ASUS la CES 2023: laptopuri cu ecran 3D, monitoare rapide și un router Wi-Fi… 7? – Zona IT

Nu puteam să ratez standul ASUS de la CES 2023, pentru că auzisem de câteva noutăți foarte interesante. Printre alți câțiva expozanți mai, cum să zic, cu sânge albastru, ASUS a decis să nu își expună produsele în Convention Center, unde erau toți rândașii, astfel că am colindat Las Vegas preț de vreo cinci stații de autobuz și am ajuns pe majesticul (și kitchos-ul) The Strip, mai exact la hotelul The Venetian, un loc care l-ar face pe Ceaușescu să moară (din nou) de ciudă.

Ca să vă faceți idee despre cum arăta hotelul The Venetian în realitate, imaginați-vă Casa Poporului, dar cu covoare mai frumoase. O hidoșenie cu tavane înalte și spații largi, inutil de largi, cu câteva mii de camere și un cazino de peste un hectar (11.000 mp), The Venetian poate găzdui un orășel întreg, iar la CES 2023 chiar a făcut-o. Revenind însă la ASUS, am navigat labirintul de coridoare până am ajuns la etajul 2 (sau Level 3, că pentru americani parterul este first floor), unde ASUS închiriase câteva săli de evenimente pentru a-și expune gama extrem de largă de produse.

Și evident, m-am dus direct la laptopuri, pentru că produsul pe care eram cel mai nerăbdător să îl văd era ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED. De ce? Păi indiciile sunt în nume. Gama Studiobook este dedicată artiștilor digitali, OLED e deja standardul la astfel de laptopuri high-end, dar 3D-ul ăla e ceea ce mă interesa. Acest laptop are o tehnologie pe care cei de la ASUS au numit-o Spatial Vision și care, după mine, poate revoluționa acest domeniu pe care utilizatorul încă ezită să îl adopte cu brațele deschise – vizionarea 3D.

ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED chiar inovează pe bune

Pe scurt, laptopul folosește două camere cu care îți mapează poziția feței și îți urmărește cu precizie direcția în care privești, apoi creează o imagine 3D pe ecranul OLED fără ca tu să ai nevoie de ochelari caraghioși sau condiții speciale de iluminare. Și, mă nene, sistemul pur și simplu funcționează! Te așezi în fața lui, deschizi conținutul 3D pe care vrei să lucrezi sau să îl vizualizezi, iar experiența este absolut incredibilă.

Cu ajutorul unui controller (de forma unui pix cum ar fi ASUS Pen), poți să ridici diversele obiecte din mediul 3D, le poți roti, aduce în prim-plan și mișca de colo-colo în acest mediu 3D. Cu conținutul potrivit, ecranul lui ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED devine efectiv magie. Limitarea inerentă acestei tehnologii este că nu poate reda 3D conținutul decât pentru o singură persoană, deci dacă ești cu un prieten lângă tine, el va vedea o ciudățenie cu imagini dublate. De aia a fost și atât de greu de filmat, pentru că trebuia să fii cu obiectivul foarte aproape de ochii utilizatorului și să orientezi camera în unghiul potrivit.

ASUS Spatial Vision e compatibilă cu Unreal Engine, NVIDIA CloudXR, Unity, SteamVR și cu toate programele uzuale de creație 3D – Blender, Omniverse Create XR și Autodesk VRED. Pentru creatorii de jocuri sau pentru graficienii care lucrează la efecte CGI pentru filme, ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED poate fi un game-changer, ca să zic așa. Senzația de adâncime este extrem de realistă, iar sistemul funcționează fără glitch-uri sau probleme. Practic, în modul 3D, laptopul creează câte o imagine pentru fiecare ochi, așa numită imagine 3D autostereoscopică, la care ochii se adaptează în câteva secunde. Poți folosi laptopul și în format 2D, putând comuta între cele două tipuri de vizualizare cu un click.

