Joe Biden, în vizită oficială în Canada. Cele două țări anunță un acord privind migrația – Digi24

Preşedintele american Joe Biden a fost primit vineri ca un mare prieten în Canada în prima sa vizită oficială în această ţară, care a dus la un acord privind imigraţia ilegală, un subiect delicat în prezent între cei doi vecini şi aliaţi.

Este o mare plăcere să avem un mare prieten aici, a spus premierul canadian Justin Trudeau în deschiderea unei reuniuni bilaterale în clădirea Parlamentului de la Ottawa, relatează AFP, citată de Agerpres.

Joe Biden a fost apoi aplaudat de mai multe ori în cursul discursului său în faţa parlamentarilor canadieni, în special când a lăudat angajamentul celor două ţări de a sprijini Ucraina.

Statele Unite şi Canada, a spus el, sunt două popoare care au o singură inimă. Şi, în caz de dezacord, se străduiesc să-şi rezolve problemele cu prietenie şi bunăvoinţă.

Democratul de 80 de ani, între două glume despre hochei şi eşecul celor câţiva ani de învăţare a limbii franceze, a anunţat un acord asupra unuia dintre aceste puncte sensibile: imigraţia ilegală.

Washingtonul şi Ottawa vor lucra împreună pentru a descuraja trecerea ilegală a frontierei lor comune, un subiect actual foarte dezbătut în sferă politica a ţării gazdă.

Liderul administraţiei americane a salutat, de asemenea, angajamentul Canadei de mări cu 15.000 numărul migranţilor primiţi regulat de pe întreg continentul american.

Pe fundalul acestui anunţ, problema Drumului Roxham: o rută de acces improvizat prin care aproximativ 40.000 de migranţi au sosit anul trecut din Statele Unite în Quebec, ocolind punctele oficiale de intrare.

Închiderea sa îngrijorează deja organizaţiile de ajutor pentru migranţi.

Impactul asupra refugiaţilor aflaţi în pericol extrem este devastator. Rezultatul va fi de a împinge oamenii fie să încerce puncte de trecere şi mai periculoase în zone îndepărtate, fie să-i împingă spre traficanţi de persoane, a declarat pentru AFP Julia Sande de la Amnesty International.

Numărul mare de sosiri anul trecut a provocat aprinse dezbateri politice în Canada.

Subiectul este de actualitate şi în Statele Unite, în proporţii destul de diferite.

În ianuarie, autorităţile americane au efectuat peste 128.000 de arestări pentru tentative de pătrundere ilegală pe teritoriul american dinspre Mexic, iar opoziţia de dreapta nu ratează nicio ocazie să-l acuze pe Joe Biden de laxism în acest domeniu, reaminteşte AFP.

Editor : M.B.

Source: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post ”Soția și cu mine am hotărât să nu ne oprim”. Dan Șucu a anunțat o decizie de 20 de milioane de euro – DigiSport
Next post WTA Miami: Sorana Cîrstea, o nouă victorie în fața câștigătoarei Turneului Campioanelor – Hotnews