Război în Ucraina, ziua 392 | Atacuri masive cu drone și rachete, în mai multe zone din Ucraina…. – Libertatea

Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 393-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 393.

22 mart. – Acum 9 ore

22-03-2023

Crește numărul de morți în urma atacului cu drone din Kiev

Cel puțin opt persoane au fost ucise într-un atac cu drone ruse în regiunea Kiev, a anunțat miercuri serviciul de stat de urgență al Ucrainei într-un comunicat, citat de CNN.

„Până la ora 18:00, 8 persoane au murit, 7 persoane au fost rănite și 1 persoană a fost salvată”, se arată în comunicat.

„Este posibil ca patru persoane să se afle sub dărâmături”, au mai spus oficialii ucraineni.

22 mart. – Acum 9 ore

22-03-2023

Zelenski: Ucraina „va răspunde tuturor atacurilor” din partea Moscovei

Ucraina „va răspunde tuturor atacurilor ruseşti”, a declarat miercuri seara preşedintele Volodimir Zelenski, după un atac rus cu drone în care au fost ucise cel puţin şapte persoane în regiunea Kiev şi un alt atac asupra unui imobil în Zaporojie, relatează AFP.

„Vom răspunde cu certitudine ocupantului la toate atacurile împotriva oraşelor noastre (…) Toate atacurile ruseşti vor primi un răspuns militar, politic şi juridic”, a subliniat preşedintele ucrainean în discursul său zilnic.

22 mart. – Acum 11 ore

22-03-2023

Șeful NATO: Occidentul trebuie să se pregătească pentru a sprijini Ucraina într-un război de lungă durată

Recomandări
INVESTIGAȚIE LIBERTATEA – DER SPIEGEL. Cum a ajuns în plasament la o familie din România un copil-problemă din Germania, care apoi a omorât o femeie din Mediaș

Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina și, prin urmare, Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru o lungă perioadă de timp, a avertizat secretarul general al NATO într-un interviu pentru The Guardian, publicat miercuri.

Jens Stoltenberg a spus că președintele rus este angajat într-un „război de uzură” și a spus că dorește ca membrii NATO să fie de acord ca să cheltuiască 2% din PIB, la următorul summit al alianței, în capitala Lituaniei, Vilnius.

Luptele acerbe, centrate în prezent la Bahmut, demonstrează că Rusia este dispusă „să mai arunce mii și mii de soldați, să facă multe victime pentru câștiguri minime”, a mai spus șeful NATO.

22 mart. – Acum 12 ore

22-03-2023

Numărul persoanelor rănite în atacul cu rachete din Zaporojie a crescut la 33

Numărul persoanelor rănite în urma atacului cu rachete al Rusiei asupra unui bloc din Zaporojie a crescut la 33, a declarat guvernatorul regiunii Zaporojie, Iurii Malashko, potrivit The Kyiv Independent. De asemenea, a fost confirmat și decesul unei persoane.

Trei copii cu vârste cuprinse între cinci și nouă ani se află în spital cu răni uşoare. Echipele de căutare și salvare se află încă la fața locului.

Primul român eliminat din Registrul Agresorilor Sexuali, un profesor condamnat pentru corupere sexuală de minori. Ce au spus judecătorii Recomandări
Primul român eliminat din Registrul Agresorilor Sexuali, un profesor condamnat pentru corupere sexuală de minori. Ce au spus judecătorii

Două rachete rusești au lovit o clădire rezidențială din Zaporojie, conform Administrației militare din regiunea Zaporojie.

22 mart. – Acum 13 ore

22-03-2023

Blinken: China urmărește să vadă cum răspunde lumea la invazia Rusiei în Ucraina

China urmărește „cu mare atenție” să vadă cum reacţionează Washingtonul și lumea la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, conform The Guardian.

Dacă Rusiei i se va permite să atace Ucraina cu impunitate, aceasta ar „deschide o cutie a Pandorei” pentru potențialii agresori și ar duce la o „lume de conflicte”, a declarat el.

