Relații diplomatice „mai mult decât fisurate”. Ministrul austriac de Externe „a încercat să liniştească apele după fiasco-ul Schengen” – HotNews.ro

Prin decizia sa extrem de controversată de a se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen, Austria continuă să rămână destul de izolată. Se adaugă resentimentele populaţiei din cele două țări – din ce în ce mai mulţi locuitori se conformează apelurilor de boicotare a companiilor austriece, iar acum există chiar şi ameninţarea unui proces la Curtea Europeană de Justiţie, scrie cotidianul „Kronen Zeitung”. „Die Presse” se întreabă dacă Austria va fi dată în judecată, notând totodată că absenţa ambasadoarei Adelheid Folie de la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis a fost interpretată drept un afront.

Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al AustrieiFoto: Tomas Tkacik-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

  • „Veto-ul austriac pentru Schengen ar putea avea repercusiuni la Curtea Europeană de Justiţie.
  • Europarlamentarul român Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să dea Austria în judecată la instanţa supremă a UE.
  • După cum susţine eurodeputatul Partidului Popular European (PPE), blocada neagă României drepturi europene fundamentale, în special libera circulaţie a cetăţenilor şi a mărfurilor.
  • În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană are datoria de a lua măsuri împotriva Austriei, a declarat eurodeputatul conservator.
  • Între timp, colegul său socialist Tudor Ciuhodaru a avut un alt demers,în Parlamentul European. În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, el a cerut adoptarea unui „calendar foarte clar” pentru aderarea României la Schengen şi o „procedură de sancţiuni” împotriva statelor care nu respectă tratatele UE în acest sens”, scrie „Die Presse”, conform News.ro.

Ministrul de Externe „a încercat să liniştească apele după fiasco-ul Schengen”

Cel mai mare cotidian din Austria mai arată că ministrul de Externe Alexander Schallenberg „a încercat să liniştească apele după fiasco-ul Schengen”.

După cum a anunţat marţi Ministerul român de Externe, Schallenberg a iniţiat discuţii cu omologul său de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, în marja reuniunii miniştrilor de externe din UE, care a avut loc luni la Bruxelles. Subiectul a fost veto-ul Austriei, Aurescu spunând că ţara sa poate înţelege preocupările Austriei privind creşterea migraţiei ilegale, dar aderarea la Schengen „nu ar trebui confundată în mod artificial cu probleme” care nu au fost în niciun caz din vina României, aşa cum dovedesc toate datele Frontex şi Europol, mai arată „Die Presse”.

În acelaşi timp, faptul că ambasadoarea Austriei, Adelheid Folie, nu a participat, marţi, la recepţia ambasadorilor din toate ţările UE oferită de preşedintele Klaus Johannis, a stârnit vâlvă la Bucureşti. Presa a interpretat acest lucru drept un nou afront al Austriei la adresa României, scrie „Die Presse”, care precizează însă că o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Viena a explicat că Folie este „pentru moment” absentă din Bucureşti. Motivul este o „procedură medicală planificată de mult timp” la care trebuia să fie supusă ambasadoarea. Adelheid Folie se va întoarce la post după Crăciun şi va fi reprezentată până atunci de adjunctul său, Georg Oberreiter, a anunţat MAE austriac.

„O mare supărare la Bucureşti”

Toţi membrii UE, cu excepţia Irlandei, nu numai că au dreptul, dar sunt chiar obligaţi să devină membri ai spaţiului Schengen.

România şi Bulgaria aşteaptă să fie admise în spaţiul Schengen de când a aderat la UE în 2007. După ani de blocaje şi pregătiri, Comisia Europeană a certificat recent că cele două ţări sunt pregătite pentru Schengen. Cu toate acestea, aderarea necesită o decizie unanimă din partea membrilor Schengen existenţi. Acest lucru nu a fost posibil la reuniunea miniştrilor de interne ai UE de joia trecută, din cauza veto-ului Austriei.

Anterior, România reuşise să depăşească rezervele Suediei şi Olandei. Faptul că Austria a răsturnat situaţia cu puţin timp înainte de luarea deciziei, după ce anterior îşi dăduse acordul pentru extinderea Schengen, a provocat o mare supărare la Bucureşti. Iar faptul că Viena nu a blocat complet extinderea Schengen, ci a fost de acord cu admiterea Croaţiei, a fost perceput drept o lovitură extrem de dură, mai notează „Die Presse”.

Relații diplomatice „mai mult decât fisurate”

La rândul său, cotidianul „Kronen Zeitung” scrie despre „fiasco-ul” Schengen şi spune că relaţiile diplomatice cu România par a fi mai mult decât fisurate. De exemplu, după ce ţara şi-a rechemat ambasadorul din Austria, luni, ministrul român de interne, Lucian Bode, i-a adresat o scrisoare deschisă omologului austriac Gerhard Karner, acuzându-l că nu şi-a respectat cuvântul dat în problema Schengen, menţionează publicaţia austriacă.

Blocada ar putea avea repercusiuni şi în faţa Curţii Europene de Justiţie, notează cotidianul, care scrie, la rândul său, despre demersul lui Eugen Tomac, remarcând că europarlamentarul face parte din aceeaşi familie politică, PPE, cu cea a partidului cancelarului austriac (ÖVP).

Şi în ţară există, de asemenea, un resentiment imens din cauza acestei decizii de blocare a României – o sucursală a Raiffeisen Bank din oraşul Cluj a fost vandalizată vineri şi s-a scris cu graffiti „Nazibank”, în timp ce la o altă sucursală a fost lăsat un bilet pe care scria „Ieşiţi din România”, notează „Kronen Zeitung”.

Cotidianul aminteşte şi că Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară a anunţat că îşi va închide conturile la o bancă austriacă, împreună cu o recomandare către toţi membrii săi să facă acelaşi lucru.

„Iar un sondaj recent reflectă şi el furia românilor faţă de politica Austriei. Aproape 50% dintre respondenţi au citat „factori externi” ca factor decisiv pentru veto, iar 56% au fost clar de părere că ţara ar trebui „să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei”, asta incluzând şi boicotarea achiziţiilor de stat de la companiile austriece”, mai menţionează „Kronen Zeitung”.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Răzvan Zăvăleanu, prima reacție după ce noul plan de reorganizare al lui Dinamo a fost respins… – SPORT.RO
Next post Pentru prima dată în istorie s-a reușit obținerea de energie prin fuziune nucleară. Este modul în care f – STIRILEPROTV.RO