Războiul din Ucraina, ziua 330. „Războiul Tancurilor”: ca răspuns la livrarea de tancuri britani – Mediafax

UPDATE 23:30 SUA: Crimeea este ucraineană, Kievul are dreptul să o ia înapoi

„Crimeea este o parte integrantă a Ucrainei şi Kievul are tot dreptul să o ia înapoi”, a spus purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, într-un briefing, amintind că, în orice caz, SUA nu dictează obiectivele şi timpii operaţiunilor militare şi că ucrainenii decid suveran.

UPDATE 21:00 Gerasimov ordonă soldaţilor să se bărbierească, stârnind mânia cecenului Kadîrov

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a criticat decizia noului comandant al armatei ruse din Ucraina, Valeri Gerasimov, de a interzice soldaţilor să poarte barbă. Potrivit Moscow Times, după numirea sa, Gerasimov ar fi interzis folosirea echipamentelor moderne precum telefoane şi tablete, cerând, de asemenea, militarilor ruşi să-şi radă de urgenţă barba. Într-un interviu acordat site-ului de ştiri RBC, Viktor Sobolev, membru al Parlamentului rus, a apărat măsura lui Gerasimov, socotind-o „parte elementară a disciplinei militare”. Kadîrov a răspuns acestor declaraţii ale lui Sobolev vorbind despre o „provocare clară” şi explicând că soldaţii săi, în mare parte musulmani, poartă barbă ca parte a datoriilor lor religioase, „numai din dragostea Atotputernicului, ca profetul nostru iubit”, relatează Rbc. În urma criticilor, Sobolev a revenit şi a răspuns spunând că nu este împotriva bărbii în armată, ci împotriva dezordinii militare.

UPDATE 20:40 Gazprom a redus volumul de gaz direcţionat către Europa prin Ucraina

Rusia transportă din ce în ce mai puţin gaz către Europa prin conducte prin Ucraina, susţine Gazprom, potrivit căreia volumul zilnic pompat în toată ţara este de 25,1 milioane de metri cubi, cu 28% mai puţin decât în ​​zilele precedente. Conductele prin Ucraina sunt ultimele rute de transport direct al gazului către Europa, deoarece acesta nu mai trece prin conductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică.

UPDATE 20:20 Ciocnire Polonia-Ungaria din cauza sancţiunilor UE împotriva Moscovei

Există o dispută între Polonia şi Ungaria cu privire la politica de sancţiuni a UE împotriva Rusiei pentru agresiune împotriva Ucrainei. Dacă Varşovia, de comun acord cu ţările baltice, solicită noi măsuri care să lovească maşina financiară şi de propagandă a Kremlinului, Budapesta cere din nou eliminarea de pe lista neagră europeană a mai multor persoane deja afectate de sancţiuni.

În septembrie anul trecut guvernul lui Viktor Orban încercase, fără succes, să scoată din sancţiuni numele a trei oligarhi, Alişer Usmanov, Piotr Aven şi Viktor Raşnikov. La aceştia adaugă acum alţi şase, printre care Dmitri Mazepin, Grigori Berezkin şi Viatcheslav Moshe Kantor, toţi oameni de afaceri apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin.

Sancţiunile adoptate până acum vor trebui reînnoite în unanimitate până pe 15 martie. În faţa unui alt şantaj maghiar, Polonia, împreună cu ţările baltice, au prezentat un protest formal în cadrul întâlnirii ambasadorilor celor 27 de ieri, la Bruxelles. „Considerăm încercările de a scoate unele persoane de pe lista sancţiunilor drept o încălcare a acordurilor încheiate anterior”, explică surse diplomatice europene. Ungaria a fost până acum singura ţară din UE care a organizat o consultare naţională cu privire la sancţiunile impuse Rusiei.

UPDATE 20:00 Danemarca: Vom trimite 19 obuziere Caesar de fabricaţie franceză

Guvernul danez a anunţat că va trimite 19 obuziere Caesar de fabricaţie franceză în Ucraina. Acest lucru a fost anunţat de ministrul Apărării Jakob Ellemann-Jensen, după o şedinţă a Comisiei pentru Afaceri Externe. Danemarca se alătură astfel numeroaselor alte ţări care sprijină Ucraina anunţându-şi intenţia de a aproviziona Kievul cu piese de artilerie grea. Potrivit unui post de radiou danez, Danemarca este de aşteptat să primească obuziere franceze în următoarele şase luni. Ministrul nu a spus când vor fi trimise unităţile în Ucraina.

UPDATE 19:00 Iranul nu recunoaşte teritorii anexate de Rusia

Iranul nu recunoaşte teritoriile capturate de Moscova în Ucraina ca parte a Rusiei, a declarat de ministrul de externe Amir Abdollahian, referindu-se la republicile separatiste din est Doneţk şi Lugansk, Zaporiojie şi Herson, anunţă agenţia Ria Novosti, care citează canalul Trt World. „În ciuda relaţiilor excelente cu Moscova, Teheranul recunoaşte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, „conflictul din Ucraina nu este o soluţie”, a adăugat ministrul.