În format 2D, vorbim de un display 16:10, cu rezoluție 3.2K și rată de refresh de 120Hz, iar din ce am aflat, în mod 3D rezoluția se înjumătățește. Ecranul are o acoperire 100% a gamei de culori DCI-P3 și suport Dolby Vision. O să aflu mai multe despre tehnologia asta și o să vă povestesc, cel mai probabil îl vom avea și aici, pe Zonă, pentru un review detaliat. Dar pe bune, trebuie să vezi ecranul cu ochii tăi ca să îți dai seama despre ce vorbesc aici.

Și celelalte specificații ale laptopului sunt, evident, de top: procesor Intel Core i9-13980HX, placă video NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop, până la 64GB de memorie DDR5 și stocare PCIe 4.0 de până la 8TB. Evident, sistemul este certificat NVIDIA Studio. Conectivitatea este și ea la înălțime, cu două porturi Thunderbolt 4 USB Type-C, două porturi USB normale, HDMI 2.1, un reader de carduri SD, un port Gigabit Ethernet și un jack audio. Desigur, avem și Bluetooth 5.2 și WiFi 6E.

Bun, după ce mi-am petrecut primul sfert de oră mișcând obiecte în 3D, eram pregătit să trec la restul produselor de la stand. Am trecut întâi în revistă laptopurile. Avem o nouă gamă de Zenbook: Zenbook 14X OLED, Zenbook 14 Flip OLED, Zenbook Pro 16X OLED și Zenbook Pro 14 OLED. O să vă las cu câteva cifre: Zenbook Pro 16X OLED poate fi dotat cu procesoare Intel Core i9-13905HJ, plăci video NVIDIA din seria GeForce RTX 40 Laptop și până la 32GB de memorie LPDDR5X DRAM cu frecvența de până la 7500 MHz! Evident, ecranul OLED este perfect: 3.2 K rezoluție, 120 Hz și o acoperire completă a spectrului DCI-P3.

Evident, avem elementele de design deja consacrate pe Zenbook-uri: ASUS Dial, extrem de util pentru editori video și nu numai, touchpad mărit cu feedback haptic și ASUS NumberPad integrat, tastatura care se ridică și se înclină la 7 grade când deschizi laptopul și iluminare RGB.

Zenbook Pro 14 OLED este gândit ca un powerhouse pentru creatori într-un format mai compact. Specificațiile maxime ale laptopului sunt procesor i9-13900H, placă video dedicată NVIDIA din seria RTX 4000, un ecran superb cu rezoluție 2.8K, rată de refresh 120 Hz, validat Pantone și… deja e clar că vorbim de un laptop foarte high-end, care nu face deloc compromisuri.

Zenbook 14X OLED este următorul pe listă, fiind un laptop dedicat creatorilor care doresc un dispozitiv mai puțin specializat și cu o mobilitate mai mare. Și aici vorbim de specificații de top, cu procesoare până la i9-13900H, procesor grafic NVIDIA RTX 3050, până la 32GB de memorie DDR5 și stocare PCIe 4.0 de 1 TB. Ecranul OLED cu touch este și el excelent, cu o rezoluție 2.8 K și o rată de refresh de 120 Hz.

Zenbook 14 Flip OLED este actualizat cu procesoare din seria 13 de la Intel, păstrând sistemul ErgoLift de rabatare la 360 a ecranului. Care ecran, da, deja știți, 2.8K rezoluție, 100% DCI-P3, validat Pantone, cu suport pentru Asus Pen sau alte periferice similare cu până la 4096 niveluri de presiune. Avem cameră Full HD cu infraroșu, compatibilă Windows Hello, sistem audio certificat Dolby Atmos și tunat de Harman / Kardon, NumPad integrat în touchpad, per total un 2-in-1 premium pentru utilizatorii pretențioși.

Și seria Expertbook a fost actualizată. Vorbim de ExpertBook B9 OLED, un laptop de 14 inch mai ușor decât multe laptopuri de 13 inch, cu un șasiu din aliaj de magneziu. Aici n-o să vă împui capul cu specificații, dar o să menționez că șasiul laptopului a fost testat și validat pentru durabilitate, respectând standarde militare. Asta e foarte util pentru un laptop de job care va fi mutat, transportat, trântit și zgâriat fără milă.

