De ce a ezitat Xi Jinping să ia o poziție tranșantă cu privire la Ucraina, în timpul vizitei la Moscova – Observator

Urgia a lovit la Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Euroapa, înainte de prânz.

În imagini suprinse de camerele de supraveghere se vede momentul dramatic în care una dintre rachete izbeşte un bloc de locuinţe. Apartamentele de pe mai multe etaje sunt spulberate. Urmează o cursă contra cronometru pentru salvarea victimelor.  Cel puţin 25 de oameni sunt scoşi în viaţă de sub dărămâturi. La alţii, salvatorii ajung prea târziu. 

Frone ale armatei ruse au bombardat un liceu de lângă Kiev

Atacul a lăsat în urmă patru morţi. Aflat într-o vizită-surpriză pe front, în apropiere de oraşul Bahmut, Volodimir Zelenski spune că sunt noi crime de război comise de militarii lui Putin. 

Pe acelaşi subiect

Irina Pryanishnikova, Poliția din Kiev: Federaţia Rusă atacă civili fără niciun avertisment, în orice condiţii, Nu le pasă cine se află în aceste clădiri. Vedem copii şi civili care suferă. Din păcate, nu putem preveni astfel de atacuri. 

Bombardamentele brutale vin imediat după vizita pe care preşedintele chinez a făcut-o la Moscova. Putin s-a asigurat că poate conta pe sprijinul politic şi economic al Chinei. Iar Xi Jinping i-a făcut lui Putin o promisiune care dă fiori lumii întregi: că vor crea împreună o nouă ordine mondială.  

Xi Jinping, preşedintele Chinei: Asistăm acum la schimbări care nu au mai fost văzute de mai mult de un secol şi determinăm aceste schimbări împreună.  

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Sunt de acord. Drum bun! Ai grijă de tine, prieten drag.  

Acord de schimburi comerciale între Rusia și China

Schimbul de replici este surprins pe treptele de la Kremlin la finalul unei întâlniri în timpul căreia Putin şi omologul chinez au semnat mai multe acorduri comerciale în valoare de peste 165 de miliarde de dolari. Alungată de pe piaţa europeană, Rusia devine furnizor strategic de petrol, gaze naturale, cărbune și electricitate pentru China, în timp ce Beijingul va exporta, printre altele, tehnologie la Moscova. După semnarea acordurilor, cei doi au ciocnit un pahar de şampanie într-una dintre sălile de bal de la Kremlin.

Deranjat de faptul că Marea Britanie va trimite în Ucraina obuze cu uraniu sărăcit, Putin ameninţă din nou lumea cu armamentul nuclear al Rusiei. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Se pare că Occidentul a hotărât să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean, nu cu vorbe, cu fapte. Ca urmare, aş vrea să spun că, dacă se întâmplă asta, Rusia va răspunde pe măsură, mai ales că Occidentul începe să folosească arme cu componente nucleare. 

Occidentul nu se lasă însă intimidat. Mai multe bombardiere NATO au survolat cerul Europei într-o demonstraţie de unitate faţă de ameninţările venite din Est. 

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Vizita preşedintelui chinez la Moscova şi ne îngrijorează. Axa China-Moscova este una periculoasă şi încercăm să determinăm China să nu sprijine Rusia în politica internaţională agresivă.

Vladimir Putin nu a obţinut însă tot ce şi-a dorit de la aliatul său strategic, Xi Jinping

Xi Jinping a refuzat şi de această dată să ia o poziţie clară în ce priveşte invazia Ucrainei, în ciuda faptului că liderul de la Kremlin i-a lăudat planul de pace.   

În ce priveşte criza ucraineană, China a aderat mereu la obiectivele şi principiile Cartei ONU şi a adoptat o poziţie obiectivă şi imparţială. Casa Albă nu are, însă, încredere în planul chinez de pace

John Kirby, consilier Casa Albă: Dacă, într-adevăr, China vrea să joace un un rol constructiv în acest conflict, ar trebui să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-şi retrage trupele din Ucraina, de pe teritoriul suveran ucrainean. 

Înainte de a pleca de la Moscova, Xi Jinping s-a întâlnit cu reprezentanţi ai partidului comunist rus, apoi a fost condus la avion cu fanfara militară în uralele diplomaţilor chinezi din Rusia. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Source: observatornews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Xavi Pascual, resemnat după dezastrul cu THW Kiel: ”Trebuie să acceptăm lucrul acesta!” – DigiSport
Next post ”Corinna trăiește ca o prizonieră!” Ce se întâmplă cu soția lui Michael Schumacher – DigiSport