Războiul din Ucraina, ziua 304. În Ajunul Crăciunului se împlinesc 10 luni de la începerea celui mai sâ – Mediafax

UPDATE 19:30 Herson, numărul morţilor din raidurile ruseşti creşte la 10

Bilanţul actualizat al atacului rusesc asupra oraşului ucrainean Herson, recent recucerit de ucraineni, a crescut la 10 morţi. Anunţul a fost făcut de şeful administraţiei militare regionale Herson, Yaroslav Ianuşevici. Cel puţin 58 sunt răniţi conform autorităţilor, scrie The Guardian.

UPDATE 19:00 NYT identifică 36 dintre victimele masacrului de la Bucea

New York Times a identificat 36 dintre victimele masacrului de la Bucea. O investigaţie a ziarului le reconstituie ultimele minute: se pregăteau să părăsească oraşul, când au sosit ruşii şi i-au ucis. Printre victime se numără şi Volodimir Ruhovski, care, înainte, a mers să cumpere mâncare pentru tatăl său, care nu voia să părăsească oraşul. Cu toate acestea, Ruhovski nu a reuşit să-şi îndeplinească ultima sarcină: soldaţii ruşi au împuşcat maşina lui şi l-au ucis. Rămăşiţele sale au fost găsite în maşină, câteva săptămâni mai târziu.

De asemenea, a fost ucisă de focuri de armă şi Zhanna Kameneva, care şi-a petrecut primele zile de război ca voluntară, pentru a ajuta la evacuări. Pe 5 martie, însă, hotărâse să plece.

Ieşită dimineaţa devreme pentru ultimul ei schimb de voluntar, Kamaneva nu s-a întors niciodată acasă şi a murit pe drumul pe care îl parcurgea în fiecare zi cu maşina.

UPDATE 18:30 Patru soldaţi ruşi condamnaţi în Ucraina acuzaţi de torturarea veteranilor

Un tribunal din oraşul ucrainean Poltava a condamnat doi mercenari ruşi şi alţi doi soldaţi ai Federaţiei Ruse, sub acuzaţia de încălcare a legilor şi obiceiurilor războiului, potrivit parchetului oblastului Harkov. Acest lucru a fost raportat de Kyiv Independent, precizând că cei patru torturaseră cu brutalitate trei veterani de război în satul Borova, din oblastul de nord-est Harkov. Toţi patru şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost condamnaţi la 11 ani de închisoare cu posibilitatea de a face apel.

UPDATE 17:40 Kiev: Moscova a cumpărat 1.700 de drone din Iran, în vară

Conform unui contract încheiat în cursul verii, Rusia a achiziţionat 1.700 de drone Shahed din Iran, care sunt livrate în mai multe tranşe, afirmă şeful agenţiei de informaţii militare ucrainene, Kirilo Budanov, într-un interviu pentru New York Times, adăugând că, potrivit Kievului, până acum Rusia a tras aproximativ 540 de drone în atacuri tactice de-a lungul liniei frontului care vizează centrale electrice şi alte infrastructuri. Cele mai multe drone sunt doborâte înainte de a-şi atinge ţinta, a spus Budanov. 

UPDATE 17:30 Marina ucraineană: nave ruseşti cu 20 de rachete Kalibr în Marea Neagră

„Până la 11 nave inamice sunt în serviciu de luptă în Marea Neagră, dintre care 3 transportă rachete de croazieră Kalibr cu un total de 20 de rachete; în Marea Azov, inamicul continuă să controleze comunicaţiile maritime, ţinând până la 2 nave în serviciul de luptă”. Acest lucru a fost raportat de marina ucraineană pe Facebook.

UPDATE 17:20 Kiev: 8 morţi după bombardarea Hersonului

Numărul morţilor în bombardamentele intense ruseşti care a lovit oraşul ucrainean Herson a crescut de la 5 la cel puţin 8, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale ucrainene, citat de Kyiv Independent. Acelaşi bilanţ vorbeşte despre 17 răniţi (înainte de cele trei noi decese au fost 20), dar unele mass-media, precum Ukrinform, citându-l pe Kirilo Timosenko, adjunctul biroului prezidenţial ucrainean, prezintă un bilanţ de 35 de răniţi.

UPDATE 17:10 Numărul victimelor ruseşti creşte: 101.430 de soldaţi ucişi

Numărul victimelor ruşilor din Ucraina este în creştere. Armata de la Kiev susţine că a ucis 480 de soldaţi adversari ieri, ducând numărul total de victime ale Moscovei la 101.430 de la invazia sa din 24 februarie, susţine buletinul zilnic al Statului Major ucrainean.

