Grupurile de extremă dreapta din Rusia ar planifica un atac împotriva țărilor NATO. Pierde Kremlinul controlul? – HotNews.ro

Un grup paramilitar neonazist care ar avea legături cu Kremlinul le-a cerut membrilor săi să transmită informații privind activitățile militare și de frontieră din Letonia, Lituania și Estonia, ceea ce poate sugera că grupurile de extremă dreapta din Rusia ar planifica un atac împotriva țărilor NATO, scrie The Guardian. O sursă a cotidianului britanic nu crede că președintele rus Vladimir Putin este implicat în această acțiune bizară.

Vladimir PutinFoto: Alexei Babushkin / AFP / Profimedia

Canalul oficial Telegram al „Task Force Rusich”, care luptă în prezent în Ucraina în numele Kremlinului și care are legături cu faimosul grup de mercenari Wagner, finanțat de Evgheni Prigojin, a cerut săptămâna trecută membrilor săi să transmită detalii referitoare la posturile de frontieră și la mișcările militare din cele trei state baltice, care au făcut parte în trecut din Uniunea Sovietică, iar acum se numără printre cele 30 de state care alcătuiesc alianța militară nord-atlantică.

Cererea a ridicat semne de întrebare în privința celui care controlează grupul de extremă dreaptă care luptă de partea Rusiei în Ucraina.

Rusich are legături strânse cu Grupul Wagner, un grup paramilitar finanțat de un aliat apropiat al lui Vladimir Putin și care conduce în prezent ofensiva rusă pentru cucerirea orașului ucrainean Bahmut, unde se dau în prezent cele mai intense lupte de pe front.

Grupul, dezamăgit de Kremlin

Mișcarea „extraordinară” a lui Rusich ar putea indica dezamăgirea față de Kremlin și frustrarea față de modul în care se desfășoară războiul declanșat de Putin în Ucraina, potrvit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Kremlinul este puțin probabil să fie implicat deoarece spionajul rusesc ar fi avut deja informații despre țările baltice ceea ce sugerează ca ar putea pierde controlul asupra organizațiilor paramilitare rusești de extremă dreapta, care vor să continue războiul prin metode mai dure.

Sursa citată de cotidianul britanic se întreabă în acest caz dacă „există o fragmentare în cadrul sistemului rusesc și cât de mult control are cu adevărat Kremlinul?”.

Grupul Rusich, reperat în regiuni ucrainene

Cele mai recente relatări arată că unele grupuri paramilitare, cum este Wagner, au deja o autonomie considerabilă și la fel de mult acces la Putin ca și oficialii guvernamentali oficiali.

Deși interacțiunile dintre Rusich și canalele online afiliate Grupului Wagner au fost documentate recent, rămâne neclar în ce măsură grupul operează cu o supraveghere strategică din partea lui Wagner sau chiar a Ministerului rus al Apărării.

Luptătorii grupului Rusich, cunoscuți pentru brutalitatea lor în Siria și în războiul din 2014 din Crimeea, au fost reperați prin intermediul informațiilor din surse deschise în regiunile ucrainene Donbas și Harkov, precum și în Herson.

Urmărește ultimele evoluții din ziua 291 a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Medvedev: Rusia intensifică producția „celor mai puternice mijloace de distrugere” ca să se apere de… – Digi24
Next post Dan Petrescu, gata să accepte contractul uriaș propus de CFR Cluj – Gazeta Sporturilor