„Miza în Ucraina merge mult dincolo de Ucraina … Cred că are un impact profund în Asia, de exemplu. Invazia Rusiei asupra vecinului său a dus la dezbateri privind modul în care războiul va afecta gândirea militară a Chinei în ceea ce privește Taiwanul. Cred că dacă China privește acest lucru – și o face cu mare atenție – va trage învățăminte pentru modul în care lumea se unește, sau nu, pentru a face față acestei agresiuni”, a transmis Blinken, la câteva ore după ce președintele chinez Xi Jinping s-a întors la Beijing din vizita de stat în Rusia.

22 mart. – Acum 13 ore

22-03-2023

NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare îndelungată în Ucraina, afirmă premierul Estoniei

CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei” Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”

Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că țările NATO trebuie să se pregătească pentru un război de lungă durată în Ucraina, făcând apel la aliați să crească cheltuielile pentru apărare.

„Rusia s-a pregătit pentru o confruntare lungă și la fel trebuie să facem și noi”, a scris miercuri Kallas pe Twitter.

Premierul estonian a îndemnat țările NATO să crească cheltuielile pentru apărare dincolo de pragul de 2%.

„Estonia și-a mărit semnificativ bugetul pentru apărare, acesta va ajunge la 3% din PIB până în 2024”, a spus ea. „2% din PIB pentru cheltuielile de apărare trebuie să fie pragul minim, nu plafonul”.

22 mart. – Acum 14 ore

22-03-2023

Pachet de sprijin pentru Ucraina de peste 15,6 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internațional a convenit asupra unui pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 15,6 miliarde de dolari, relatează The Guardian.

Împrumutul, primul pe care creditorul cu sediul la Washington îl va acorda unei țări aflate în război, ar putea reprezenta una dintre cele mai mari tranșe de sprijin financiar pentru Ucraina de până acum.

Acesta mai trebuie să fie semnat de consiliul de administrație al FMI, proces care ar trebui să se încheie în câteva săptămâni.

Războiul a avut un „impact umanitar îngrozitor” asupra Ucrainei, a declarat Gavin Gray, șeful misiunii FMI pentru această țară, dar, de asemenea, „continuă să aibă un impact devastator asupra economiei”.

PIB-ul Ucrainei s-a redus cu 30% anul trecut, iar nivelul sărăciei a crescut semnificativ.

22 mart. – Acum 15 ore

22-03-2023

Oficial britanic: Aprovizionarea Ucrainei cu muniție cu uraniu sărăcit nu este o „escaladare nucleară”

Ministrul britanic de Externe James Cleverly a contracarat acuzațiile Rusiei potrivit cărora furnizarea de muniție cu uraniu sărăcit către Ucraina reprezintă o „escaladare nucleară”, relatează Reuters, preluată de The Kyiv Independent.

„Nu există o escaladare nucleară. Singura țară din lume care vorbește despre probleme nucleare este Rusia. Nu există nicio amenințare la adresa Rusiei, este vorba pur și simplu de a ajuta Ucraina să se apere”, a declarat Cleverly, citat de Reuters.

„Merită să ne asigurăm că toată lumea înțelege că, doar pentru că în titlul munițiilor cu uraniu sărăcit se află cuvântul uraniu, acestea nu sunt muniții nucleare, sunt muniții pur convenționale”, a adăugat el.

La 20 martie, Marea Britanie a confirmat că va furniza Ucrainei astfel de muniții, pe lângă tancurile Challenger 2 pe care le-a promis.

Ministrul de stat britanic al Apărării, Annabel Goldie, a explicat că muniția care conține uraniu sărăcit ar fi „foarte eficientă” împotriva tancurilor și vehiculelor blindate moderne.

Președintele rus Vladimir Putin a condamnat anunțul Marii Britanii la 21 martie, amenințând că Moscova „va trebui să răspundă în consecință”.

22 mart. – Acum 15 ore

22-03-2023

Cel puțin 6 rachete au fost lansate spre Zaporojie

Forțele ruse au tras cel puțin șase rachete spre Zaporojie, a anunțat miercuri biroul procurorului ucrainean într-un comunicat, citat de CNN.

Tipul de rachete care au fost folosite sunt „în curs de stabilire”, a sursa citată. Biroul procurorului a continuat spunând că rachetele au provocat daune semnificative infrastructurii civile.