UPDATE 17:00 Kiev: Hersonul a fost bombardat de ruşi de 74 de ori într-o singură zi

Trupele ruse au bombardat teritoriul regiunii Herson de 74 de ori în ultima zi, a anunţat guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici, pe Telegram, preluat de Ukrinform. „Inamicul a atacat fără milă cartierele rezidenţiale din Herson toată ziua, au fost înregistrate 36 de bombardamente. Obuzele ruseşti au lovit infrastructură critică, grădiniţe, o şcoală, un spital, magazine, o fabrică, clădiri private şi condominiale”.

UPDATE 16:20 Ministrul francez de externe merge miercuri la Kiev

Ministrul Forţelor Armate franceze, Sebastien Lecornu, va călători miercuri la Kiev, pentru a reafirma sprijinul Parisului faţă de autorităţile ucrainene. Le Figaro a furnizat informaţia, precizând că Lecornu se va întâlni cu omologul său ucrainean, Oleksiy Reznikov.

UPDATE 15:45 – Tribunalul condamnă patru soldaţi ruşi la 11 ani de închisoare pentru torturarea veteranilor ucraineni 

Bărbaţii, doi soldaţi ruşi şi doi mercenari, au torturat cu brutalitate trei veterani de război în satul Borova din nord-estul Oblastului Harkiv.

UPDATE 14:49 – NYT: Şeful serviciilor secrete al Ucrainei spune că Rusia a primit 1.700 de drone kamikaze din Iran

Odată cu îmbunătăţirea apărării aeriene ucrainene, majoritatea dronelor Shahed-136 sunt doborâte înainte de a ajunge la ţinte, a declarat şeful serviciilor secrete militare ucrainene Kyrylo Budanov, adăugând că Rusia a folosit deja aproximativ 540 dintre drone împotriva Ucrainei.

UPDATE 13:48 –  Atacul rusesc asupra Hersonului a ucis cel puţin opt persoane

Potrivit Procuraturii din regiunea Herson, atacul rusesc asupra centrului oraşului Herson a ucis cel puţin opt şi a rănit 17 civili. Separat, guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici, a raportat că cel puţin şapte persoane au fost ucise şi 58 de locuitori au fost răniţi, dintre care 18 sunt în stare gravă.

 

UPDATE 14:00 -Ministerul britanic al Apărării anunţă că lipsa muniţiilor rămâne „principalul factor limitativ” al Rusiei 

În timp ce Rusia şi-a consolidat forţele în Ucraina pe fondul mobilizării continue din octombrie, „lipsa muniţiei rămâne foarte probabil factorul cheie limitativ al operaţiunilor ofensive ruseşti”, a raportat Ministerul britanic al Apărării, sâmbătă.Rusia şi-a redus probabil atacurile cu rachete cu rază lungă de acţiune împotriva Ucrainei la o dată pe săptămână din cauza lipsei rachetelor de croazieră.Ministerul a adăugat că este puţin probabil ca Rusia „să îşi fi mărit stocul de muniţii de artilerie suficient de mult pentru a permite operaţiuni ofensive pe scară largă”.În prezent, o vulnerabilitate a designului operaţional al Moscovei este că simpla menţinere a operaţiunilor de apărare pe linia frontului necesită o „risipă zilnică semnificativă ce constă în obuze şi rachete”.

 

UPDATE 12:41 Guvernator: Cel puţin cinci morţi şi 35 răniţi în urma atacului rusesc asupra centrului Hersonului

Preşedintele Zelenski a condamnat atacul rusesc asupra Hersonului, spunând că atacul este „un act de teroare de a ucide de dragul intimidării şi al plăcerii”.

UPDATE 12:15 – Guvernator: Rusia lansează un bombardament asupra regiunii Harkov, ucigând o singură  persoană

Forţele ruse au lansat un atac  asupra comunităţii Podoly de lângă Kupiansk pe 24 decembrie, a informat guvernatorul Oblastului Harkov Oleh Syniehubov.

UPDATE 12:04 – Alerta de raid aerian se aude în Kiev şi în alte 13 regiuni din Ucraina 

Alertele de raid aerian au fost auzite în oraşul Kiev, precum şi în regiunile Kiev, Lugansk, Harkov, Doneţk, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, Poltava, Sumi, Herson, Mykolaiv, Kirovohrad şi Cherkasy şi Crimeea ocupată.

