Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind graniţele Ucrainei – Digi24

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken nu a exclus joi eventuale negocieri asupra graniţelor Ucrainei, reiterând în acelaşi timp că va fi la latitudinea ucrainenilor să decidă în această privinţă, informează Agerpres.

Blinken a fost chemat în fața unei comisii a Congresului american, unde a discutat despre războiul început de Rusia în Ucraina.

El a reafirmat că orice eventuală pace cu Rusia trebuie să fie „justă şi durabilă”, adică una care să respecte independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar „cum este definită exact pe teren, ne aşteptăm de la ucraineni sa ne spună”.

El a părut astfel să susţină faptul că ucrainenii ar avea dificultăţi în recuperarea tuturor teritoriilor anexate de Rusia, în special a Peninsulei Crimeei, notează AFP.

„Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi hotărâţi să lupte pe teren şi poate teritorii pe care vor decide că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace”, a afirmat el.

Antony Blinken a fost interogat în mod special de alesul republican Chris Stewart, care a dorit să afle dacă Statele Unite susţin voinţa preşedintelui Volodimir Zelenski de a recupera Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Şeful diplomaţiei americane, care consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o negociere, a insistat că „sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul şi cum se traduce acest lucru în termeni de suveranitate, integritate teritorială şi independenţă a ţării”.

„Ceea ce nu dorim, în interesul tuturor, este ca acest lucru să se rezolve într-un loc şi într-un timp care să le permită ruşilor să se repoziţioneze, să se reînarmeze şi să atace din nou”, a spus el.

Coaliţia condusă de Statele Unite, care oferă cel mai mare ajutor militar Ucrainei, susţine că este pregătită să apere Ucraina cât va fi necesar până la retragerea forţelor ruse, dar rămâne cel mai adesea evazivă în cazul Crimeei, mai notează AFP.

Editor : D.R.

Source: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post ”Torpilă”: Cristiano Ronaldo a marcat un super-gol și a mai bifat o bornă nemaivăzută! Reacția lui spune totul – DigiSport
Next post FOTO Reacția lui Ianis Hagi după scandalul neconvocării la naționala României – HotNews