Putin a convocat Consiliul de Securitate. Președintele rus vrea să revendice o porțiune mai mare din… – Digi24

Președintele Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de Securitate pentru a discuta despre pretențiile Rusiei de a extinde limitele platformei sale continentale din Oceanul Arctic, informează Reuters.

Rusia a solicitat, în 2021, Națiunilor Unite, redefinirea platformei continentale din Oceanul Arctic, unde se crede că ar fi rezervoare importante de gaze naturale și petrol. Moscova își dorea, la vremea respectivă, jurisdicția asupra unei porțiunii mult mai mari din fundul oceanului.

Însă atât Canada, cât și Danemarca au pretenții similare. În plus, și Norvegia, care a devenit principalul furnizor de gaze al Uniunii Europene, a anunțat că vrea să-și extindă explorările în platforma continentală.

Platforma continentală este definită, în dreptul internațional, drept zona cu ape puțin adânci care mărginește țărmul unui stat. Platforma este considerată ca parte a teritoriului statului respectiv, care are dreptul de a exploata resursele naturale găsite acolo.

„Avem multe chestiuni importante de discutat, astăzi, colegi, atât legate de agenda internă, cât și de problema limitelor platformei continentale a Rusiei în Oceanul Arctic”, le-a spus Putin în deschiderea şedinţei membrilor Consiliului de Securitate, potrivit site-ului oficial al Kremlinului.

Alte date despre şedinţă nu au fost făcute publice. La întâlnire au participat şi ministrul Apărării, Serghei Șoigu, precum şi Serghei Narîșkin, șeful serviciilor ruse de informații externe.

Statele care au deschidere la Oceanul Arctic au devenit tot mai preocupate de ambiţiile Moscovei, de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, notează Reuters.

Rusia şi-a reînoit în acest timp infrastructura militară din regiune, iar NATO a răspuns prin organizarea de exerciţii militare în zonă.

Editor : D.R.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Pentagonul recunoaște că nu are suficiente tancuri pentru Ucraina și admite că promisiunea lui Biden este – STIRILEPROTV.RO
Next post Răzvan Burleanu l-a sunat pe Gigi Becali: ”Vă confirm”. Ce au discutat cei doi – DigiSport