Vino Kadarka Fantazija

Aukcija je istekla

Vino iz 2013. iz hrvatske vinarije Tonković iz Subotice.

Fantazija je temeljno vino vinarije Tonković. To je elegantno, mekano i svježe vino srednjega tijela, umjerenog alkohola, rubinske boje, prepoznatljivih aroma crvenog i crnog voća, osobito višnje i dugog voćnog okusa, koji zadržava intenzitet i na srednjem nepcu. Fantazija je odlično gastronomsko vino, sjajno se slaže s tipičnim jelima koja jedemo uz crna vina, ali i s lososom, bijelom i plavom ribom. Zahvaljujući fino granuliranim taninima, Fantazija može trajati najmanje desetak godina. Godišnje se proizvodi oko 30000 butelja.
Fantazija 2011. dobila je Decanterovo brončanu medalju.

Iako dolazi is srednje Europe, vrhunska je kadarka idealno crno vino za bijelu ribu. Dakle, ako uz škrpinu, oslića, šanpjera ili škampe ne želite piti malvaziju i pošip, probajte kadarku. Njena svilenkasta tekstura i zamalo perfektna zaokruženost izvrsno će se složiti s najboljim bijelim ribama. Naravno, Rapsodija je optimalna za jednostavne roštilje, za pečene patke, svinjetinu i teletinu. Odveć je, međutim, stidljiva za steakove i divljač.

Stanje predmeta: Novo

Aukcija je istekla zbog nedostatka ponuda

Kategorija:

Kadarka je stara srednjoeuropska i istočnoeuropska crna sorta koja je dominirala Slavonijom i Vojvodinom do pedesetih godina prošlog stoljeća. Kako je kadarku teško uzgajati jer je podložna bolestima, i kako je netko tko je samo mislio da se razumije u vrhunska vina u Slavoniju donio crni pinot, kadarka je gotovo nestala. U cijelom panonskom bazenu održala se jedino u Mađarskoj.

Obitelj Tonković-Reljanović odlučila je obnoviti tu potencijalno klasičnu sortu, pa su angažirali nekoliko doktora enologije, briljantnog winemakera iz Rioje (jer su uočili da se kadarka katkad ponaša kao tempranillo), pa su odlučili odležavati vina koliko je god potrebno da na tržište dođu u optimalnom stanju. Prve berbe kadarki Vinarije Tonković o kojima smo pisali lani, dobile su nekoliko Decanterovih priznanja i medalja: kadarke Tonković su se, nadalje, izborile za mjesta u vinoteci i restoranu novog bordoškog Muzeja vina, kao i za poziciju na vinskim listama ponekih pariških restorana i barova. I to sve s prvim, još nedorađenim berbama. Stoga smo s velikim interesom dočekali nove kadarke Tonković, koje u Hrvatsku uvoze Dobra vina.

Sve ponude:

Aukcija je završila

Aukcija je istekla zbog nedostatka ponuda
Aukcija je započela 22/02/2021 09:12