În prima sa vizită în străinătate, regele Charles al III-lea apără la Berlin solidaritatea cu Ucraina în… – Digi24

Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, a lansat un apel miercuri seară la apărarea valorilor democratice şi a lăudat solidaritatea cu Ucraina pentru apărarea „libertăţii” împotriva agresiunii ruse, într-o vizită de stat în Germania, prima pe care o efectuează în străinătate ca suveran.

Regatul Unit şi Germania stau „umăr lângă umăr pentru a proteja şi face să progreseze valorile democratice comune”, a spus el într-un discurs la Berlin, la Palatul Bellevue unde şeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, a oferit un dineu în onoarea sa, relatează AFP, citată de Agerpres.

Această luptă „este întruchipată de faptul că suntem alături de Ucraina pentru apărarea libertăţii şi suveranităţii în faţa unei agresiuni neprovocate”, a adăugat monarhul britanic.

„Germania şi Regatul Unit sunt astăzi, şi pe plan militar, cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Europa”, a adăugat şeful statului german, evocând o invazie rusă care a readus în amintire „cele mai rele momente” ale istoriei europene.

Dineul a încheiat prima zi a vizitei suveranului, după o ceremonie fără precedent sub Poarta Brandenburg, monument emblematic care a fost şi simbol al despărţirii Berlinului timp de peste trei decenii.

Preşedintele german a sărbătorit un „nou capitol” în relaţiile dintre cele două ţări după Brexit.

„Astăzi, la şase ani după ce Regatul Unit a început să părăsească Uniunea Europeană, deschidem un nou capitol în relaţiile noastre”, a declarat el întâmpinându-i pe rege şi pe soţia sa, Camilla, la Palatul Bellevue.

Perechea regală va sta trei zile în Germania. Iniţial, cuplul britanic ar fi trebuit să ajungă mai întâi în Franţa, înaintea vizitei din Germania, însă călătoria lor la Paris a fost anulată din cauza protestelor sociale asociate cu reforma pensiilor.

Pe aeroportul internaţional din capitala Germaniei, Charles al III-lea şi regina consoartă au fost întâmpinaţi de 21 de salve de tun, zborul a două Eurofighters şi o gardă de onoare militară.

Programul vizitei din Berlin va continua joi. Regele Charles al III-lea urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz, să viziteze alături de primarul local o piaţă, să susţină un discurs în Camera Deputaţilor şi să stea de vorbă cu refugiaţi ucraineni.

Vizita cuplului regal în Germania se va încheia vineri cu o etapă la Hamburg, metropolă portuară şi al doilea oraş ca mărime al ţării.

Editor : M.B.

Source: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Serviciile secrete ruse i-au cerut lui Putin să amâne invazia – Mediafax
Next post În ciuda a 10 pachete de sancțiuni, Rusia încasează în continuare zeci de miliarde din UE / Numele mari care lipsesc de pe „lista neagră”, cazul Belgia și diamantele și cum își văd de treabă unele industrii ca înainte – HotNews.ro