„Una dintre rachete a lovit între două clădiri înalte, distrugând parțial apartamentele și balcoanele, deteriorând acoperișurile și spărgând ferestrele”, a precizat biroul. „Unda exploziei și resturile au avariat și alte clădiri rezidențiale din apropiere, mașini și alte infrastructuri civile din oraș”.
Unele persoane sunt încă date dispărute, potrivit biroului.

„Operațiunea de căutare și salvare este în curs de desfășurare. Oamenii sunt prinși sub dărâmături”, notează sursa citată.

Anterior, primarul interimar al orașului Zaporojie a declarat că o lovitură cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din oraş a ucis cel puțin o persoană și a rănite alte 25 de persoane.

Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a declarat că loviturile au vizat în mod deliberat civili.

22 mart. – Acum 16 ore

22-03-2023

Bilanţul atacului cu drone din Kiev: 7 persoane ucise

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Kiev a declarat pentru CNN că numărul persoanelor ucise în urma atacului cu drone rusești asupra clădirii rezidențiale din orașul Rzhyshchiv în noaptea de marți spre miercuri a crescut la șapte.

Andrii Niebitov, șeful poliției din regiunea Kiev, a declarat anterior că o dronă a lovit un bloc de locuinţe. Poliția și serviciile de urgență au evacuat peste 200 de persoane după atac, a declarat Niebitov.

22 mart. – Acum 16 ore

22-03-2023

Cel puțin 464 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiul

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat miercuri, printr-un comunicat, că armata rusă a ucis 464 de copii în Ucraina, de la declanșarea invaziei din 24 februarie 2022.

„Cel puțin 1.400 de copii au căzut victime în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. Până în dimineața zilei de 22 martie 2023, numărul oficial de copii care au murit este de 464, în timp ce numărul minorilor răniți a ajuns la cel puțin 936”, se arată în mesaj.

Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk – 446, regiunea Harkov – 273, regiunea Kiev – 123, regiunea Herson – 94, regiunea Zaporojie – 87, regiunea Mykolaiv – 85, regiunea Cernihiv – 68, regiunea Luhansk – 66 și regiunea Dnipropetrovsk – 66 .

22 mart. – Acum 17 ore

22-03-2023

Kremlinul: Putin și Xi Jinping nu au discutat despre planul de pace ucrainean

Președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, nu au discutat despre planul de pace propus de Ucraina în timpul întâlnirilor de la Moscova, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Nu, nu s-a discutat planul de pace ucrainean. A existat un schimb de opinii cu privire la prevederile cuprinse în planul de pace chinez, însuși președintele Putin a vorbit despre asta”, a transmis Dmitri Peskov

„Planul lui Zelenski, aceasta este mai degrabă o întrebare care se referă la relațiile bilaterale dintre China și Ucraina”, a adăugat Dmitri Peskov.

22 mart. – Acum 18 ore

22-03-2023

Zelenski a făcut o vizită surpriză pe linia frontului, la Bahmut

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat, miercuri, pozițiile avansate ale armatei ucrainene în direcția Bahmut, în timpul unei vizite surpriză în regiunea Donețk.

„Regiunea Donețk. Poziții avansate ale armatei ucrainene în direcția Bahmut. Am onoarea să fiu astăzi (n.r. – miercuri) aici și să răsplătesc eroii noștri. Să le strâng mâna și să le mulțumesc pentru protejarea suveranității statului nostru”, a transmis Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 392 | Atacuri masive cu drone și rachete, în mai multe zone din Ucraina. Bilanţul victimelor, în creştere

Președintele ucrainean a stat de vorbă cu militarii, le-a mulțumit pentru protejarea Ucrainei și le-a acordat distinții premii de stat.  

22 mart. – Acum 18 ore

22-03-2023

Patru civili și-au pierdut viața în regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore

Șeful administraţiei militare din regiunea Doneţk, Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunțat, miercuri, că în ultimele 24 de ore patru civili din regiune și-au pierdut viața în urma bombardamentelor rusești.

