Își trimite Rusia toți generalii pe front? Șeful de Stat Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, noul comandant al forțelor de invazie din Ucraina – HotNews.ro

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a numit miercuri pe şeful Statului Major General Valeri Gherasimov comandant general al forțelor armate rusești angajate în Ucraina, în cea mai recentă schimbare a conducerii militare a Moscovei, relatează Reuters.

Serghei Șoigu și Valeri GherasimovFoto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Şoigu l-a numit pe Gherasimov comandant al grupului de forţe combinate pentru „operaţiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina, a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Rusia l-a schimbat astfel pe Serghei Surovikin, supranumit „General Armaghedon” de mass-media rusă, de la conducerea forțelor ruse în Ucraina, la doar câteva luni, el fiind pus în funcția de comandant general în octombrie anul trecut, după o serie de contraofensive ucrainene care au schimbat curentul conflictului.

Surovikin va rămâne adjunct al lui Gherasimov, a spus Ministerul Apărării.

Adjuncții lui Gherasimov vor fi comandantul șef al Forțelor Terestre , Oleg Saliukov , adjunctul Statului Major General, Alexei Kim, și comandantul șef al Forțelor Aerospațiale, Serghei Surovikin, potrivit Ria.

Șoigu a spus că schimbările au fost concepute pentru a crește eficiența gestionării operațiunilor militare din Ucraina, la mai bine de 10 luni de la începutul campaniei.

„Generalul Armaghedon”, criticat pentru eșecurile Rusiei în Ucraina

Gherasimov, la fel ca și Șoigu, s-a confruntat cu critici aspre din partea bloggerilor militari pro-război pentru multiplele eșecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă și pentru eșecul de a asigura victoria într-o campanie pe care Kremlinul se aștepta să fie victorioasă în scurt timp.

Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” de presa rusă din cauza brutalității sale, a fost cel care i-a propus pe 9 noiembrie ministrului Apărării Serghei Șoigu retragerea forțelor Moscovei de pe malul de vest al Niprului și abandonarea orașului Herson unde acestea erau periculos de expuse.

Un veteran în vârstă de 56 de ani al războaielor din Cecenia și Siria care a fost decorat personal de președintele Vladimir Putin, Surovikin a argumentat că retragerea, finalizată oficial două zile mai târziu, va permite Moscovei să salveze echipamente și să redesfășoare forțe – estimate de SUA la 30.000 de militari – în acțiuni ofensive de pe alte fronturi.

Cum este privită mișcarea de ruși și occidentali?

Comentatorii ruși pro-război nu au fost impresionați.

„Suma nu se schimbă, doar prin schimbarea locurilor părților sale”, a scris un proeminent blogger militar rus pe Telegram sub numele de Rybar.

El a spus că Surovikin, un veteran al campaniilor ruse din Cecenia și Siria, este transformat în „țapul ispășitor” al unei serii de eșecuri militare ruse recente, inclusiv pentru un atac ucrainean asupra unei cazărmi rusești din orașul Makiivka, care a ucis cel puțin 89 de soldați ruși, inclusiv recruții, de Anul Nou, potrivit bilanțului Rusiei, și 400, potrivit bilanțului ucrainean.

Analistul militar Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare în Politică Externă, a declarat pe Twitter că numirea lui Gherasimov a reafirmat poziția ministerului apărării în conducerea războiului.

„Nu cred că acest lucru se datorează faptului că Surovikin este privit ca un eșec. (Este) cu siguranță posibil ca acest lucru să fi fost determinat de motive politice. În calitate de comandant în Ucraina, Surovikin devenea foarte puternic și probabil îi ocolea pe Șoigu/Gherasimov când vorbea cu Putin”, a spus Lee.

Forțele ruse se străduiesc să-și cimenteze controlul asupra micului oraș Soledar, din estul Ucrainei, după ce au suferit pierderi grele, la o zi după ce liderul grupului Wagner a declarat că orașul se află sub controlul Rusiei.

Soledar are valoare simbolică, militară și comercială pentru Rusia și, dacă forțele sale cuceresc orașul și uriașele sale mine de sare, acesta ar fi cel mai important câștig al Moscovei după o serie de retrageri în mare parte din a doua jumătate a anului 2022.

Wagner a publicat imagini cu șeful său, Evgeni Prigojin, cu luptători în interiorul a ceea ce păreau a fi minele din Soledar, dar Armata ucraineană a negat că forțele ruse au preluat controlul asupra Soledarului și au spus că intensitatea bătăliilor din zonă ar putea fi comparată cu luptele din cel de-al Doilea Război Mondial.

Citește și:

SUA ar fi încercat să împiedice eliminarea şefului de Stat Major al armatei ruse. Cum a scăpat cu viață Valeri Gherasimov

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Huawei P60 și P60 Pro sunt așteptate să debuteze în martie, cu ecrane şi baterii evoluate, camere superioare – Mobilissimo.ro
Next post ”Cea mai frumoasă fotbalistă din lume”, disperată să-l întâlnească pe Cristiano Ronaldo! – DigiSport