REVIEW Motorola edge 40 Pro, mărturie palpabilă pentru direcția foarte bună în care merge Motorola – connect

Încă de anul trecut, Motorola edge 30 Pro mi-a rămas în memorie ca unul dintre cele mai bune telefoane cu Android pe care le-am testat vreodată. Deși nu este unul dintre numele „established” pe piața din România, în mod ironic, deoarece brandul este sinonim cu industria telefoanelor mobile, Motorola s-a chinuit să țină pasul cu ceilalți producători odată ce lumea întreagă a renunțat la „dumbphones” în favoarea actualelor smartphones.

Însă în ultimii ani, compania a reușit să mă surprindă într-un mod foarte plăcut, mai ales prin prisma flagship-urilor lansate, unele care nu doar că nu sunt cu nimic mai prejos decât modelele vârf de gamă de la Samsung, Oppo, vivo sau Huawei, însă chiar vin cu câteva lucruri în plus. Am mai tot spus că telefoanele mele preferate cu Android sunt cele de la OnePlus, însă Motorola pare că se așează confortabil pe prima poziție a acestui top personal și subiectiv. Haideți să vedem și de ce.

Design

Nu este o modalitatea mai simplă să spun ce urmează, așa că am s-o fac direct. edge 40 Pro este un telefon frumos, care îmi place destul de mult. Nu este doar despre detalii aici, sau despre materialele folosite, care sunt, desigur, de calitate premium, însă este vorba și despre factorul de formă, care cel puțin mie mi se potrivește perfect în palmă. Dimensiunile sale mi se pare ideale pentru un flagship modern, iar greutatea sa e destul de scăzută, de doar 199 de grame. Ca să fiu destul de plastic, când stai lungit în pat și te uiți pe TikTok, nu prea simți că ai un telefon în mână, iar pentru mulți dintre noi contează acest lucru.

Pe masa noastră de test a ajuns modelul pe negru, adică „interstellar black”. Finisajul este unul de calitate, dar care nu adaugă prea mult la greutatea totală, așa cum spuneam și mai devreme, iar insula camerei foto este amplasată lateral, și ocupă cam jumătate din lățimea totală a șasiului. Un alt lucru pe care l-am remarcat, este logo-ul Dolby Atmos, care tronează ștanțat pe muchia superioară a terminalului, semn că cei de la Motorola au parte de una dintre cele mai importante colaborări în ceea ce privește calibrarea sistemului audio.

Pe fața device-ului, avem parte de un ecran cu margini extrem de mici, care este curbat spre exterior, în mod similar flagship-urilor de la Samsung din urmă cu ceva ani. Acest fapt aduce un plus de eleganță și oferă și o experiență de vizionare mai bună, dar ajungem imediat și la acel capitol. Și, ca în cazul oricărui flaghsip, avem parte și de Corning Gorilla Glass Victus, pentru o protecție sporită la accidente sau zgârieturi, apă și praf.

Display

Motorola edge 40 Pro vine echipat cu un display pOLED de 6.67 inci „endless edge” așa cum este numit de către companie, calibrat la o rezoluție maximă de 2400 x 1080 pixeli. Însă poate cea mai importantă specificație de aici este reprezentată de cei 165Hz rată de reîmprospătare, care face ca experiența de vizionare pe acest smartphone să fie una foarte fluidă. Îmi amintesc și acum când în urmă cu câțiva ani începeau să apară timid telefoanele cu 90 Hz refresh rate, pentru ca apoi 120Hz să devină un standard la cele mai noi vârfuri de gamă. Ei bine, acum avem parte de 165Hz, și pot să mă declar extrem de mulțumit, căci am și eu boala mea cu ecranele smartphone-urilor, știți la ce mă refer.

Iar în ceea ce privește certificările lui edge 40 Pro, aici avem parte de tot tacâmul consacrat, adică HDR10+, Dolby Vision, Amazon HDR Playback, YouTube HDR Playback, SGS Low Blue Light și SGS Low Motion Blur. Însă ajunge cu înșiruirea specificațiilor. Terminalul este perfect pentru streaming de conținut video, după cum ți-ai dat seama deja, iar Netflix, Disney Plus, dar și serviciile de streaming menționate mai devreme îți oferă una dintre cele mai bune experiențe de pe un smartphone, din punctul meu de vedere. Toți factorii enumerați până acum, de la rata de reîmprospătare, la ceritifcări, diagonală și rezoluție contribuie la un pachet complet, unul care nu te lasă să-ți dorești mai mult, pentru că nu prea ai ce. Doar un device mai mare, evident, precum o tabletă, un laptop, sau și mai bine, un televizor.

La capitolul gaming, am incins, ca de obicei un Diablo Immortal corect și corespunzător, exact la fel cum fac pe absolut orice telefon care îmi trece prin mână. Ca o paranteză, consider în continuare că este cel mai „pc-ish” joc mobile, sau poate pur și simplu nu mă prea înțeleg eu cu joacă pe telefon, însă acesta este un subiect pentru alte ediții. Ca să revenim la experiența de gaming, ea este una flawless, display-ul fiind foarte ofertant și din acest punct de vedere, iar telefonul funcționează în parametrii maximi, datorită componentelor din dotare, însă despre asta vom vorbi imediat.

Camera Foto

Și până să ajungem la procesor și toate cele, trecem în revistă camera foto. edge 40 Pro vine echipat cu trei senzori, doi dintre ei fiind aceiași de pe modelul de anul trecut, și anume camera principală de 50 de megapixeli cu f/1.8, cea ultrawide tot de 50 de megapixeli cu f/2.2 care folosește și pe post de cameră macro și încă una, cea direfrită, de 12 megapixeli cu f/1.6 care folosește la fotografia în mod portrait.