„Pe 21 martie, rușii au ucis 4 locuitori ai regiunii Donețk: doi în orașul Chasiv Yar, unu în Krasnohorivka și unu în Bahmut”, a transmis Pavlo Kirilenko.

Potrivit oficialului ucrainean, alte 5 persoane din regiunea Donețk au fost rănite, în urma bombardamentelor rusești.

22 mart. – Acum 19 ore

22-03-2023

Zaporojie, bombardat de ruși. Două clădiri rezidențiale au fost lovite de rachete

Andriy Yermak , șeful biroului președinției ucrainene, a anunțat, miercuri, într-un mesaj pe Twitter că regiunea Zaporojie este bombardată de ruși. În orașul Zaporojie, două clădiri rezidențiale au fost lovite de rachete, provocând numeroase victime.

„Rușii bombardează Zaporojie. Clădirile rezidențiale, precum și insula Khortiția, sunt sub focul inamicului”, a transmis Andriy Yermak.

„Până în prezent, sunt 18 victime (inclusiv doi copii de 7 și 9 ani). 11 adulți sunt internați (patru dintre ei sunt în stare gravă, șapte în stare moderată). Alte 5 persoane au primit asistență medicală lafața locului”, a anunțat Anatoli Kurtev, secretarul Consiliului Local Zaporojie.

Ulterior, oficialul ucrainean a anunțat că o persoană a murit la spital, în timp ce numărul civililor răniți a urcat la 25.

„Din păcate, o persoană rănită, care era în stare gravă, a murit. Potrivit informațiilor actualizate, 25 de persoane se află în prezent în spitale. trei persoane sunt în stare gravă, 19 sunt în stare medie, trei sunt în stare uşoară (doi dintre ei sunt copii)”, a precizat Anatoli Kurtev.

Administrația militară regională a transmis un mesaj în care i-a sfătuit pe locuitorii din Zaporojie să stea în adăposturi până la finalul alertei aeriene.

„Stați în locuri sigure până la sfârșitul alertei aeriene! Păstrați tăcerea informațională! Nu distribuiți materiale foto și video – nu ajutați inamicul să ajusteze focul. Atenția informațională excesivă dăunează Forțele de Apărare ale Ucrainei”, se arată în mesaj.

Război în Ucraina, ziua 392 | Atacuri masive cu drone și rachete, în mai multe zone din Ucraina. Bilanţul victimelor, în creştere

În regiunea Zaporojie, alerta aeriană este în vigoare de la ora locală 08:41.

Președintele ucrainean a reacționat după atacul rusesc asupra regiunii Zaporojie, precizând că rușii lovesc cu cruzime zonele rezidențiale.

„Zaporojie. Chiar acum, o rachetă rusă a lovit o clădire înaltă. Rusia bombardează orașul cu cruzimea unor animale. Lovesc cartiere rezidențiale în care locuiesc oameni obișnuiți și copii. O țară teroristă încearcă să ne distrugă orașele, statul, poporul nostru”, a spus Vladimir Zelenski.

22 mart. – Acum 19 ore

22-03-2023

Casa Albă: Rusia ar putea lansa o altă ofensivă în săptămânile următoare

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a transmis că SUA se așteaptă ca următoarele săptămâni de război să fie critice, în condițiile în care Rusia va încerca din nou să avanseze, posibil pe mai multe fronturi.

„Săptămânile următoare vor fi critice în război, iar SUA se așteaptă ca președintele rus Vladimir Putin să încerce să lanseze o altă ofensivă, eventual, pe mai multe fronturi. Trebuie să ne asigurăm că facem tot posibilul pentru ca Ucraina să fie pregătită pentru asta”, a spus John Kirby.

22 mart. – Acum 20 ore

22-03-2023

Zelenski, după atacul rusesc cu drone: După cuvântul „pace” la Moscova, urmează un ordin pentru astfel de lovituri criminale

Președintele Volodimir Zelenski a reacționat la atacul de noapte al rușilor cu drone asupra Ucrainei, care a provocat numeroase victime în regiunea Kiev.