UPDATE 18:30 Ankara intervine pentru un schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, şi-a exprimat speranţa că Turcia ar putea media cu succes un al doilea schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina, pentru care totul este deja pregătit la graniţa dintre cele două ţări aflate în război, dar în cazul în care vor apărea probleme, ar putea avea loc prin Turcia. „Schimbul vizează între 50 şi 100 de ostatici şi ar trebui să aibă loc la graniţele dintre Rusia şi Ucraina, dar dacă va fi necesar va avea loc prin Turcia, care are şi sunt sigur că va avea din nou un rol central în negocieri”, spune Bodnar. Conform celor declarate astăzi de Bodnar, părţile au convenit asupra unei foi de parcurs în trei etape diferite, iar Ucraina a prezentat o listă cu 800 de nume ale prizonierilor săi, în timp ce ruşii au o listă cu 200 de nume. Bodnar a precizat că numele date de Kiev includ şi răniţi şi civili.

UPDATE 18:00 Kiev, bilanţul morţilor din atacul de la Dnipro urcă la 46

Numărul morţilor în urma unui atac cu rachetă care a lovit un bloc de apartamente din Dnipro, Ucraina, a crescut de la 45 la 46 de persoane, informează pe Telegram şeful administraţiei regionale de stat Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko. „Potrivit informaţiilor actualizate, o rachetă rusă care a lovit o clădire din Dnipro a făcut 46 de morţi. 11 persoane nu au fost încă identificate, acelaşi număr rămân dispărute. Identificarea este în curs”, a scris oficialul. „80 de persoane au fost rănite. 24 de victime rămân sub supraveghere medicală în spitalele din oraş. Trei sunt în stare gravă, inclusiv o fetiţă de 9 ani”, a adăugat el.

UPDATE 17:10 Londra va trimite 600 de rachete Brimston

Regatul Unit urmează să trimită alte 600 de rachete Brimston, „de ucidere a tancurilor” în Ucraina, pentru a ajuta Kievul să reziste invaziei ruse, a anunţat în Estonia ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. „Astăzi pot spune că suntem pe cale să trimitem alte 600 de rachete Brimston în teatrul de operaţiuni, iar acest lucru este incredibil de important pentru a ajuta Ucraina să câştige pe câmpul de luptă”, a spus ministrul în timpul unei vizite la baza militară Tapa din Estonia.

UPDATE 17:00 Zelenski, „întâlnire importantă” cu Michel

„Sunt încântat să-i urez bun venit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în Ucraina! Vă mulţumim pentru sprijinul dumneavoastră puternic în continuare! Începem o întâlnire importantă”, a scris preşedintele ucrainean pe reţelele de socializare, publicând două fotografii cu sosirea lui Michel la Kiev şi cu îmbrăţişarea lor.

UPDATE 16:30 Estonia, ajutor militar de 113 milioane de euro pentru Ucraina, pachet anunţat de prim-ministrul Kallas

Estonia va trimite un alt pachet de ajutoare militare Ucrainei în valoare de 113 milioane de euro, a anunţat astăzi premierul estonian Kaja Kallas, potrivit CNN. Pachetul include zeci de obuziere, peste o sută de arme antitanc, echipamente de sprijin pentru artilerie, lansatoare de grenade şi muniţie. „Toate ţările trebuie să îşi examineze stocurile şi să se asigure că industriile sunt capabile să producă mai mult şi mai rapid. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un preţ: un preţ pe care îl plătim în euro, dar pe care ucrainenii îl plătesc cu viaţa”, a spus Kallas. Cu acest pachet de ajutor, asistenţa militară globală a Estoniei pentru Ucraina va creşte la 370 de milioane de euro, egal cu puţin peste 1% din produsul intern brut al ţării, a precizat premierul.

UPDATE 15:00 Apel telefonic între miniştrii apărării din Rusia şi Belarus

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a discutat telefonic cu colegul său din Belarus, Viktor Krenin, despre „o serie de măsuri strategice de descurajare, precum şi despre pregătirea grupului regional comun de trupe”, scriu agenţii de presă din Rusia.

UPDATE 14:00 Doar 8,5% companii din UE şi G7 au părăsit Rusia

Doar 8,5% dintre companiile occidentale au decis să-şi închidă operaţiunile în Rusia, în ciuda reacţiei dure a ţărilor lor la aşa-zisa operaţiune militară din Ucraina şi a sancţiunilor ulterioare adoptate împotriva Moscovei. Aceasta este ceea ce reiese dintr-un studiu elveţian ale cărui rezultate au fost publicate astăzi de Moscow Times. „Ceea ce reiese contrastează cu naraţiunea conform căreia se desfăşoară un vast exod al companiilor occidentale” de pe piaţa rusă, subliniază într-un comunicat Universitatea din St. Gallen, care a supravegheat cercetarea împreună cu institutul IMD din Lausanne.