Ansamblul de senzori este unul care a confirmat și în trecut, instantaneele pe timp de zi utilizând culori destul de naturale, cu un sharpness al imaginii numai bun, și toate acestea și în condiții mai precare de lumină, cum ar fi o zi mai înnorată, de care am tot avut parte în ultima vreme. De altfel, în condiții ideale de lumină, rezultatele sunt spectaculoase și „instagramabile” direct, iar postprocesarea ajută și ea destul de mult, chiar dacă pe alocuri poate părea prea mult.

De asemenea, camera ultrawide, când alegi să folosești acest mod, scoate poze cu un nivel ridicat de detalii și vedem un boost destul de mare al sharpness-ului și a culorilor în condiții mai slabe de lumină, dar și culori îmbogățite artificial, lucru care se datorează tot inteligenței artificiale care ajută la postprocesare. Iar camera portrait decupează foarte bine imaginile de detaliu, mai ales atunci când fotografiezi îndeaproape o floare, sau chiar și animalele de companie, acolo unde părul acestora dă de furcă, de obicei, unor senzori care sunt mai slabi din punct de vedere a calității.

Fotografia pe timp de noapte este și ea ceva mai strălucită la acest model, față de predecesorul său, fără să supraexpună luminile de la felinare, de exemplu, atunci când prinzi și așa ceva în cadru, și păstrând totuși o naturalețe a peisajului, mai ales dacă este unul urban, plin de clădiri mai vechi cu o arhitectură numai bun de surprins prin aceste lentile.

În ceea ce privește capacitățile video ale lui edge 40 Pro, acestea sunt la un nivel ridicat, terminalul fiind capabil de a filma în 8K la 30 de cadre pe secundă, la fel ca majoritatea flagshipurilor pe care le vedem în acest moment pe piață, dar și 4K la 30 sau 60 de cadre, sau chiar 1080p Full HD la până la 60 FPS, aici existând totuși și soluții mai fluide de la alți producători. Și una dintre noutățile din acest an este un „action mode” de filmare, similar cu ce vedem la cele mai recente iPhone-uri, adică păstrarea focalizării pe subiectul principal, atunci când filmăm cadre dinamice, cu aplicarea unui subtil efect bokeh pe fundal, care funcționează și el așa cum îmi doresc.

Sub capotă & Android 13

Și pentru că deja v-am obișnuit că atunci când vorbim de un flagship să avem parte doar de cele mai bune componente, Motorola edge 40 Pro nu face excepție de la această regulă. Hai să jucăm un joc aici. Spune sincer, la ce procesor te așteptai? Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2? Ai dreptate. La câți GB de memorie RAM te așteptai? 12 GB? Ai dreptate și aici. Iar variantele de stocare pentru acest model sunt de 256 GB sau 512 GB, ambele UFS 4.0, deci avem parte de viteză sporită în acest compartiment.

În testele benchmark, edge 40 Pro a scos 1974 de puncte în Geekbench Single-Core, respectiv 5079 de puncte în Multi-Core, 16832 de puncte în PCMark Work 3.0 Performance, respectiv 3686 de puncte în WildLife Extreme de la 3DMark. Punctajele obținute îl plasează direct în topul telefoanelor existente la ora actuală la rafturile reale sau virtuale ale magazinelor și întăresc ideea mea generală că edge 40 Pro este unul dintre cele mai bune device-uri pe care am avut plăcerea să le butonez în ultimii ani.

edge 40 Pro rulează Android 13 peste care e aplicată o interfață de utilizare destul de curată, aproape de „puritatea” pe care o vedem pe modelele pixel și vine cu foarte puțin bloatware preinstalat, spre deloc, un lucru care vine ca o gură de aer proaspăt pentru mine, spre deosebire de momentele în care testez diverse modele chinezești, mai ales din cele midrange, care vin cu o sumedenie de aplicații deja implementate, durând și zeci de minute în unele cazuri să încerci să scapi de tot ce nu ai nevoie. Deci puncte în plus și aici.

Baterie

La capitolul baterie stăm destul de bine, și vedem și aici un acumulator de 4600 mAh, o capacitate prezentă din ce în ce mai mult pe modelele de top, iar vremurile în care vedeam flagship-uri care depășeau, în unele cazuri, și 6000 de miliamperi, par că încep să apună. Însă asta e de bine pentru sănătatea generală a bateriei, lucru care este ajutat, desigur, și de standardul de încărcare rapidă, care este, însă destul de mare în cazul „clientului” nostru de astăzi.

Nu, nu încerc să fac ca acest aspect să sune ca fiind unul negativ, însă știm că, de obicei, dacă nu există și limitări implementate, acumulatoarele care se încarcă mai rapid se pot și deteriora mai curând. 125W este cifra pe care o căutăm aici, și pot să spun că terminalul se încarcă de la 0% la 100% în aproximativ 25 de minute, un rezultat bun. De asemenea, ar trebui să scoți cu ușurință peste o zi de utilizare normală din edge 40 Pro, grație optimizărilor software destul de reușite, realizate de dezvoltatorii modelului.

Source: connect.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Gigi Becali i-a decis soarta lui Octavian Popescu, după victoria cu Sepsi – DigiSport
Next post Helmut Duckadam a reacționat după decizia anunțată de Gigi Becali – DigiSport