Cine este „Diabolik”, nașul Cosa Nostra arestat la Palermo. După ce a privit executarea rivalului său… – Digi24

Matteo Messina Denaro, șeful Cosa Nostra, a fost arestat după mai bine de 30 de ani de căutări. Denaro a fost arestat de carabinieri la o clinică privată din Palermo, unde fusese internat pentru tratament. Povestea vieții lui Messina Denaro, ultimul lider al mafiei siciliene, este relatată pe larg în presa din Italia.

Bărbatul în vârstă de 60 de ani a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru rolul jucat în asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în 1992.

El este pasibil de asemenea de o altă condamnare pe viaţă pentru rolul său într-o serie de atacuri cu bombă la Florenţa, Roma şi Milano, în 1993, soldate cu 10 morţi.

Cine este Matteo Messina Denaro

Denaro este caracterizat drept un „playboy” care a trăit printre femei și mașini de lux, s-a distins mereu de ceilalți, dar în mod inexplicabil, timp de 30 de ani a reușit să scape de autoritățile italiene.

Este considerat a fi „capo dei capi” al mafiei siciliene, fiind cândva pe lista celor mai căutate 10 persoane din lume, alături de El Chapo și succesorul lui Osama bin Laden. Este cunoscut și sub numele de Diabolik în Italia, după personajul de benzi desenate pe care îl îndrăgește.

Foto: Profimedia Images

Șeful mafiei siciliene a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru rolul jucat în asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în 1992. El este pasibil de asemenea de o altă condamnare pe viaţă pentru rolul său într-o serie de atacuri cu bombă la Florenţa, Roma şi Milano, în 1993, soldate cu 10 morţi.

În total, Denaro este acuzat de 50 de crime. 

„Cu oamenii pe care i-am ucis, aș putea umple un cimitir”, s-ar fi lăudat acesta, frază imposibil de confirmat, dar care arată legenda care îl înconjoară.

Fiul unui influent șef al mafiei din Costa Nostra, Matteo Messina Denaro a învățat să folosească un pistol la vârsta de 14 ani și a comis prima sa crimă la vârsta de 18 ani. Adesea îmbrăcat în Armani, una dintre primele sale victime a fost un proprietar de hotel care s-a opus relației sale cu recepționera.

După ce a privit executarea rivalului său, Denaro i-a ucis iubita

În iulie 1992, după ce a luat parte la uciderea lui Vincenzo Milazzo, șeful clanului rival Alcamo, a sugrumat-o pe partenera acestuia, care era însărcinată în trei luni. Cele două cadavre au fost îngropate în mediul rural.

vicenzo
Vincenzo Milazzo, șeful clanului Alcamo

Autoritățile italiene cred, de asemenea, că a fost implicat în răpirea și uciderea lui Giuseppe di Matteo, în vârstă de 11 ani, pe care l-a ținut ostatic timp de doi ani în încercarea de a-l opri pe tatăl său să depună mărturie într-un proces împotriva mafiei. Copilul a fost strangulat și dizolvat în acid după aproape doi ani de detenție, scrie France24.

Când statul italian a început să reprime organizația sa la începutul anilor 1990, Denaro a devenit un „soldat” devotat în lupta împotriva autorităților. De asemenea, se crede că a jucat un rol în uciderea procurorului Giovani Falcone, deoarece el era bărbatul care îi monitoriza mișcările înainte ca mașina lui să fie aruncată în aer în 1992. Alături de Giovanni Brusca, este acuzată că a plănuit asasinate cu bombă în Florența, Milano și Roma, unde au fost uciși zece oameni.

Italian police at the site of the mafia-terrorist bombing attack in Via Ruggero Fauro, Rome, Italy 1992
Explozia unei mașini-capcană la Roma, în 1993. Foto: Profimedia Images

Deși fugar, Denaro și-a păstrat autoritatea în cadrul mafiei, iar după arestările apropiaților săi, Toto Riina, Leoluca Bagarella și Bernardo Provenzano, și-a asumat conducerea Cosa Nostra. 

Denaro este văzut ca omul care a adaptat la lumea modernă una dintre cele mai vechi organizații criminale din Italia. Mai întâi unind clanurile divizate din jurul regiunii Trapani, de unde provine, și apoi acționând personal ca o punte între mafie și cartelurile de droguri columbiene.

Într-un fel copiindu-l pe Pablo Escobar, Denaro este văzut în Sicilia ca un erou al poporului. „În oraș, auzi doar că mafia îți găsește un loc de muncă și statul ți-l ia”, a declarat Francesco Garofalo, membru al grupării anti-mafie „Libera”, pentru The Guardian. „Sunt oameni aici care vor să-l facă primar”.

Și-a consolidat însă locul pe „tronul” mafiei abia în 2017, după ce Bernardo Provenzano și Toto Riina au murit. Poliția italiană a înființat o structură specială pentru capturarea sa, numită „Catturandi”.

Potrivit BBC, averea lui personală a ajuns la peste 3,5 miliarde de dolari.

Prinderea lui Denaro a fost dificilă în absența unor fotografii recente cu acesta. Cu doar câteva fotografii făcute la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 90, autoritățile italiene i-au reconstruit aspectul digital, folosind cea mai recentă tehnologie. Unii informatori au dezvăluit că Denaro a suferit o intervenție chirurgicală plastică, pentru a-și ascunde indentitatea.

Mafia, il nuovo identikit di Matteo Messina Denaro
Bărbatul în vârstă de 60 de ani a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru rolul jucat în asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în 1992. Foto: Profimedia Images

De-a lungul anilor, zeci de persoane au fost arestate în locul lui în cazuri de identitate greșită. În 2019, carabinierii au făcut o percheziție într-un spital sicilian în urma căreia au arestat un bărbat din Castelvetrano care se recupera în unitatea de neurologie.

În septembrie 2021, un britanic de 54 de ani din Liverpool a fost încătușat într-un restaurant din Haga. Arestarea a avut loc după ce Italia ar fi cerut autorităților olandeze executarea unui mandat internațional de arestare, crezând că bărbatul este Denaro. A fost eliberat câteva zile mai târziu.

În ciuda rețelei sale puternice de protecție, Denaro devenise din ce în ce mai izolat în ultimii ani, potrivit informatorilor mafiei.

Editor : R.K.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Un ofițer de poliție s-a dovedit a fi violator în serie. A recunoscut în final 49 de violuri și agresiuni… – Digi24
Next post Penalty-ul care a făcut înconjurul lumii! ”Genial”. Ce a urmat – DigiSport