Am avut și două chromebook-uri proaspete ASUS la CES, o surpriză pentru noi. CM14 vine cu un procesor Mediatek Kompanio 520 și are o autonomie declarată de 15 ore! Șasiul este un 2-in-1, adică ecranul se poate rabata 360 de grade, are și un stylus, iar prețul în State va fi în zona 3000 USD, ceea ce este excelent. ASUS Vibe CX34 Flip, pe de altă parte, vine în zona premium, cu procesor până la i7-1255U, maixm 16 GB LPDDR4X, până la 512 GB stocare, un ecran IPS cu touch, 1920 x 1200 (deci 16:10), luminozitate bună (400 niți maxim), 144 Hz și acoperire SRGB de 100%. Ăsta se zvonește că va fi vreo 6-700 USD.

La seria Vivobook am remarcat doar tehnologia ASUS Antimicrobial Guard Plus, care, conform producătorului, inhibă cu până la 99% dezvoltarea bacteriilor periculoase. Vești bune pentru ipohondri! Am studiat și laptopurile de gaming, normal, dar cele mai multe erau de la ROG și vom vorbi de ele într-un material separat, pentru că și alea sunt o nebunie de performanțe și RGB. Doar imaginați-vă un RTX 4090 pe un laptop de 14 inch și o să vă faceți o idee cam cât de nebunie.

Până atunci, mai menționez doar un laptop de gaming de la ASUS, TUF Gaming A16 Advantage Edition, care este o soluție full-AMD. Vorbim de un procesor Ryzen 9 7940HS, o placă video AMD Radeon RX 7700S Mobile, memorie DDR5 la 4800MHz și un ecran de 16 țoli cu rată de refresh de 240 Hz.

Monitoare noi de la ASUS pentru toate categoriile de utilizatori

După secțiunea (mare) de laptopuri, am trecut direct la monitoare. Aici am remarcat în special modelul ProArt OLED PA32DCM, care este și el dedicat creatorilor de conținut pretențioși. Monitorul are o diagonală de 31,5 inch, o rezoluție de 3840×2160 și o luminozitate maximă excelentă, de 700 niți. Mai avem adâncimea de culoare de 10 biți, acoperire DCI-P3 de 99%, un delta E de 1% și funcție hardware de calibrare a culorilor. Am mai remarcat și standul simplu și elegant, precum și cele 4 porturi USB Type-C cu Power Delivery de până la 90W.

Alte monitoare interesante mi s-au părut cele din seria TUF Gaming, și aici voi menționa două modele cu panou IPS, unul de 32 inch, cu rezoluție 4K și rată de refresh de 160 Hz (VG32UQA1A) și celălalt de 27 inch, cu rezoluție 2K și o rată de refresh de 240 Hz (VG27AQML1A).

O serie foarte utilă de ecrane mi s-a părut ZenScreen, monitoare proiectate pentru mobilitate și portabilitate. Erau expuse trei variante, una de 16 inch, una de 17,3 inch și un ecran foarte mare pentru acest segment, de 24 de inch. În secțiunea asta a standului era și ZenBeam L2, un proiector portabil foarte elegant, care a și primit o mențiune la CES Innovation Awards 2023. Acesta reușește să proiecteze la o distanță de până la 3m o imagine cu diagonala de până la 120 țoli, Full HD, cu o luminozitate de până la 600 lumeni. Autonomia bateriei e de până la 3 ore, deci poți merge cu el inclusiv la un date în aer liber, dacă vrei să fii original. A, și are și boxe integrate de 10W!

ZenBeam L2

Mai puteți? Eu v-am zis că ASUS a prezentat foarte multe dispozitive noi la CES 2023. Hai, că nu mai e mult. Vă mai zic doar de câteva componente și un router WiFi7. Stai, ce? Da, WiFi 7. Nici nu ne-am obișnuit bine cu WiFi 6E și hop, au sărit ăștia pe noi cu șaptele. Astfel, avem modelul ASUS RT-BE96U, un dispozitiv care, în tradiția ASUS, seamănă tot mai puțin cu un router și to mai mult cu ceva care vrea să îți cucerească planeta.