„Peste 20 de drone ucigașe iraniene, precum și rachete, numeroase bombardamente. Și asta este doar pentru o noapte trecută de teroare rusă împotriva Ucrainei. De fiecare dată când cineva încearcă să audă cuvântul „pace” la Moscova, urmează un alt ordin pentru astfel de lovituri criminale”, a declarat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a adăugat că „succesul forțelor ucrainene pe uscat, pe cer și pe mare aduce cu adevărat pacea mai aproape”.

„Respectarea deplină a regimului de sancțiuni împotriva Rusiei restabilește cu adevărat forța Cartei ONU. Unitatea globală este capabilă să restabilească stabilitatea globală”, a subliniat Volodimir Zelenski.

22 mart. – Acum 20 ore

22-03-2023

Numărul victimelor atacului rusesc cu drone asupra regiunii Kiev a crescut la 4

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Kiev, Victoria Ruban, a anunțat că salvatorii au recuperat cadavrul unei alte victime de sub dărâmăturile unui cămin din orașul Rjîșciv, regiunea Kiev, astfel încât, de la ora 10 dimineața, numărul victimelor atacului rusesc cu drone din timpul nopții a crescut la 4.

„La 9:54 salvatorii au ridicat cadavrul bărbatului. Aceasta este a patra persoană decedată. salvatorii caută și alte persoane care ar putea fi sub dărâmături”, a transmis Victoria Ruban.

Șeful poliției din regiunea Kiev, Andriy Nebitov, a precizat ulterior că a patra victimă este un șofer în vârstă de 40 de ani, care nu a coborât la adăpost în timpul raidului aerian.

22 mart. – Acum 20 ore

22-03-2023

Ucrainenii susțin că au respins 114 atacuri inamice în ultima zi

Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis într-un comunicat pe Facebook, că, în ultimele 24 de ore, militarii ucraineni au respins 114 atacuri inamice pe 5 direcții.

„Federația Rusă își continuă agresiunea armată împotriva Ucrainei, nu își abandonează intenția de a ocupa pe deplin regiunile Donețk și Luhansk. Inamicul desfășoară operațiuni ofensive în direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiiv, Marin și Șakhtar și se apără pe celelalte direcții. Ziua trecută, unitățile Forțelor de Apărare au respins 114 atacuri inamice în partea de est a frontului”, se arată în comunicat.

„Agresorul rus continuă să ignore legile și obiceiurile războiului, bombardând zonele populate și infrastructura critică. În ultima zi, ocupanții au lansat 10 rachete și 32 de lovituri aeriene, precum și 90 de atacuri cu sistemele de rachete, în special asupra obiectelor civile”, se mai precizează în comunicat.

22 mart. – Acum 21 ore

22-03-2023

Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, miercuri, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 167.490 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 920 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 3.557 de tancuri, 6.887 de blindate, 2.589 de sisteme de artilerie, 305 avioane, 290 de elicoptere, 909 rachete de croazieră și 2.183 de drone.

22 mart. – Acum 22 ore

22-03-2023

Cel puțin trei persoane au murit în regiunea Kiev, în urma unui atac rusesc cu drone

Administrația Militară Regională Kiev a transmis miercuri, într-un comunicat pe Telegram, că trei persoane au murit și alte 7 au fost rănite în urma unui atac nocturn al rușilor asupra orașului Rzhiziv din regiunea Kiev.

„În urma unui atac nocturn al dronelor în regiunea Kiev, un obiect civil a fost avariat. În prezent, știm despre 3 morți și 7 răniți. Informațiile sunt în curs de clarificare”, se arată în mesaj.

Purtătorul de cuvânt al poliției din regiunea Kiev, Irina Prianișnikova, a confirmat informația, precizând că 20 de persoane au fost spitalizate.

„A avut loc un atac în jurul orei 3 dimineața (n.r. – miercuri dimineață). O pensiune într-unul dintre districtele din regiunea Kiev a fost avariată. Avem informații despre 3 morți și 7 răniți. Un total de 20 de persoane au fost duse la spital”, a spus Irina Prianișnikova.

22 mart. – Acum 23 ore

22-03-2023

Explozii la Sevastopol

Explozii puternice au răsunat în orașul Sevastopol din Crimeea în această dimineață, trecerea peste golf fiind blocată.

