Protest de amploare în Israel după ce Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. Consulul israelian la New… – Digi24

După anunţul demiterii ministrului Apărării, care ceruse o pauză de o lună în procesul controversat de reformă judiciară dorită de guvern, mii de manifestanţi au ieşit pe străzi, îndreptându-se către strada Kaplan din centrul Tel Avivului, epicentrul demonstraţiilor care au loc în fiecare săptămână de la prezentarea în ianuarie de către guvern a proiectului de reformă.

La Tel Aviv, protestatarii au incendiat cauciucuri duminică seara, a declarat poliţia într-un comunicat, relatează Agerpres.

O jurnalistă AFP a constatat că demonstranţii au ars o canapea şi, în alte locuri, lemne. Potrivit acesteia, o mulţime uriaşă a ieşit pe străzile din Tel Aviv, iar demonstranţii au blocat principala autostradă care traversează oraşul, Ayalon.

Fluturând steaguri ale Israelului, demonstranţii au scandat sloganuri precum „Bibi, afară!”, preluând porecla lui Benjamin Netanyahu.

Alte mitinguri spontane au avut loc în apropierea reşedinţei premierului din Ierusalim, precum şi în alte oraşe din ţară, la Haifa şi Beersheba, potrivit presei locale.

Consulul israelian la New York a demisionat în semn de protest

De asemenea, consulul general al Israelului la New York a anunţat duminică că demisionează în semn de protest faţă de demiterea de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului Apărării Yoav Gallant.

Nu mai pot continua să reprezint acest guvern, a spus Asaf Zamir pe Twitter.

Cred că este de datoria mea să mă asigur că Israelul rămâne un far al democraţiei şi libertăţii în lume”, a adăugat el.

De ce a fost demis Yoav Gallant

Premierul Benjamin Netanyahu l-a demis duminică pe ministrul apărării, care cu o zi în urmă ceruse suspendarea reformei judiciare ce a declanşat proteste stradale care nu mai contenesc de la începutul anului.

Într-un discurs sâmbătă seara, Yoav Gallant, deşi din acelaşi partid de dreapta ca premierul Netanyahu, Likud, a declarat că se teme că perpetuarea diviziunilor în cadrul populaţiei pe această problemă ar crea o „ameninţare reală pentru securitatea” Israelului.

Securitatea Israelului a fost şi va fi întotdeauna misiunea vieţii mele”, a scris Yoav Gallant pe Twitter. El a cerut întreruperea procesului legislativ timp de o lună, înainte de o săptămână crucială, ce ar urma să fie marcată de alte măsuri legislative şi de noi demonstraţii în masă, la apelul organizatorilor mişcării de protest, care au chemat la „paralizarea” ţării.

Sunt ataşat de valorile Likud (…), dar schimbări majore la nivel naţional trebuie făcute prin consultare şi dialog”, a spus ministrul sâmbătă, solicitând, în acelaşi timp, încetarea demonstraţiilor.

Netanyahu îl poate elimina pe Gallant, dar nu poate să elimine realitatea şi nu poate elimina poporul Israelului, care se opune nebuniei coaliţiei”, a scris pe Twitter liderul opoziţiei, politicianul de centru Yair Lapid.

Prim-ministrul Israelului este o ameninţare la adresa securităţii Israelului”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Source: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post INVESTIGAȚIE din Zürich. Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o… – Libertatea
Next post Reacţia NATO după ce Putin a decis să trimită arme nucleare tactice în Belarus – Observator