UPDATE 11:47 -Guvernator: Forţele ruse au ucis cinci civili şi au rănit alte 17 persoane  în regiunea Herson pe 23 decembrie

Atacurile ruseşti asupra Oblastului Herson din ultima zi au ucis cinci civili şi au rănit 17, inclusiv o fetiţă de şase ani, a informat guvernatorul Regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici. 

 

UPDATE 10:00 – Putin se bazează pe informaţii selectate manual care alimentează calculele sale eronate privind războiul din Ucraina – Wall Street Journal

Şeful de stat a refuzat mult timp să folosească internetul de teama supravegherii digitale, au declarat oficiali ruşi şi americani, ceea ce îl face „mai dependent de documentele informative compilate de consilieri aliniaţi ideologic”, mai transmite sursa citată.

Rapoartele de primă linie au nevoie de mai multe zile pentru a ajunge la Putin, au declarat persoane familiare cu această chestiune, adăugând că Putin primeşte adesea informări neactualizate.

„Comandanţii din prima linie raportează Serviciului Federal de Securitate, sau FSB, succesorul KGB-ului, care editează rapoartele pentru experţii din Consiliul de Securitate, care le transmit secretarului Consiliului Nikolai Patruşev, „şoimul înrăit” care a ajutat la convingerea lui Putin să invadeze Ucraina”, se arată în raportul WSJ.

 

UPDATE 8:00 –  Continuă bombardamentele: mai multe regiuni, bombardate de zeci de ori de către ruşi

UPDATE 04:00 Belarus nu ameninţă securitatea Ucrainei

Şeful serviciilor de informaţii, Budanov, spune că nicio informaţie nu indică o ameninţare iminentă din Belarus.

Kyrylo Budanov, şeful Direcţiei de Informaţii a Ucrainei, a declarat într-un interviu pentru New York Times că Rusia a încercat să inducă în eroare armata ucraineană încărcându-şi soldaţii în trenuri care îi aduc spre graniţa Belarusului cu Ucraina.

„Uniunea Sovietică a folosit tactici similare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trimiţând soldaţi în curse inutile cu trenul pentru a imita atacuri sau retrageri”, a adăugat Budanov.

UPDATE 03:00 Explozii raportate în apropierea unui depozit de petrol din Crimeea

În noaptea de 23 spre 24 decembrie, mai multe explozii s-au auzit în Crimeea, lângă depozitul de petrol din satul Rozlyvy, la 95 de kilometri nord-est de Simferopol.

O serie de canale locale de socializare au publicat videoclipuri cu explozii care susţin că accidentul a avut loc după ce o dronă a fost doborâtă. Autorităţile de ocupaţie nu au comentat accidentul.

UPDATE 02:00 AIEA continuă activitatea de prevenire a unui accident nuclear la centrala Zaporojie

Discuţiile diplomatice continuă pentru stabilirea unei zone de siguranţă şi protecţie a securităţii nucleare în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, cu scopul de a conveni şi implementa în curând măsura atât de necesară, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un comunicat. 

UPDATE 01:45 Cenzorii de la Kremlin vorbesc despre mobilizare în mass-media rusă

Mass-media rusă, controlată de stat, a primit interdicţie să publice orice informaţii despre mobilizarea din ţară, chiar dacă declaraţiile provin de la parlamentul Rusiei.

În secretomania tipică altei epoci, cenzorii avizaţi de Kremlin au venit cu precizări în acest sens. Mobilizarea este în plină desfăşurare şi va continua până când pragul de înrolare dorit de oficiali va fi atins.

Rezumatul zilei

  • Jumătate din regiunea Kiev a rămas fără curent electric, din cauza avariilor produse de ruşi sistemului energetic.
  • Rusia mută mai mult personal şi echipamente în prima linie în Ucraina.
  • Armata ucraineană a raportat că trupele ruse continuă să desfăşoare ofensive în sectoarele Bakhmut, Avdiivka şi Lyman din estul regiunii Doneţk.
  • Rusia atacă instalaţia energetică DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina. Atacul s-a soldat cu moartea unui angajat şi rănirea altuia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Fotografie emoționantă cu Pele pe patul de spital: „Încă o noapte împreună” – Digi24
Next post După doar trei produse lansate, Nothing se pregăteşte deja de prezentarea unui sub-brand – Gadget.ro