, potrivit TASS, citată de The Guardian.
Deteriorarea barajului va duce, de asemenea, la probleme cu alimentarea cu apă a Crimeei, a spus Tass, citat de primarul din Nova Kahovka, instalat la Moscova.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer
ACTUALIZARE 08:00 Un imens baraj construit în perioada sovietică din zona controlată de ruși în sudul Ucrainei a fost distrus marți, iar apa inundă câmpul de luptă, potrivit forțelor ucrainene și ruse, transmite Reuters.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Cele două părți combatante s-au învinuit reciproc pentru distrugerea barajului aflat în amonte față de Herson.
Imagini video neverificate arată pe rețelele sociale o serie de explozii puternice în jurul barajului Kahovka. Alte videoclipuri arată apa care țâșnește printre rămășițele barajului, martorii din zonă exprimându-și starea de șoc, uneori folosind un limbaj licențios.
Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3,2 kilometri, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, fiind parte a centralei hidroelectrice Kahovka.
Construcția reține 18 kilometri cubi de apă care este furnizată și peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și totodată centralei nucleare Zaporojie, care este tot sub control rusesc.
Armata Ucrainei a spus că forțele ruse au aruncat în aer barajul.„(Barajul) Kahovka a fost aruncat în aer de forțele ruse de ocupație”, a spus comandamentul de Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei marți pe pagina sa de Facebook.
„Amploarea distrugerii, viteza și volumul de apă, și zonele care probabil vor fi inundate sunt în curs de a fi clarificate”.
Agențiile ruse de presă au spus că barajul, controlat de forțele Moscovei, a fost distrus de bombardamente în timp ce un oficial instalat de Rusia a afirmat că a fost un atac terorist – exprimare folosită deseori pentru a acuza Ucraina de un atac.
Reuters nu a putut verifica imediat relatările niciunei părți de pe câmpul de luptă.
CNN: De ce nu îl pedepsește Putin pe Prigojin pentru atacurile lansate la adresa armatei ruse și a conducerii sale?
ACTUALIZARE 08:00 Vladimir Putin nu este recunoscut ca fiind o persoană care să ierte prea ușor, așadar, de ce nu l-a pedepsit președintele rus în niciun fel până acum pe Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, pentru toate atacurile lansate împotriva armatei și a altor înalți oficiali care conduc Rusia? Generalul în retragere din armata Statelor Unite, Mark Kimmitt, a explicat pentru CNN relația specială dintre Putin și Prigojin și motivele pentru care liderul de la Kremlin îl lasă pe „bucătarul lui Putin” să spună ce vrea, chiar și când criticile sunt adresate împotriva lui și a aliaților săi.
Vladimir Putin pare să respecte zicala „ține-ți prietenii aproape, iar dușmanii și mai aproape” în privința liderului mercenarilor Wagner. Colaj foto: Profimedia Images
Citește continuarea AICI.
Zelenski salută câștigurile teritoriale revendicate în apropiere de Bahmut
ACTUALIZARE 07:25 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit luni trupelor sale pentru câştigurile teritoriale pe care le revendică în apropierea oraşului devastat Bahmut din estul ţării, ironizând reacţia „isterică” a Moscovei care susţine că a respins atacuri de amploare, notează AFP, potrivit Agerpres.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Vedem cât de isteric reacţionează Rusia la toate progresele pe care le facem în acest sector, la toate poziţiile pe care le cucerim. Inamicul ştie că Ucraina va câştiga”, a declarat Zelenski într-un mesaj video.
Armata ucraineană efectuează mai multe „acţiuni ofensive” în zona oraşului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, a anunţat pe canalul său de Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar.
Malyar a spus că forţele armate ucrainene au preluat câteva puncte strategice extrem de importante, iar forţele ruse se află în defensivă în zona Bahmut.
Rusia afirmă că a distrus 28 de tancuri şi 109 vehicule blindate de luptă în luptele din Doneţk
ACTUALIZARE 07:10 Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că forţele ucrainene au desfăşurat luni o operaţiune militară în sudul Doneţkului în încercarea de a avansa, dar că înaintarea a fost oprită după ce ucrainenii au suferit „pierderi grele”, transmite CNN, potrivit News.ro.
De asemenea, ministerul rus declarase luni că trupele sale au respins o „ofensivă pe scară largă” a forţelor ucrainene în sudul Doneţkului.