„Prima explozie s-a auzit în jurul orei locale 4:30 și nu a fost foarte puternică. La 4:46 în zona centrală a Sevastopolului, s-a auzit un vuiet puternic. Geamurile din apartamente s-au cutremurat de unda de șoc, iar mașinile s-au zgâlțâit”, se arată într-o postare de pe canalul Crimean Wind.

Potrivit lui Mihail Razvozhaev, guvernatorul rus al orașului, Sevastopol a fost ținta unor atacuri cu drone.

„Un total de trei drone au fost distruse până la această oră. Au încercat să intre în golf, marinarii noștri au tras în ele cu arme de calibru mic. Sistemul de apărare aeriană a funcționat și pentru o altă țintă aeriană”, a scris Mihail Razvozhaev.

Potrivit oficialului rus, navele Flotei Mării Negre nu au fost avariate, dar ferestrele unor clădiri au fost sparte de un val de explozii produs de drone. Nicio persoană nu a fost rănită.

Trecerea peste Golful Sevastopol a fost închisă în oraș, fiind formate cozi de mașini. De asemenea, circulația transportului maritim în Sevastopol a fost oprită miercuri dimineață.

22 mart. – Acum 24 ore

22-03-2023

Alertă aeriană la Kiev și în mai multe regiuni din Ucraina

Sirenele de alarmă aeriană s-au pornit miercuri dimineață la Kiev și în mai multe regiuni ale Ucrainei. La Kiev, autoritățile militare au transmis amenințarea unui atac cu drone.

Pe lângă orașul Kiev, alarma a mai fost anunțată, miercuri dimineață, în regiunile Kiev, Cernihiv, Poltava, Cherkasy, Jitomir și Sumî.

22 mart. – Acum 24 ore

22-03-2023

Zelenski: Ucraina a început să marcheze aniversarea primelor bătălii victorioase din război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a arătat, în discursul adresat națiunii, că Ucraina a început să marcheze marţi prima aniversare a primelor bătălii victorioase de după invazie – bătăliile din nordul ţării de acum un an, când forţele Kievului reuşeau pentru prima dată să alunge ocupanţii ruşi.

„La 21 martie anul trecut, la 21 martie, s-a încheiat bătălia de la Moşciun, un mic sat din regiunea Kiev, şi a fost primul pas important al ţării noastre spre victorie în acest război. Au mai existat şi alţi astfel de paşi – bătălia de la Hostomel, bătălia de la Irpin, luptele din regiunile Cernihiv şi Sumî, bătălia de la Zmiinîi, o confruntare aprigă în sudul Ucrainei şi operaţiunea noastră unică de apărare care a redat libertatea regiunii Harkov”, a reamintit Volodimir Zelenski.

„Ucraina a început să marcheze prima aniversare a primelor bătălii victorioase din război. Vom obţine acelaşi rezultat şi în alte acţiuni. În bătălia eroică pentru Donbas, care va fi dominată în mod inevitabil de drapelul ucrainean, în confruntarea ulterioară din sud, care va restabili viaţa ucraineană normală în regiunea Azov, în întoarcerea Crimeei noastre, de unde a început deja migraţia celor mai precauţi şobolani ai statului terorist”, a spus Volodimir Zelenski.

21 mart. – Ieri

21-03-2023

Bilanțul victimelor după atacul din Odesa

Andriy Yermak, șeful Biroului prezidențial din Ucraina, a declarat că trei persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete rusești asupra regiunii Odesa, potrivit CNN.

Yermak a postat pe Telegram că rușii au lovit Odesa cu patru rachete. Kh-59: „Două rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană. Alte două au lovit orașul, din păcate”.

El a precizat că o clădire cu trei etaje a fost avariată în incinta unei mănăstiri.

Iurii Kruk, șeful administrației militare din districtul Odesa, a declarat că „inamicul” a efectuat un atac cu rachete în regiune cu avioane de luptă SU-35 care au lansat rachete din mare.

„Unele rachete au fost interceptate datorită apărării noastre aeriene. Cu toate acestea, a existat o lovitură care a dus la deteriorarea parțială a unei clădiri civile. Există răniți. Nimeni nu a fost ucis, potrivit rapoartelor preliminare”, a declarat el.