Și cred că are și cum: are un procesor quad-core ce funcționează la 2.6 GHz, procesor care probabil ar putea să pună în dificultate un calculator de acum 10 ani. Routerul are 2 porturi Ethernet de 10 Gb și o lățime de bandă agregată pe Wi-Fi de, țineți-vă bine, 19.000 MBps. Nebunie! Am zis agregată, pentru că routerul ăsta se folosește de toate benzile disponibile atunci când comunică cu dispozitivele compatibile. TOATE benzile. 11.525 Mbps pe 6Hz, 5.762 Mbps pe 5GHz și 1.376 Mbps pe banda de 2.4GHz. ASUS Wi-Fi 7 RT-BE96U

Am făcut și eu calculul și ies doar vreo 18650. Au rotunjit băieții ăștia într-o veselie, cu vreo 350 Mbps, adică echivalentul unei lățimi de bandă decente.

Plăci de bază pentru Intel 13th Gen și plăci video cu duiumul

Ultima secțiune pe care am studiat-o cu atenție (după care mi-au fugit ochii la jumătatea de stand dedicată produselor ROG, pentru că hei, lumini colorate!) a fost cea dedicată componentelor pentru PC-uri. Avem în sfârșit plăci de bază pentru generația 13 de la Intel cu chipseturi H770 și B760, adică plăcile alea care nu costă cât un calculator întreg. Aici chiar nu intru în detalii tehnice, că aș mai scrie încă două pagini, dar puteți deja să aruncați un ochi pe specificații pe site-ul ASUS. Vă zic doar că aveți la dispoziție atât versiuni compatibile cu DDR4, cât și cele pentru DDR5, aveți cu RGB, fără RGB, microATX, full ATX, mini ITX, ce mai, un line-up corespunzător, în stilul ASUS.

Evident, erau expuse și diverse variante de plăci video din seria RTX 4000, și știi cum e, când le ai pe toate expuse, e cam greu să bălești la una în special. Am reușit însă performanța asta, pentru că am văzut un model care este pe cale să devină o memă: RTX 4080 cu ventilatoare, ați ghicit, Noctua. Cum zicea și Marinake în articolul lui, urâțenia plăcilor video cu ventilatoare Noctua este egalată doar de dimensiunile acestora.

Dar să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, plăcile din seria asta sunt, cu siguranță și de departe, cele mai silențioase implementări, indiferent că vorbim de seria RTX 3000 sau de RTX 4000. Și cum spațiul nu este o problemă în calculatorul meu plasat sub birou, nu m-ar deranja nici dimensiunea unui 4080 Noctua, nici masivitatea acestei plăci. Silențiozitatea însă contează pentru mine enorm, așa că +1, ASUS, gg.

La final, vă mai zic doar câteva vorbe despre CES 2023. Mișto expoziție, urât oraș. Las Vegas este ca un studio de filmare: ferchezuit și colorat pe străzile principale, pe Strip, și efectiv părăsit și generic în rest. Am remarcat o antiteză șocantă între artezienele și luminile din zona hotelurilor mari și sărăcia cumplită de dincolo de ele. Dacă credeați că noi avem mulți oameni ai străzii prin orașele mari, stați să vedeți Las Vegas.

Las Vegas

Expoziția în sine a fost organizată excelent, cu personal bine pregătit și entuziast, cu spații expoziționale de-a dreptul gigantice, transport în comun pus la punct și soluții hi-tech pentru tot ce înseamnă logistică. Dar orașul ales nu a făcut decât să îmi distrugă complet viziunea legată de „the American dream”. Cu siguranță, alte orașe din State sunt senzaționale, dar Las Vegas mi s-a părut efectiv un kitsch și o fanfaronadă. Asta așa, în caz că credeați că iarba e verde după gard.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Cristi Borcea anunță „renașterea” lui Dinamo: „Va fi cea mai puternică din România” – DigiSport
Next post Doi jucători de la echipe din play-off-ul SuperLigii la Poli Iași – Liga 2