Luni, forţele ucrainene au fost „lovite de o lovitură complexă de armament din partea forţelor armatei, aviaţiei de asalt şi operativ-tactice, forţelor de rachete şi artileriei, precum şi de sisteme termobarice grele”, a precizat marţi ministerul rus pe canalul său Telegram.
De asemenea, ministerul a afirmat că forţele ruse au distrus „28 de tancuri, inclusiv opt tancuri de luptă principale Leopard”, şi 109 vehicule blindate de luptă.
CNN nu a putut verifica în mod independent raportul şi a contactat Ministerul ucrainean al Apărării pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns. oficialii ucraineni au afirmat că unităţile au recucerit teritoriul de pe flancurile de nord şi de sud ale oraşului Bakhmut, aflat în conflict în estul ţării. Ministrul ucrainean al apărării a declarat că unităţile „desfăşoară acţiuni ofensive” în jurul oraşului.
Ţările aliate continuă să îşi promită sprijinul şi să urmărească contraofensiva ucraineană iminentă.
Piloţi ucraineni, selectaţi pentru a se antrena pe avioane de vânătoare moderne în Marea Britanie, afirmă premierul ucrainean
ACTUALIZARE 07:00 Grupuri de piloţi ucraineni au fost selectaţi pentru a se antrena în Marea Britanie, unde vor învăţa să piloteze avioane de vânătoare moderne, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmyhal, potrivit CNN.
Într-o postare pe Telegram, Shmyhal a declarat că i-a mulţumit ministrului britanic de externe James Cleverly, care se află în vizită la Kiev, pentru leadership-ul său în crearea „coaliţiei de avioane de luptă” pentru care Ucraina face lobby – şi pentru ,,angajamentul său de a ne antrena piloţii”, a spus el.
Postarea sa de pe Telegram spusese anterior că piloţii se îndreptau spre Marea Britanie, dar a fost actualizată mai târziu în cursul zilei pentru a spune că au fost selectaţi pentru a fi antrenaţi acolo. Marea Britanie nu are avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA pe care le doreşte Ucraina, dar a declarat, după vizita preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky de luna trecută, că va oferi „cohorte de piloţi ucraineni… pregătire de bază” pe care aceştia ar putea „să o aplice [la] un alt tip de avion”.
Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a dat sprijinul pentru ca piloţii de la Kiev să fie instruiţi pe avioane F-16 fabricate în SUA la summitul G7 din Japonia din 19 mai. Instruirea a început în mai multe ţări ale UE, a declarat luna trecută reporterilor Înaltul Reprezentant al blocului, Josep Borrell.
Polonia, Danemarca şi Ţările de Jos se numără printre ţările care au declarat că vor participa la instruire. La 26 mai, Olanda a declarat că – în ciuda faptului că a ajutat la conducerea efortului – nu a decis încă dacă va livra avioanele Ucrainei.
Cele mai importante informații din ziua precedentă:
Forțele ucrainene anunță „acțiuni ofensive” în est și victorii în Bahmut
Generalul Mike Milley: Ucraina este „bine pregătită” pentru contraofensivă, dar e prematur să fie prognozat rezultatul
Reacția Ucrainei, după ce rușii au spus că au respins „o ofensivă de mare amploare” în Donețk
Ucraina a format o rețea secretă de sabotori în Rusia înarmați cu drone ucrainene cu care atacă ținte rusești (CNN)
Luptă între tancuri ucrainene și rusești, filmată din dronă. Cel puțin un tanc al rușilor a fost distrus
Rușii se capturează între ei. Mercenarii lui Prigojin au luat prizonier un comandant al armatei ruse
Șeful Wagner: Fortele ucrainene au recucerit poziții în apropiere de Bahmut
Statele vecine Ucrainei vor putea prelungi embargoul vizând cerealele până pe 15 septembrie
Emisarul papei pentru pace, în drum spre Ucraina
Belgia investighează dacă armele ei au fost folosite în Rusia, anunţă prim-ministrul De Croo
Rusia a început exerciţii navale în apele Mărilor Japoniei şi Ohotsk
Liderul cecen Ramzan Kadîrov se oferă să-şi trimită luptătorii la Belgorod pentru a „face faţă” incursiunilor
Rusia: Două drone au căzut pe o autostradă în regiunea Kaluga