21 mart. – Ieri

21-03-2023

Zelenski invită China să participe la planul de pace propus de Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, marți, că a trimis Chinei, prin canale diplomatice, o invitație pentru a participa la așa-numita formulă de pace, dar autoritățile de la Beijing nu au răspuns încă.

„Am oferit lumii planul nostru de pace, iar acest lucru se aplică și în relațiile cu China. Am transmis public, prin canale diplomatice, Chinei formula noastră pentru pace și o invitație de a participa la această formulă. Așteptăm un răspuns”, a spus Volodimir Zelenski.

21 mart. – Ieri

21-03-2023

Regiunea Odesa, bombardată de ruși

Administrația militară ucraineană din Odesa a transmis că armata rusă a bombardat marți regiunea cu rachete lansate de pe avioanele Su-35, informează Ukrainska Pravda. 

Forțele de apărare antiaeriană au reușit să doboare câteva rachete, dar altele au lovit regiunea. Potrivit localnicilor, s-au auzit explozii și s-a simțit un miros puternic de fum.

„O casă a fost avariată, dar focul izbucnit este sub control. Sunt victime”, au transmis autoritățile ucrainene.

21 mart. – Ieri

21-03-2023

SUA vor trimite în Ucraina sisteme de rachete Patriot și tancuri mai repede decât era planificat

Sistemele de apărare antirachetă Patriot urmează să fie desfășurate în Ucraina mai repede decât era planificat inițial , după ce un grup de 65 de soldați ucraineni își vor finaliza pregătirea de la Fort Sill, Oklahoma, în zilele următoare, au declarat marți oficialii americani din apărare.

„După estimarea noastră, soldații ucraineni sunt impresionanți și învață rapid. Datorită cunoștințelor aprofundate în domeniul apărării antiaeriene și experienței în zona de luptă, le-a fost mai ușor – deși nu în întregime – să învețe conceptele de operare și întreținere a sistemului Patriot”, a declarat generalul de brigadă Shane Morgan, comandantul Fort Sill.

Militarii ucraineni se vor muta apoi în Europa pentru antrenament suplimentar pe cele două sisteme Patriot – unul american și unul construit de germani și olandezi – care vor fi dislocate în Ucraina în următoarele săptămâni, au declarat oficialii reporterilor de la Fort Sill.

De asemenea, SUA vor accelera trimiterea tancurilor Abrams, urmând a livra modele mai vechi M1-A1 ale principalului tanc de luptă americani în loc de versiunea mai modernă a vehiculului blindat, potrivit a doi oficiali americani. 

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat că Statele Unite lucrează pentru a accelera livrarea de tancuri către Ucraina. 

 „Lucrăm la asta. Există unele modificări pe care le facem pentru a accelera acest lucru. Pentagonul lucrează cât de repede poate pentru ajustările care le fac”, a transmis John Kirby.

21 mart. – Acum 2 zile

21-03-2023

Putin: Multe puncte ale planului de pace al Chinei pentru Ucraina „se corelează cu punctul de vedere rus”

Președintele rus Vladimir Putin a spus că el și omologul său chinez, Xi Jinping „au petrecut mult timp” și „au acordat multă atenție” discutând planul Beijingului de a pune capăt conflictului din Ucraina.

„Credem că multe puncte ale planului de pace chinez se corelează cu punctul de vedere al Federației Ruse și multe dintre aceste puncte pot fi adoptate în vest și la Kiev”, a transmis Vladimir Putin.

21 mart. – Acum 2 zile

21-03-2023

Stare de urgență la Geankoi, după explozia la un transport cu rachete

Șeful administraţiei de ocupație din Geankoi, Igor Ivin, a anunțat, marți, instituirea stării de urgență la nivel municipal. 

„Se instituie starea de urgență în oraș. Toate obiectele avariate sunt sub control. Au fost create grupuri de lucru pentru a identifica pagubele”, a spus Igor Ivin, adăugând că victimele au dreptul la despăgubiri din fondul de rezervă. 