UPDATE 13:30 Boris Johnson: „Armă nucleară? Putin nu o va face”

Boris Johnson exclude folosirea de către Kremlin a armelor atomice: „Nu o va face. Ar provoca o paralizie economică criogenică completă” şi „ar teroriza ruşii”, a declarat el la Forumul Economic de la Davos. Ca să nu mai vorbim de faptul că India şi China s-ar întoarce împotriva lui Putin, a menţionat el. 

UPDATE 12:47 – Estonia va oferi Ucrainei un pachet record de ajutor militar în valoare de 113 milioane de euro

Pachetul va include zeci de obuziere de 155 mm şi 122 mm, mii de obuze şi camioane pentru ei, peste 100 de arme antitanc Carl Gustaf şi peste 1000 de unităţi de muniţie pentru ele, potrivit EER.

UPDATE 11:50 – Zelenski spune că nu este sigur dacă Putin „mai trăieşte”

„Nu sunt sigur că preşedintele Rusiei, care apare uneori (la televizor cu efecte vizuale), este cu adevărat el”, a spus preşedintele Volodymyr Zelensky, întrebat despre posibilitatea unor discuţii de pace la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos din ianuarie 2023.  

UPDATE 10:40 –  Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în drum spre Kiev

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se află în drum spre Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Volodymyr Zelensky, prim-ministrul Denys Shmyhal şi membrii parlamentului ucrainean, a  spus el  într-un videoclip publicat pe Twitter în dimineaţa zilei de 19 ianuarie.

UPDATE  10:04 – Ministerul Apărării din Regatul Unit: potenţiala desfăşurare de către Rusia a noilor tancuri T-14 Armata în Ucraina va fi „decizie cu risc ridicat”.

Din cauza problemelor de producţie şi a provocărilor logistice, desfăşurarea acestor tancuri „va fi probabil în principal în scopuri propagandistice”, se arată în raport.

UPDATE 9:20 – Statul Major: Rusia a pierdut 118.530 de militari în Ucraina din 24 februarie.Rusia a pierdut, de asemenea, 3.136 de tancuri, 6.235 de vehicule blindate de luptă şi alte echipamente de la începutul invaziei.

 

UPDATE 08:30 –  Guvernator: Atacurile ruseşti asupra regiunii Doneţk rănesc patru civili

Atacurile ruseşti asupra regiunii Doneţk au rănit patru civili pe 18 ianuarie, potrivit guvernatorului regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko. 

 

UPDATE 05:00 SUA ar putea trimite Ucrainei vehicule blindate Stryker

Următorul pachet de ajutor  militar acordat Ucrainei de către Administraţia Biden ar putea fi trimiterea de vehicule blindate Stryker, însă, o decizie finală nu a putut fi adoptată momentan. Cu toate acestea, valoarea totală a pachetului se ridică la 2.5 miliarde de dolari.

UPDATE 04:00 Doi republicani ai Camerei SUA îi îndeamnă pe Biden şi Scholz să furnizeze arme critice Ucrainei

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei SUA, Michael McCaul, şi preşedintele Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei, Mike Rogers, ambii republicani, au lansat un apel în care îndeamnă administraţia Biden şi aliaţii SUA „să transfere urgent în Ucraina sistemele de arme critice cu care Ucraina să poată înfrânge definitiv Rusia.”

UPDATE 01:00 SUA: Rusia nu controlează pe deplin Soledar sau Bakhmut, luptele continuă

Rusia nu controlează pe deplin Bakhmut sau localitatea alăturată Soledar din regiunea Doneţk, în ciuda afirmaţiilor ruşilor, susţine John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.

UPDATE 00:00 SUA vrea să ajute Ucraina să recâştige Crimeea.

În urma discuţiilor cu oficiali ucraineni, administraţia Biden a ajuns la ideea că Ucraina ar putea avea nevoie de echipament militar pentru a lovi Crimeea ocupată de ruşi, indiferent de riscurile pe care le presupune o astfel de mişcare, a raportat New York Times, citând mai mulţi oficiali americani anonimi.

Rezumatul zilei

  • Volodimir Zelenski a mulţumit tuturor celor implicaţi în operaţiunea de salvare după prăbuşirea elicopterului care a ucis 14 persoane în Brovary pe 18 ianuarie.
  • Următorul pachet militar major al SUA pentru Ucraina va fi anunţat pe 20 ianuarie şi ar putea să nu includă tancuri americane M1 Abrams, potrivit a trei oficiali americani.
  • Prim-ministrul Denys Shmyhal a cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să impună sancţiuni agenţiei nucleare a Rusiei „Rosatom”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Haos la “satelitul” FCSB-ului! Restanțe mari pentru salarii de 2.000 de lei. Apelul disperat al jucătorilor – DigiSport
Next post VIDEO Mișcări de trupe la Moscova: Rușii au ridicat cu macaraua sisteme antiaeriene Pantsir pe acoperișul unor clădiri din Moscova – HotNews.ro