Potrivit oficialilor ruși, în Geankoi apărarea antiaeriană a distrus mai multe drone deasupra orașului, o persoană fiind rănită.

În schimb, ministerul ucrainean al apărării a anunțat luni seară că o explozie puternică a distrus în orașul Geankoi mai multe rachete de croazieră rusești de tip Kalibr, în timp ce erau transportate pe calea ferată.

21 mart. – Acum 2 zile

21-03-2023

15 copii s-au întors în Ucraina din regiunile ocupate de Rusia

Comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a transmis, marți, pe Telegram, că 15 copii ucraineni împreună cu mamele și reprezentanții lor legali s-au întors în Ucraina.

„În sfârșit — acasă! În ciuda tuturor provocărilor, continuăm să lucrăm pentru ca ucrainenii să aibă ocazia să-și vadă rudele și să fie pe pământul lor”, a declarat Dmitro Lubineț.

Potrivit oficialului ucrainean, este vorba despre copii din orașele din regiunile Harkov și Herson, care au fost ocupate la începutul războiului.

Avocatul Poporului a raportat că până acum, potrivit Biroului Național de Informații, 308 copii s-au întors pe teritoriul Ucrainei.

donatii libertatea

Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat" GSP.RO
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: „Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat”
Urmărește-ne pe Google News

Despărțire surpriză în showbizul românesc: ‘Nu trebuia să aflați, dar sunt singur’ Playtech.ro
Despărțire surpriză în showbizul românesc: ‘Nu trebuia să aflați, dar sunt singur’ Viorel și Vulpița s-au despărțit. Ce mesaj a postat Viorel și ce se întâmplă cu cei doi copii: 'Eu sunt cu...' Viva.ro
Viorel și Vulpița s-au despărțit. Ce mesaj a postat Viorel și ce se întâmplă cu cei doi copii: ‘Eu sunt cu…’ Afacerea de succes pornită de Aura. După 10 ani în corporaţii s-a mutat la sat, unde şi-a schimbat radical viaţa: "Livrăm și în străinătate" Observatornews.ro
Afacerea de succes pornită de Aura. După 10 ani în corporaţii s-a mutat la sat, unde şi-a schimbat radical viaţa: „Livrăm și în străinătate” Aparatul care consumă cea mai multă energie. Mulți îl folosesc zilnic, dar nu realizează că le încarcă factura la curent Știrileprotv.ro
Aparatul care consumă cea mai multă energie. Mulți îl folosesc zilnic, dar nu realizează că le încarcă factura la curent Ce i-a făcut un doctor dentist soției sale. Un coleg a descoperit adevărul șocant, polițiștii l-au arestat imediat FANATIK.RO
Ce i-a făcut un doctor dentist soției sale. Un coleg a descoperit adevărul șocant, polițiștii l-au arestat imediat Tragedia care a lovit familia Becali. Victor nu-şi explică decesul suspect: "Da, a fost găsită moartă în piscină. Nu intra niciodată singură" Orangesport.ro
Tragedia care a lovit familia Becali. Victor nu-şi explică decesul suspect: „Da, a fost găsită moartă în piscină. Nu intra niciodată singură” 'Am ajuns să mă gândesc la momentul sinuciderii'. Andreea Marin a dezvăluit cum a aflat că suferă de boala secolului Unica.ro ‘Am ajuns să mă gândesc la momentul sinuciderii’. Andreea Marin a dezvăluit cum a aflat că suferă de boala secolului Horoscop 23 martie 2023. Taurii ar fi bine să înceapă ziua cu un exercițiu de răbdare, ca să poată face față provocărilor care vor veni HOROSCOP
Horoscop 23 martie 2023. Taurii ar fi bine să înceapă ziua cu un exercițiu de răbdare, ca să poată face față provocărilor care vor veni La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză PUBLICITATE
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză

Urmărește cel mai nou VIDEO

RECOMANDĂRI

Source: libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Companiile retrag suportul online pentru mai multe jocuri vechi. Unele jocuri au fost retrase de pe piaţă – Mediafax
Next post Xavi Pascual, resemnat după dezastrul cu THW Kiel: ”Trebuie să acceptăm lucrul acesta!” – DigiSport